Suplementacja witaminy D latem

Witajcie :)

Zastanawia mnie kwestia suplementacji witaminy D w okresie letnim przez kobiety w ciąży. Zalecana dawka to 2000j. przez cały okres ciąży. Większość dobrych witamin dla kobiet w ciąży ma w składzie m.in. taką dawkę tej witaminy i ciężko znaleźć coś gdzie tej witaminy D jest mniej. Czy w ciąży przez okres letni (czerwiec ,lipiec, sierpień) brałyście taką dawkę witaminy D codziennie ? Czy nie wydaje się Wam ,że latem nie jest potrzebna suplementacja aż 2000j. dziennie ?

Wiem ,że np. witaminy z dopelherz mają 2 kapsułki na dzień do łykania ,więc w 1 kapsułce jest 1000j. Ale wiąże się to z tym ,że jeśli nie weźmiemy 2 to mniej przyjmiemy np. kwasów DHA. 

Ja brałam cały czas witaminy z dużą ilością witaminy D. Jakoś nie zastanawiałam się nad tym, czy w okresie letnim jest aż taka suplementacja potrzebna. 

Zaciekawił mnie ten temat i próbowałam coś poczytać na ten temat, jednak znalazłam tylko informacje o tym, że niedobor witaminy D jest jednym z głównych czynników wad rozwojowych u płodu i dla kobiet w ciąży jest zalecana większa dawka witaminy D podczas suplementacji. 

No i witamina D która jest syntetyzowana z promieni słonecznych w nadmiarze nie jest toskyczna, więc raczej ciezko będzie przedawkować tą witaminę, ale zawsze można skontrolować poziom witaminy D badając krew :)

Też myślę ,że jeśli zalecają to nie powinna taka dawka szkodzić tym bardziej ,że w ciąży jest większe zapotrzebowanie ,a także bardziej unika się słońca ,bo wiadomo żadne opalanie czy nadmierne siedzenie na słońcu odpada. Ale normalnie nie ma potrzeby suplementacji w okresie letnim (chyba ,że ma się duże niedobory i nie korzysta się wystarczająco ze słońca). Nie mniej jednak interesuje mnie ten temat i chętnie dowiem się jak Wasze opinie:)

Tez badałam normLnie 

pati mysle ze lekarz rozwieje watpliwosci;) z witaminą d to jest różńie kiedyś rozmawiałam na ten temat z pediatra bo starsza córka miała mieć odtsawiona wit d  i niestety przyniosło to nie najlepsze skutki;( więc nam pediatra zalecała podawanie tej witaminy codziennie, mówiac ze czasami od tego słońca sie stroni lato też czasami pochmurnę albo długie rękawki czapeczka na główce , osobiscie bedąc w ciazy brałam codziennie wid d ale zaznaczam zę ja w sumie ciaża w domu 

Ja po prostu brałam witaminy dla kobiet w ciąży femibion 2 i nie brałam dodatkowo witaminy D. Teraz ją biorę. Bo byłam dość długo chora 

Ja również żadnej dodatkowej bo większość witamin dla kobiet w ciąży ma 2000j. wit D. I mało które mają tej witaminy mniej :)

Ja w ciązy brałam prenatal duo i dodatkowo nie brałam już witaminy D. 

Nie suplementowałam dodatkowo witaminy D w ciąży.

Ja w poprzednich ciążach brałam prenatal duo i dodatkowo nic, ale ogólnie te tabletki mi nie służyły i po nich wymiotywalam.

W tej ciąży niczego nie biorę od samego początku. Ostatnio mi się krew z nosa puściła tak mocniej więc wzięłam znów te.prenatal bo jeszcze miałam i kurcze nie minęło pół godziny a ja je dwa razy zwracałam. Także na razie nie biorę nic ale wyniki mam podstawowe w normie. Nie badałam żadnych witamin jedynie i nie wiem czy to robić 

Ewcia moze jak sie zdrowo odżywiasz wyniki sa w normie to nie trzeba suplementacji?

alboi spróbowac z innymi witaminami?

chociaz zanim spróbójesz innych witamin to urodzisz bo juz chyba blizej końca?:) bo tak twoja gwiazda na 1.06 sie szykuje ?

Ja brałam witaminę D tylko tyle ile było w wiaminach falvit mama.  Dodatkowo nie brałam. 

Jeśli ma w składzie to nie brałabym dodatkowej dawki, a w razie czego zapytaj po prostu na wizycie co zrobić  :) 

Ja przez całą ciążę brałam femibion, rodziłam we wrześniu więc przez całe lato również przyjmowałam te witaminy. Nawet nie pomyślałam, że to może być za duża dawka. W sumie w czasie upałów mniej się chodzi po dworzu więc pewnie mniej się tej witaminy D przyswajało ze słońca 

Ja brałam tylko suplementy dla kobiet w ciąży i tam była witamina D, ale w sumie też było mi po nich nie dobrze i wymiotowałam, nie pomyślałam, że mogą mieć na wymioty, myslałam, że tak musi być po prostu. 

zawsze warto lekarza zapytać jak sa jakieś wątpliwości;)

W każdych witaminach jest inna ilość witaminy D zawarta w tabletkach.. U mnie było dość mało.. jednak ilość była wystarczająca

Ja w ciąży nie brałam dodatkowo witaminy D bo była w suplementach które brałam. Ogólnie w nich były już wszystkie witaminy.

Nawet nie pomyślałam o żadnej dodatkowej dawce :) Ta dawka ,która jest w mojej pregnie i większości witamin jest już dość wysoka bo najczęściej 2000j. :) Tu mnie tylko zastanawiało czy latem nie zmienić na inne z mniejszą dawką Wit D :) Ale myślę ,że taką dawkę można cały rok w ciąży. Dla pewności przed upałami można zbadać poziom :)