Szczepionki na rotawirusy są doustne. Wcześniej nie były refundowane i każdy dobrowolnie się decydował czy chce ,czy nie bo też nie tanie... Ja uważam,że warto zaszczepić
A to w takim razie to są te, które chciałam a przegapiłam termin. Trzeba było podać szczepionkę bodajże do 12 tyg a ja dopiero wtedy zadzwoniłam i mnie pielęgniarka ochrzaniła, że już nie zdążę.
Jak mówicie, że dopiero teraz są na nfz to na pewno ich syn nie miał (ur. 2019) bo nigdy żadnej szczepionki nie dokupowałam.
Ewabrz nie są obowiązkowe ale od tego roku refundowane dla dzieci urodzonych od 1 stycznia ale zaszczepić dziecko możesz dopiero 2 tygodnie po porodzie na rotawirusa
Muszę się w to wczytać bo poprzednim razem w ostatniej chwili podjęliśmy decyzję, że mogłoby to być dobre szczepienie i nie zdążyliśmy.
Nati a Ty planujesz szczepić na rotawirusy?
Ewabrz uważam że skoro refundują to lepiej się zdecydować zaszczepić na nie
Ewabrz ja nie zamierzam szczepić siebie ani dziecka na nic co nie jest obowiązkowe ☺ nigdy się na nic nie szczepiłam i jest osobą w pełni zdrowa nigdy nie miałam grypy ☺
Ewa ,ja jestem zdecydowanie na tak, bo mam porównanie u swoich dzieci.Córki nie szczepilam na rota i niestety co roku męczy się po kilka razy z jelitowką.Synek zaszczepiony Rotarixem i jeszcze nigdy nie zachorował , nigdy nie miał biegunki ani wymiotów spowodowanych tymi wirusami,od siostry też nie łapie także ja jestem bardzo zadowolona.
Moniczka jednak wiadomo że to może być zbeg okoliczności. I nie musiało byc tak samo jak u poprzedniego dziecka jakbyś nie zaczepiła
My nie szczepiliśmy na rota
Dobra to teraz mnie coś zastanowiło bo to mi umknęło. Szczepionka na rota jest refundowana na NFZ. Ale na jakiej zasadzie? Czy ona będzie wprowadzona do kalendarza szczepień obowiązkowych czy jest na zasadzie takiej że np. kiedy dziecko zapisze się do przedszkola to przysługują mu jeszcze dodatkowo inne refundowane szczepienia.?
Aneczka nie jest to szczepienie obowiązkowe ale jest refundowane dla tych co chcą i nie musisz z niego skorzystać dopiero po pojsciu dziecka do przedszkola tylko juz po urodzeniu
Nati pytam bo pierwszo coś słyszałam ze będzie ona zaliczona do szczepień obowiązkowych
Anaczka a to nie wiem pierwsze słyszę
Aneczka tak jest w kalendarzu szczepień.
Kverve czyli jest obowiązkowe jak szczepienie na WZW, pneumokoki, HiB itp? Tak?
Ja szczepiłam dwoje dzieci na rota w szczególności gdyż wiem co to znaczy mieć jelitówkę... dla mnie to było dość ważne ;)
Aneczka ona od tego roku weszła jako szczepionka refundowana z NFZ
Aneczka tak dla dzieci urodzonych od 2021r. :)
A ja myślam ze mozna ale nie trzeba szczepić na rotawirusy ....A tu jednak jest obowiązek...
Nati na szczęście to jest w kroplach,a nie dodatkowy zastrzyk