My też placilismy 320 zł za jedną dawkę.
Trochę drogo ale co dla dziecka się nie robi.
Witaj na forum #teamLOVI!
My też placilismy 320 zł za jedną dawkę.
Trochę drogo ale co dla dziecka się nie robi.
U mnie również dwie dawki , każda po 320zl, kupowałam w punkcie szczepień u pielęgniarki, jakoś nie jestem za kupnem na własną rękę. To trzeba pilnować by apteka dobrze przywiozła i zapakowala, potem samemu dobrze przechować i dostarczyć do punktu szczepień...wolałam się w to nie bawić, kilka złotych w te czy w te to nie majątek A wiem że mam dobrze podane....A co do samej szczepionki jestem zadowolona że obu swoim córką wykupilam. Moja starsza w wieku półtora roku przechodziła jelitowke- dzięki tej szczepionce przeszła ja bardzo dobrze....mówią że ona uodparnia w jakimś stopniu
My też kupiliśmy szczepionki na rota. Dwie dawki po 300zl... warto zainwestować w zdrowie dziecka, bo też słyszałam że nawet jak dziecko się zarazi to lepiej znosi chorobę...
My się umówiliśmy w aptece o której odbierzemy szczepionke i odrazu do przychodni z nią jechaliśmy.
Pamiętam jak mój syn był mały to położna ani lekarka rodzinna nie mówiła o takim szczepieniu,nie zachęcała.A szkoda....
Niestety mój syn przeszedł (w wieku 2 lat) rotawirusy i wtedy wylądowaliśmy w szpitalu na 3 dni.
Gdybym miała wtedy szansę zaszczepić go na to z pewnością bym to zrobiła. A tak musiał się męczyć z mega biegunką i wymiotami.
A widzę z tego co piszecie takie szczepienie sporo kosztuje! Myślałam że takie szczepienie jest darmowe.No ale jesteśmy w Polsce więc nie ma się co dziwić.
Darka - ano kosztuje, ale co u nas nie kosztuje......Ja na to przeznaczylam becikowe, ale tylko rota kupowałam, pneumokoki już nie bo za dużo kasy...trudno...
Pneumokoki są refundowane
Meningokoki za to kupe kasy kosztują... no niestety kosztują, ciężko uzbierać taką kasę ale udało się.
Ja za meningokoki zapłaciłam 359.99 zł
Teraz pneumokoki są refundowane - tak, ale 5 lat temu jeszcze nie byly...
Oliwki na Rota nie szczepilam bo z apozno sie obudzilam i nie zdarzyla bym wybrac ostatniej dawki , Malgosia miala i ma zakaz wiec nie dostala a Piotrusia nie mam zamiaru tym szczepic zwlaszcza ze on mega ulewa
Rotawirusy są przenoszone drogą pokarmową i wydalane wraz z kałem. Zakażenie następuje poprzez bezpośredni kontakt z zakażoną osobą, zanieczyszczonymi przedmiotami i powierzchniami, możliwe jest także rozprzestrzenianie się drogą kropelkową. Wirusy te są na tyle powszechne i wysoce zakaźne, iż nawet 95% dzieci może ulec zakażeniu przed ukończeniem 5. roku życia. Dzieci łatwo ulegają zakażeniu rotawirusami, najczęściej poprzez przenoszenie na drodze ręce-usta.
Schemat szczepienia to dwie dawki: pierwszą podaje się od 6 tyg. życia, drugą najlepiej przed ukończeniem 16 tyg., najpóźniej do ukończenia 24 tyg. Odstęp między dawkami wynosi co najmniej 4 tyg.
Ja zaszczepiłam córeczkę przeciwko rotawirusom ponieważ jako niezaszczepiona mogłaby zarazić się każdego dnia, np. w żłobku, podczas jedzenia lub odwiedzin znajomych. Typowymi objawami zakażenia są gorączka, wymioty i biegunki, które mogą prowadzić do odwodnienia, często wymagającego pobytu dziecka w szpitalu a tego chcemy uniknąć dla bezpieczeństwa, zdrowia córeczki. Jak to się mówi: "Lepiej zapobiegać niż leczyć".
Synka nie zaszczepilam bo nic lekarz nie mówił a jak ja sie z orientowałam to było już za późno i niestety jak skończył roczek to wyladowalismy w szpitalu z rota na 6 dni Boże jak to moje dzieciątko się męczyło a mi serce pękalo. Teraz spodziewam się córeczki i wiem na pewno ze ja zaszczepie bo wierzę że może ja to uchronić.
Minęły 4 tygodnie a my na szczepienie nie dotarliśmy, bo synek ma albo przytkany nosek, albo ciut wyższą temperaturę. W każdym razie im bliżej terminu tym bardziej jestem przekonana że szczepić na rota nie będę.
Moje dzieci teraz miały być szczepione i też nie będą. Córka miała być szczepione w czwartek, a syn teraz we wtorek. Ale mają katar więc z córką nie byłam na szczepieniu i z synem też nie idę. Dopiero jak będą zdrowi to zadzwonię i powiem, że możemy się na szczepienie stawić.
Ja bardzo żałuję że nie zaszczepiłam . W ostatnią sobotę Mała dostała strasznej biegunki i wyladowalysmy w szpitalu z delikatnym na szczęście odwodnieniem, bo szybko zareagowaliśmy. Po badaniach wyszedł rota. Lekarz mówiła, że miałyśmy szczęście że karmię ja moim mlekiem, przez co skończyło się tylko biegunką. Ale jak sobie przypomnę jak Jula wyglądała to aż mi się chce plakac że tak się ociagalam z tym szczepieniem
Adelka28 wiem o czym mówisz bo my byliśmy w podobnej sytuacji i też po wyladowaniu w szpitalu zalowalam że nie zaszczepilam syna bo też złapał rota z tym że nie ma co się obwiniac bo nie wiadomo jak dziecko zareaguje. Moja znajoma szczepila synka na rota a zaraz po nas również wylądowali w szpitalu i byli tam 2 tyg chłopiec przechodził to gorzej niż mój syn. Mimo to teraz jak urodze córkę to porozmawiam z lekarzem o szczepieniu na rota już na pierwszej wizycie bo wierzę jednak w to że może ja ta uchronić.
Wiecie zawsze będą jakieś wyjątki czy sytuacje szczególne. Każde dziecko i każdy organizm jest inny. Szczepienie nie gwarantuje, że dziecko nie zachoruje. Ale jest bardzo wiele przypadków, że cała rodzina chorowała, a dziecko nie. Lub, że ta choroba przebiegła bardzo łagodnie i szpital nie był potrzebny.
Szczepienia nie dają 100% pewności że dziecko nie zachoruje. A do tego występują jeszcze przy szczepieniu NOP. Ale mimo wszystko lepiej zaszczepić. Jak się zaszczepi to slyszalam że jak dziecko zachoruje to łagodniej przechodzi te choroby. Ale może i od tego są wyjątki
Ja szczepiłam Synka zgodnie z kalendarzem szczepień (z lekkim opóźnieniem, bo miał katar). Szczepionka była w dwóch dawkach do picia. Żadnych efektów ubocznych. Dla mnie szczepienia są bardzo ważne, więc na pewno bym z tego nie zrezygnowała. Synek mojej przyjaciółki załapał rotawirus mimo szczepienia, ale sam lekarz powiedział, że przeszedł go bardzo łagodnie właśnie dzięki temu, że był zaszczepiony.
Tez uważam że warto szczepić i tego nie lekceważyć jecnak czasem są sytuacje niezależne od nas które te szczepienia opóźniają
Nam położna powiedziała, że jeśli dzieciątko ma kontakt bezpośredni z grupą dzieci jak w żłobka czy z osobą z takiego otoczenia bądź szpitalnego to tak, albo starsze rodzeństwo szkolne/przedszkolne a jak nie koniecznie to tak o się opłaca, ponieważ wirus rotawirusa szybko ewoluuje i niestety szczepienie ogromnej ochrony nie da przed zachorowaniem, więc sobie darowaliśmy.
Kalendarz szczepień wybraliśmy 6w1 ze względu na koszmarne kolki synka i nie miałam serca go kluc 4 razy, ale przeszedł bez żadnych skutków niepożądanych. Teraz nas czeka MMR po roku
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.