PannaXoanna ja sojowego o smaku waniliowym nie próbowałam, czytałam że sojowe nie jest zbyt smaczne, ale jednak warto samemu spróbować bo każdy ma inne preferencje.
Patrycja próbuj a nóż któreś przepasuje
Wątpię nie wiem czy nie szkoda mi kasy bo te mleka dosyć drogie to kupiłam i całe wylałam. Chyba się wstrzymam i zaraz spróbuję coś z laktozą może córcia już tak nie zareaguje
Patrycja a nie myślałas te mleka na co innego przerobić a nie wylewać?
Aneczka te mleka trzeba lubić, albo poprostu nie mieć wyjścia i pić jeśli jest taka potrzeba. Mi one bardzo przypadły do gustu, ale nawet gdyby przerobić je na koktail i dodać owoce to specyficzny smak mleka pozostaje.
To prawda te mleka mają specyficzny smak trzeba takie smaki lubić ;)
A mi smakuje sojowe naturalne, nawet bym powiedziała, że jest słodkie. Gdzie można kupić to kokosowe?
PannaXoanna. Nawet w Biedronce bywa
Alpro sojowe jest dobre smakowe, ale ma sporo cukru. Ja kupuje dla syna z alergia na bmk takie bez cukru i wzbogacone wapniem, ale nie przelknie tego na surowo, przemycam jedynie w placuszkach czy kaszce. Migdałowe są smaczniejsze i owsiane wg mnie
PannaXoanna ja mleko kokosowe kupuję w biedronce, mam wypróbowane z firmy ALPRO. Widziałam je tez w naszym małym osiedlowym sklepiku wiec myśle że w marketach tez powinno być bo to nie jest marka typowo biedronkowa.
Można też samemu robić takie mleka. Nie jest to jakieś skomplikowane a jednak tańsze i co najważniejsze na pewno wiemy co tam jest. Wystarczy wybrać tylko dobrej jakości produkt bazowy.
Kupię i przetestuję bo bardzo lubię mleka roślinne. Rzeczywiście trzeba patrzeć na skład i cukry w nim zawarte, bo teraz wszędzie przemycają.
PannaXoanna jak spróbujesz daj znać które najbardziej mleko Ci posmakowało
Misiowa tak, są smaczniejsze, ale jeśli ktoś wyklucza nabiał i mleko warto, żeby suplementować też dodatkowo wapń. Jednak te mleka sklepowe mają jego dodatek właśnie po coś.
Mleko kokosowe jest ekstra. Można zrobić samemu. Wykraja się z kokosa płaty (to co są mielone na wiorki) i takie jeszcze miękkie blendujemy z tą wodą kokosową :) jest słodkie :)
MamaMałejMajki a jak to wychodzi cenowo? Lepiej kupić gotowe czy samem zrobić?
Ja za litr mleka kokosowego płace 9,99zł. gdybym miała jeździć po sklepach w poszukiwaniu kokosa, kroić twarde wnętrze na płaty, blendować to wole zdecydowanie kupić gotowe, bo z jednego kokosa pewnie wiecej jak pół szklanki nie wyjdzie, a kokos kosztuje minimum 3,00zł ;)
Mleko owsiane domowej roboty jest bardzo smaczne, też słodkawe w smaku, a robi się ekspresowo. Można też zostawić płatki zalane wodą na noc i rano odsączyć płyn bez czekania.
Nawet by mi nie przyszło do głowy robić tego samej ;)
Aneczka Robiłam raz i już nie pamiętam jak to wyszło. Było gęstsze niż to z kartonu ale pewnie kwestia ile wody jest w kokosie.