justyś masz racje, jaostatnio kupiłam witaminy dla siebie żadne tam ciązowe;) ale zwykłe aby wzbogaciż swój organizm i tam wit d nie ma wcale
Ja też nie bralam dodatkowo clw ciąży witaminę D bo była w moich ciążowej suplementacji
Ja miałam wszystkie suplementy w jednej kapsułce witamin tak najwygodniej
Ja brałam tylko suplementy dla kobiet w ciąży tam były już wszystkie witaminy nic dodatkowego nie brałam
Zależy od tego co orzepisze ci lekarz bo czasami masz zawarte w wiraminach które bierzesz wszystkie niezbędne ja brałam np dodatkowe wypisane przez lekarza
To zależy jeśli badania wykazują brak np żelaza czy innych potrzebnych to lekarz zapisuje
Jednak u mnie lekarz zalecił brać jakiekolwiek witaminy dla kobiet w ciąży już na pierwszej wizycie
Z tym to jest tak ze każdy lekarz mówi inaczej. Jeden mi mówił ze witaminy nie są potrzebne dopóki nie mam niedoborów a drugi uważał ze musowo brać od samego początku ciąży aby zapobiec niedoborom . Ja normalnie i latem suplementowalam tą witaminę i przy kp także , teraz odstawiłam po 10 mc ponieważ chyba już miałam jej za dużo ;)
najwazniejsze witaminy to kwas foliowy oraz dha , więc możesz brać oddzielnie jeżeli np będziesz korzystać ze słońca ale w ciąży to raczej nie jest zalecane ;)
Mi już na pierwszej wizycie lekarz zalecił brać kwas foliowy i Pregna Plus :)
Fajnie jest brać w trakcie planowania zajmie w ciążę
Ja przed pierwszą ciaza brałam kwas foliowy ale dość krótko
Ja również biorę Pregnę z zalecenia lekarza i bardzo mi służy. Do tego łykam Pregna DHA. Tam mam wszystkie rekomendowane witaminy w odpowiednich dawkach. Również Wit D już tam jest.
Kwas foliowy w dobrej dawce tam występuje :) Ann a Ty prócz pregny jeszcze jakiś dodatkowy kwas foliowy łykasz?
Wydaje mi się, że najlepiej konsultować takie rzeczy z lekarzem, bo to indywidualna sprawa każdej z nas :) Ja osobiście brałam prenatal duo i tam były zawarte wszystkie odpowiednie suplementy w prawidłowej dawcę jaką powinny przyswajać kobiety w ciąży. W okresie letnim rownież przyjmowałam je bez żadnych zmian. I wydaje mi się, że tak się powinno robić, bo w ciepłe a nawet upalne dni mało przebywa się na słońcu, a po za tym nie sądzę żeby ekspozycja na słońcu aż tak uzupełniała braki tej witaminki :)
Patrycja warto brać dodatkowo kwas foliowy przez pierwsze 3 miesiące ciąży,później można, ale nie trzeba. Sama pregna Plus by wystarczyła, ale ja zażywałam już do końca ciąży kwas foliowy
kwas foliory to jescze przed ciazą dobrze jest brac;)
Mi sie w sumie w drugiej ciazy fartneło bo witaminy w których równeiż był kw, foliowy brałam zanim zaszłam w ciążę, nie jakos typowo na temat ciążowy bo szczerze nie myślałam już o dzidziusiu ale dlatego aby wzmocnić troche organizm
Ja brałam chyba famibion zeto orzeszki ciąża to są takie witaminy co przygotowywuja do ciąży:)
Ja też bralam długo przed zajściem w pierwsza ciążę w drugiej już nie bo nie była w planach (jeszcze)
No właśnie ja nie brałam przed ciążą, bo nie planowaliśmy i długo miałam wyrzuty sumienia i strach, czy przez to wszystko będzie w porządku z dzieckiem :D
No to kwas foliowy to ja bardzo długo przed poczęciem zaczęłam brać (folik) ,bo nie zabezpieczaliśmy się i wolałam łykać. W dodatku mam często małopłytkowość i zauważyłam ,że trochę poprawiał mi wyniki :) Potem miesiąc przed zaczęłam brać Pregnę start i od razu przy niej zaszłam. Potem już pregna plus była n o i od początku oczywiście DHA dodatkiwo. Ale łykając pregnę już żadnego kwasu foliowego w tabletkach nie brałam dodatkowo ,bo tam jest fajna dawka w dwòch formach więc ok. Wyniki miałam do tej pory zawsze dobre :) I mam nadzieję ,że do końca tak zostanie:)
Wydaje mi się że w tej kwestii Najlepiej będzie jeżeli branie takich witamin skonsultujesz po prostu ze swoim prowadzącym lekarzem ginekologiem w ciąży teraz faktycznie na rynku tych witamin jest masa pamiętam że ja mi lekarz przy ciąży z synem polecał zupełnie co innego niż teraz przy ciąży z córką także to wszystko w roku na rok tak naprawdę się zmienia ja kiedyś usłyszałam od jednej osoby że w naszym klimacie podobno bardzo ciężko jest przedawkować witaminy D czy to w ciąży czy tak ogólnie Wydaje mi się że zawsze należy uważać i biorąc wszystkie leki i suplementy