MamaMejMajki rozumiem ;) jednak chyba ka poszłabym na łatwiznę i kupiła jak już gotowe :p
Aneczka ja tez kupuje już zrobione :)
Szkoda czasu, zachodu i zmywania! Sklepowe są równie dobre, chleb też kiedyś robiłam sama, ale to sporo pracy... lepiej ten czas przeznaczyć na coś innego
MamaMalejMajki tak chyba lepiej niż samemu męczyć się robić
Mnie też szkoda byłoby czasu ale są osoby które lubią eksperymentować w kuchni i nie uważają tego za zmarnowany czas
Patrycja racja. Ale też trzeba mieć na to czas
Paulinek nad chlebem moooocno bym się zastanowiła. Był czas że piekłam chleb sama. Miałam taki przepis z czarnuszką, był rewelacyjny! I kilka dni temu mąż wspomniał ten chlebek, mogliśmy mieć w niedzielę na kolacje świeże pieczywo, w domu pięknie pachniało. Niestety do upieczenia trzeba mieć zaczyn, być może udałoby mi się zrobić go samej, ale pierwszy dostałam od znajomej, a potem odkładałam swój. Przypomniałaś mi i jak znajde trochę czasu to poczytam, może uda mi się wrócić do pieczenia ;)
mamameg oj tak, ten smak jest nieporównywalny, szkoda mi było tylko, że tak szybko się robił czerstwy, ale to jego urok... w końcu bez tych dodatków nie ma szans utrzymać się w świeżości dlugo
Ja uwielbiam eksperymenty w kuchni ale teraz to nawet czasem nie mam jak obiadu ugotować bo mała śpi tylko na rękach a w łóżeczku 10 minut i zaraz płacz..
Natalia miałam to samo aż młody nie skończył 8 mies chyba, był nieodkladalny, zasypiał przy piersi i nic nie mogłam zrobić w domu, bo spał po 45 min max w ciągu dnia... wtedy robiłam obiad jak mąż wracał do domu, a rano miałam kanapki przygotowane przez niego rano przed wyjściem do pracy, bo z młodym nic się nie dało zrobić... teraz jak śpi raz dziennie po 1,5-2h jestem w stanie i zrobić obiad i jako tako dom ogarnąć, ale niedługo się skończy sielanka jak urodzę drugiego synka
Moja córeczka pozwala mi na eksperymentowanie w kuchni co bardzo mnie cieszy. Albo jest ze mną w kuchni albo idzie w pokoju się pobawić.
Właśnie wczoraj na wizycie lekarz mówił mi żeby suplementowac witaminy podczas karmienia piersią. Ale dodał, że zaczyna się wiosna i będzie dużo świeżych warzyw i owoców, więc nie codziennie trzeba łykać sztuczne witaminy.
A jakie preparaty wy stosujecie ?
W ciąży zazywam Pregne plus i przy karmieniu nadal ją stosować ?
Ja używam Mama DHA Plus. Na opakowaniu jest napisane przeznaczenie dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Więc po porodzie będę je dalej stosować. Jeśli u Ciebie też jest tak napisane to oczywiście, że możesz.
Ja również brałam pregna plus podczas karmienia a żeby zapewnić odpowiednią dawkę kwasów Dha to jadłam ryby 2 razy w tygodniu.Teraz już żadko karmę a małej podaję witaminki bobik dha .
Ja biorę Symvital mama, na stronie Panan Tabletki czytałam porównanie najpopularniejszych suplementów dla kobiet w ciąży. Wyszedł bardzo dobrze pod względem dziennego zapotrzebowania. Mam zamiar również go brać jak będę (mam nadzieję) karmić piersią, ponieważ ma również takowe przeznaczenie. Ma też bardzo korzystną cenę, kapsułki są dosyć małe, więc nie trudne w połykaniu. DZiennie łyka się się 2 szt. W pierwszej ciąży stosowałam Femibion - osobiście uważam, że jest drogi i jak się okazało słabo uzbrojony w witaminy, ale nie miałam o tym świadomości.
No ja stosuję Pregne plus oraz Pregne dha. Tam są tylko te składniki , które zaleca Polskie Towarzystwo Ginekologiczne. Zaufałam temu preparatowi. Duży plus że są małe kapsułki do połknięcia.
Cóż większość tych witamin szczególnie tańszych nie są super noesyeyu bo nie mają odpowiednich ilości danych witamin bądź są z tlenku gdzie nie zawsze to dobrze przyswajalne.
Na pewno wiem bo lekarz polecał i mówił że w ciąży ma odpowiedni skład Omega med optima forte dha
Albo compisita mama dha :D
Ja też brałam pregne i kp przy niej też zostałam. Dla mnie dużym na pewno jej plusem jest to że wystarczy jedna tebletka dziennie bo u mnie dwie nie przejdą. Wieczorem zawsze o drugiej zapominałam
Mi w ciazy lekarz kazal brać tylko jodid
Jeśli wyniki są dobre, to wiadomo, że wystarczą podstawowe witaminy. U mnie pod koniec był niedobór żelaza, więc musiałam dodatkowo brać kolejną tabletkę.