Suplementacja witaminy D latem

MałaZołza jak tyle już minęło to powinnas mieć już żelazo okej ;) mi po 2tygodniach brania super wzrosło , az lekarz był zdziwiony ;) 

Jak się wymiotuje ciagle, to witaminy nie maja sensu , bo i tak się je zwróci, ja tam miałam przez pierwsze 4msc :/ 

w pierwszej ciąy to kazdy BARDZO pilnuje wszystko ;p a pozniej to juz wywalone

Nadmiar witamin też nie jest wskazany ;) Ponoć też wpływa na dużą masę urodzeniową :) Nie bez powodu coraz mniej jest całych kompleksów witamin ;) Zresztą jak wiadomo jedne drugim utrudniają wchłanianie :) Właśnie dlatego łykam tylko to co niezbędne ,czego nie jestem w stanie dostarczyć z pożywieniem.  

Gdy biorę preparat w którym jest np. żelazo (w moim przypadku pregna plus) to zawsze zachowuję odstęp od wapnia czy chociażby kawy (2h) żeby nie było problemu z wchłanianiem :) Żelazo warto łączyć z witaminą C. 

Też muszę zbadać poziom żelaza :) Zawsze dokupuję przy morfologii, bo zauważyłam spadki. 

Ja źle czułam się biorąc potas czy żelazo..  mdłości i wymioty.. każdy organizm inaczej reaguje na leki czy witaminy

Dokładnie mi na przykład zupełnie nic nie było . Ale to tak jak Z dziećmi każde jest inne 😂

ja jak przyjmuje żelazo to tez zawsze źle się czuje. Mowię tutasj o żelazie w tabletkach. Bo jak pije ampułki żelaza, taki szoty to czuje sie bardzo dobrze i żelazo tez szybko do góry skacze, ale to jest zdecydowanie droższe niż tabletki. 

Ja trzeci trymestr miałam latem i przyjmowałam 2000 j witaminy D. Taki mi ginekolog wskazał komplet witamin więc uznałam że wie co robi. W ostatnich dwóch miesiącach ciąży brałam dodatkowo żelazo, bo mi spadło, ale nic mi po nim na szczęście nie było.

Anabana ;) koze nie tyle wywalone ale inaczej podchodzi ja w drugiej ciazy to podobnie jak przy pierwszej wszystkie zalecenia badania priorytet witaminy podobnie ale w sumie u mnie to duza roznica wieku no i ciaza zagrozona.

A ja mam pytanie skoro tutaj o witaminie d3 dzieciom tez teraz podajecie ?

Aniss na 24 czerwca mam termin, więc jeszcze trochę :)

Mamuśka no właśnie wątpię, że wzrosło bo ja żelaza nie biorę, tylko jedzonkiem się ratuję. Jak robiłam badania krwi to po miesiącu mi znowu nieznacznie spadło. Teraz badań nie zalecił, pewnie na kolejnej wizycie powie, ale obstawiam, że znowu spadnie. Po tabletce niestety wymiotowałam po 4 razy aż do żółci, więc powiedziałam, że tego brać nie będę.

Aniss mi niedawno przy szczepieniu mówiła, że powinnam synom dalej podawać aż do lipca, ale szczerze to my jakoś od zimy przestaliśmy, zapomnieliśmy po prostu bo jakieś inne choroby były i lekarstwa i tak już zostało. Jak mnie o wit d spytała to takim obuchem dostałam jakby bo całkiem mi wyleciało, że się powinno to podawać... Sama niczego nie biorę to też u dzieci mi ciężko upilnwoać.

Ja podaję synkowi witaminę D3 ale trochę mniejszą dawkę, (500-600 j. zamiast 800) bo dużo spacerujemy i synek łapie sporo tego słońca.

MałaZołza No to niefajnie jak po żelazie wymiotujesz :/ podobno w diecie tez się da podniesc żelazo, ale akurat żelazo jest w produktach, których nie lubię… 

Moj ma 3 lata i dalej dostaje witaminę D ;)

Ja przez całą ciążę przyjmuje suplementy i osobno ginekolog zaleciła 2000 j witaminy D. Ale ja miałam jej spory niedobór. 

To mi na szczęście po żelazie zawsze było ok :) A też mam często spadki ...

Co do Wit D u dzieci to teraz cały czas przyjmowały vibovit więc tam jest Wit D ,ale w małych ilościach :) A tak staramy się dużo spacerować i łapać słoneczko :) 

A sama łykam ciągle pregnę ,gdzie jest Wit D.

My też zaniedbaliśmy podawanie starszemu dziecku witaminy d. Tylko, że on przebywa pół dnia na słońcu więc narazie nic nie zmienimy

J nas pediatra mowila żeby dawać jedna krople do moliresu i tak robimy ;) 

Ja podaję cały czas witaminę D. Niedługo będziemy na bilansie, to się zapytam co dalej. 

MałaZołza widzisz ja tego nie powiązałam, w następnym razie jak tak się będzie działo, to po prostu nie będę brała tych leków i zobaczymy jak się to ułoży.