Zastanawia mnie kwestia suplementacji witaminy D w okresie letnim przez kobiety w ciąży. Zalecana dawka to 2000j. przez cały okres ciąży. Większość dobrych witamin dla kobiet w ciąży ma w składzie m.in. taką dawkę tej witaminy i ciężko znaleźć coś gdzie tej witaminy D jest mniej. Czy w ciąży przez okres letni (czerwiec ,lipiec, sierpień) brałyście taką dawkę witaminy D codziennie ? Czy nie wydaje się Wam ,że latem nie jest potrzebna suplementacja aż 2000j. dziennie ?
Wiem ,że np. witaminy z dopelherz mają 2 kapsułki na dzień do łykania ,więc w 1 kapsułce jest 1000j. Ale wiąże się to z tym ,że jeśli nie weźmiemy 2 to mniej przyjmiemy np. kwasów DHA.
Ja brałam cały czas witaminy z dużą ilością witaminy D. Jakoś nie zastanawiałam się nad tym, czy w okresie letnim jest aż taka suplementacja potrzebna.
Zaciekawił mnie ten temat i próbowałam coś poczytać na ten temat, jednak znalazłam tylko informacje o tym, że niedobor witaminy D jest jednym z głównych czynników wad rozwojowych u płodu i dla kobiet w ciąży jest zalecana większa dawka witaminy D podczas suplementacji.
No i witamina D która jest syntetyzowana z promieni słonecznych w nadmiarze nie jest toskyczna, więc raczej ciezko będzie przedawkować tą witaminę, ale zawsze można skontrolować poziom witaminy D badając krew :)
Też myślę ,że jeśli zalecają to nie powinna taka dawka szkodzić tym bardziej ,że w ciąży jest większe zapotrzebowanie ,a także bardziej unika się słońca ,bo wiadomo żadne opalanie czy nadmierne siedzenie na słońcu odpada. Ale normalnie nie ma potrzeby suplementacji w okresie letnim (chyba ,że ma się duże niedobory i nie korzysta się wystarczająco ze słońca). Nie mniej jednak interesuje mnie ten temat i chętnie dowiem się jak Wasze opinie:)
pati mysle ze lekarz rozwieje watpliwosci;) z witaminą d to jest różńie kiedyś rozmawiałam na ten temat z pediatra bo starsza córka miała mieć odtsawiona wit d i niestety przyniosło to nie najlepsze skutki;( więc nam pediatra zalecała podawanie tej witaminy codziennie, mówiac ze czasami od tego słońca sie stroni lato też czasami pochmurnę albo długie rękawki czapeczka na główce , osobiscie bedąc w ciazy brałam codziennie wid d ale zaznaczam zę ja w sumie ciaża w domu
Ja w poprzednich ciążach brałam prenatal duo i dodatkowo nic, ale ogólnie te tabletki mi nie służyły i po nich wymiotywalam.
W tej ciąży niczego nie biorę od samego początku. Ostatnio mi się krew z nosa puściła tak mocniej więc wzięłam znów te.prenatal bo jeszcze miałam i kurcze nie minęło pół godziny a ja je dwa razy zwracałam. Także na razie nie biorę nic ale wyniki mam podstawowe w normie. Nie badałam żadnych witamin jedynie i nie wiem czy to robić
Ja przez całą ciążę brałam femibion, rodziłam we wrześniu więc przez całe lato również przyjmowałam te witaminy. Nawet nie pomyślałam, że to może być za duża dawka. W sumie w czasie upałów mniej się chodzi po dworzu więc pewnie mniej się tej witaminy D przyswajało ze słońca
Ja brałam tylko suplementy dla kobiet w ciąży i tam była witamina D, ale w sumie też było mi po nich nie dobrze i wymiotowałam, nie pomyślałam, że mogą mieć na wymioty, myslałam, że tak musi być po prostu.
Nawet nie pomyślałam o żadnej dodatkowej dawce :) Ta dawka ,która jest w mojej pregnie i większości witamin jest już dość wysoka bo najczęściej 2000j. :) Tu mnie tylko zastanawiało czy latem nie zmienić na inne z mniejszą dawką Wit D :) Ale myślę ,że taką dawkę można cały rok w ciąży. Dla pewności przed upałami można zbadać poziom :)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.