Co do kwasu foliowego trzeba mieć na uwadze, że przy mutacjach związanych z trombofilią "zwykły" kwas może się nie wchłaniać i konieczne jest branie kwasu foliowego metylowanego.
U mnie dopiero po przebytych poronieniach wyszła trombofilia - wcześniej nie miałam świadomości, ze coś może być nie tak.
Ale mając to na uwadze lepiej się zabezpieczyć i brać witaminy, które w składzie mają właśnie ten kwas foliowy metylowany.
Co do wit. D - jeśli ktoś ma dość regularne problemy z niedoborami lepiej jest brac wit. D przez cały rok. latem 2000 j, zimą 4000 j.
A najlepiej przed rozpoczęciem jakiejkolwiek suplementacji skonsultować się z lekarzem i w miarę możliwości zrobić badania, żeby zobaczyć jak wyglądają u nas różne poziomy witamin :)
Ja przed druga ciaza też nie brałam. Poza tym prowadziłam dość niezdrowy tryb życia i żartowałam, że to najgorszy czas na zajscie w ciążę bo żyje tylko na coli i kawie.. poza tym wstawałam w nocy do syna.. dużo pracowałam i ogarniałam dom.. chodziłam spać z synem o 20 bo padałam.. no, a co do czego okazało się, że jestem w ciąży;) faktycznie z powodu dolegliwości bardzo martwiłam się o dziecko i całą ciążę męczyłam się. Najważniejsze, że syn urodził się cały i zdrowy ;) tylko od początku brałam witaminy dla kobiet w ciąży
Justys ja brałam ,ale też myśleliśmy ,że jeszcze w tym miesiącu nic nie będzie i takie ciężkie dni w pracy miałam bo to akurat okres świąteczny. Nocne dostawy 3 razy w tygodniu itd. Po pracy ciągle zmęczona ,senna ,obolała. Do tego zadyszki , podwyższony puls, osłabienie i okazało się ,że jednak ciąża:) Martwiłam się na początku ,ale na szczęście wszystko było ok :)
Najważniejsze, że dzieci zdrowe ;) tak jak lekarza zawsze pytałam się: jeżeli z dzieckiem wszystko w porządku to dolegliwości wszystkie wytrzymam.. ważne żeby dziecko było zdrowe ;)
Ja ten prenatal duo brałam, ale właśnie MałaZołza pisała, że po nim jest nie dobrze i w sumie ja też nie najlepiej się czułam, ale nie skojarzyłam faktu, że to może mieć związek z tymi witaminami.
Witaminę D biorę cały czas teraz, bo teraz duzo osób cierpi na niedobór.
Z witamin ciążowych biorę Puerię Duo - dobrze ją toleruję. Próbowałam też z innymi witaminami, które w składzie mają metylowany kwas foliowy, DHA, ale po nich miałam rybi posmak co znowu nasilało mdłości. Chociaż tak jak piszecie - dla dobra dziecka się wszystko zniesie :)
Czarulka no u mnie okropnie, wymioty po tym były, w tej ciąży aż raz wzięłam i przestałam. Żelazo mi lekarz zapisał i też wymiotywałam więc dałam sobie spokój. Niczego nie biorę. Mam nadzieję, że jednak mimo wszystko z dzieckiem będzie wszystko w porządku. Staram się dietę urozmaicać, teraz dużo warzyw nawet jem, zaczęły mi znów smakować sałaty do kanapek, rzodkiewka, pomidory, ogórki, pietruszkę zieloną wciskam gdzie mogę. No i sok z buraka jakiś czas piłam ale zbrzydło mi :p
Ewcia ale z tego co pamietam to witamin chyba też wpoprzedniej ciazy nie brałaś?
mysle że jak masz diete urozmaiconą w bogate składniki to bedzie wszystko w porządku, ja brałam witaminy ale wiadomo wiek robi swoje a i też z tymi posiłkami niby urozmaicone a często jadłam to samo bo mi smakowało;)
Ja w ten ciąży tez nie biorę witamin , ale robilam badania i nie mam żadnych niedoborów. Chociaż teraz mam zamiar zacząć brać, bo to teraz synek w brzuchu będzie mi najwiecej zabierał ;)
Justyś generalnie masz racje ale jeśli ciąza przebniega prawidłowo a badania sa dobre lekarz nie ma nic przeciwko to chyba jest ok;) zreszta druga opcja z tego co pamietam Ewcia miała mdłosci i wymioty po witaminach, to też nei zawsze mogły sie wchłonąć;/
Aniss w drugiej ciąży coś tam jeszcze je brałam, chyba w 3 trymestrze przestałam.
Właśnie też po nich wymioty mnie meczyly więc uznałam że bez sensu je brać jak jeszcze mogę więcej sobie zaszkodzić bo nic z pożywienia się nie wchłonie.
Ciekawa jestem jak teraz żelazo bo już chyba miesiąc nie badałam krwi ale poczekam aż mi zleci, jutro mam wizytę to może każe zrobić badania.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.