Suplementacja witaminy D latem

Co do kwasu foliowego trzeba mieć na uwadze, że przy mutacjach związanych z trombofilią "zwykły" kwas może się nie wchłaniać i konieczne jest branie kwasu foliowego metylowanego. 

U mnie dopiero po przebytych poronieniach wyszła trombofilia - wcześniej nie miałam świadomości,  ze coś może być nie tak.

Ale mając to na uwadze lepiej się zabezpieczyć i brać witaminy, które w składzie mają właśnie ten kwas foliowy metylowany. 

Co do wit. D - jeśli ktoś ma dość regularne problemy z niedoborami lepiej jest brac wit. D przez cały rok. latem 2000 j, zimą 4000 j. 

A najlepiej przed rozpoczęciem jakiejkolwiek suplementacji skonsultować się z lekarzem i w miarę możliwości zrobić badania, żeby zobaczyć jak wyglądają u nas różne poziomy witamin :) 

Tak Doris czytałam o tym już kiedyś ,że przy mutacjach zwykły kwas foliowy nie wystarcza ,ale to już lekarz zaleca jeśli jest taka potrzeba. 

A witamina D w 2000j. jest bezpieczna cały rok ,a większe dawki jeśli ma się niedobory ,dlatego warto zbadać poziom :) 

Ja przed druga ciaza też nie brałam. Poza tym prowadziłam dość niezdrowy tryb życia i żartowałam,  że to najgorszy czas na zajscie w ciążę bo żyje tylko na coli i kawie.. poza tym wstawałam w nocy do syna.. dużo pracowałam i ogarniałam dom.. chodziłam spać z synem o 20 bo padałam.. no, a co do czego okazało się,  że jestem w ciąży;) faktycznie z powodu dolegliwości bardzo martwiłam się o dziecko i całą ciążę męczyłam się. Najważniejsze,  że syn urodził się cały i zdrowy ;) tylko od początku brałam witaminy dla kobiet w ciąży 

Justys ja brałam ,ale też myśleliśmy ,że jeszcze w tym miesiącu nic nie będzie i takie ciężkie dni w pracy miałam bo to akurat okres świąteczny. Nocne dostawy 3 razy w tygodniu itd. Po pracy ciągle zmęczona ,senna ,obolała. Do tego zadyszki , podwyższony puls, osłabienie i okazało się ,że jednak ciąża:) Martwiłam się na początku ,ale na szczęście wszystko było ok :) 

Ja brałam mama dha przez cały okres ciąży, już nic dodatkowego nie lykalam :)

Najważniejsze,  że dzieci zdrowe ;) tak jak lekarza zawsze pytałam się: jeżeli z dzieckiem wszystko w porządku to dolegliwości wszystkie wytrzymam.. ważne żeby dziecko było zdrowe ;)

tak to najważniejsze, nie ma większego szczęścia jak dzieci zdrowe

justyś podobne mam podejscie;) 

ale pewnie jak wiekszosc rodziców;)

Ja ten prenatal duo brałam, ale właśnie MałaZołza pisała, że po nim jest nie dobrze i w sumie ja też nie najlepiej się czułam, ale nie skojarzyłam faktu, że to może mieć związek z tymi witaminami. 

Witaminę D biorę cały czas teraz, bo teraz duzo osób cierpi na niedobór. 

Z witamin ciążowych biorę Puerię Duo - dobrze ją toleruję. Próbowałam też z innymi witaminami, które w składzie mają metylowany kwas foliowy, DHA, ale po nich miałam rybi posmak co znowu nasilało mdłości. Chociaż tak jak piszecie - dla dobra dziecka się wszystko zniesie :) 

Czarulka no u mnie okropnie, wymioty po tym były, w tej ciąży aż raz wzięłam i przestałam. Żelazo mi lekarz zapisał i też wymiotywałam więc dałam sobie spokój. Niczego nie biorę. Mam nadzieję, że jednak mimo wszystko z dzieckiem będzie wszystko w porządku. Staram się dietę urozmaicać, teraz dużo warzyw nawet jem, zaczęły mi znów smakować sałaty do kanapek, rzodkiewka, pomidory, ogórki, pietruszkę zieloną wciskam gdzie mogę. No i sok z buraka jakiś czas piłam ale zbrzydło mi :p

Ja brałm Pregna Plus, a co do witamin, to ja mam tak, ze jak sobie dobrze nie pojem przed zażyciem, to zaraz naciąga mnie na wymioty.

Ewcia ale z tego co pamietam  to witamin chyba też wpoprzedniej ciazy nie brałaś?

mysle że jak masz diete urozmaiconą w bogate składniki to bedzie wszystko w porządku, ja brałam witaminy ale wiadomo wiek robi swoje a i też z tymi posiłkami niby urozmaicone a często jadłam to samo bo mi smakowało;)

Ja nigdy nie zdałabym się tylko na jedzenie i wolałam brać witaminy ;)

Ja w ten ciąży tez nie biorę witamin , ale robilam badania i nie mam żadnych niedoborów. Chociaż teraz mam zamiar zacząć brać, bo to teraz synek w brzuchu będzie mi najwiecej zabierał ;) 

Ja również biorę Pregna Plus + Pregna DHA. A tak żadnych kompleksów witamin nie biorę :) Staram się codziennie dostarczać je w pożywieniu :) 

Teraz jeszcze doszedł mi slow mag (magnez) 3x1.

Justyś generalnie masz racje ale jeśli ciąza przebniega prawidłowo a badania sa dobre lekarz nie ma nic przeciwko to chyba jest ok;) zreszta druga opcja z tego co pamietam Ewcia miała mdłosci i wymioty po witaminach, to też nei zawsze mogły sie wchłonąć;/

Tak przy wymiotach mogą być problemy z wchlanianiem witamin .

Aniss w drugiej ciąży coś tam jeszcze je brałam, chyba w 3 trymestrze przestałam. 

Właśnie też po nich wymioty mnie meczyly więc uznałam że bez sensu je brać jak jeszcze mogę więcej sobie zaszkodzić bo nic z pożywienia się nie wchłonie.

Ciekawa jestem jak teraz żelazo bo już chyba miesiąc nie badałam krwi ale poczekam aż mi zleci, jutro mam wizytę to może każe zrobić badania.

EWcia a ty nie masz już terminu? 

ja pamietam ze jak badania ostatnie robiłam to wyników nie zdązyłam odebrać;) ze szpitala dzwoniłam o wyniki i nie było jeszcze;)