Jeśli dziecko złapie rotawirusa przeciw któremu był szczepiony to ochroni bądź przejdzie łagodnie, a jak inny rodzaj to niestety.
Tak jak z grypa, jednego roku zaszczepisz się i jest ok ale w przyszłym jak zaatakuje inny szczep to nikt Ci gwarancji nie da.
Szczepienia nie dają 100% ochrony. Ale wtedy lżej się chorobę przechodzi.. więc szczepić warto.
Odnawiam wątek od 1 stycznia szczepionki na rotawirusa są darmowe dla wszystkich dzieci . Będziecie szczepić swoje maluszki ? Podobno taka szczepionka kosztowała 600 zł
Uważam ze to supet ze będą darmowe . My musieliśmy zapłacić za dwie dawki 700zl
Nati oczywiście że tak. Pewnie będą wpisane w kalendarz obowiązkowych szczepień. Więc jak będę szczepić tymi na NFZ to będzie dziecko na nie zaczepione
Nati juz była o tym mowa :)
W końcu Państwo Polskie zaczęło inwestować w zdrowie a nie tylko w politykę i inne głupoty.
Liczę na to że niedługo meningokoki też wpisza do listy obowiązkowych i refundowanych. Ceny każdej szczepionki sa horendalnie wysokie. Jedna dawka około 300zlotych..
Kverve a to nie dopatrzylam ze była o tym mowa tak się cieszyli jak o tym mówili w telewizji ze myślałam że to nowość ☺
Nati słyszałam o tym już w grudniu ;)
Kverve ja płaciłam dziś za meningokoki 348.63 zł. Dobrze że to już ostatnia dawka
Aneczks pocieszę cie bo ja w we wt za meningokoki 430
JustaMama ciekawe czemu az taka różnice w cenie? Ja Bexero miałam wypisane a Ty?
My kupowałyśmy 2 dawki boxero doustnie ;) Nie wystąpiły żadne skutki uboczne:)
Martyna nie widziałam że bexero jest też doustnie. My mieliśmy wklocia
Aneczka bo nie ma postaci do ustnej, Martynie prawdopodobnie nazwa się pomyliła i chodziło o Rotarix.
Ja też szczepilam synka Rotarixem ,u nas się super sprawdza.Synek jeszcze nawet raz nie miał jelitowki, a córka co roku po kilka razy , ale nie była szczepiona.
Kverve no dlatego mnie to zdziwiło trochę.
JustaMama to niezła przebitka w cenach
To szczepionkę można podać doustnie ? Nie wiedziałam o tym ☺
Rotawirusy to te co są w obowiązkowych szczepieniach?
U nas syn miał wszystko kłute, na nfz.
Ewabrz rotawirusy od tego roku dopiero są refundowane na NFZ.