Ja z zatokami mam problemy gdy są duże mrozy, wtedy mnie mocno wszystko boli. A w zeszłym roku gdy miałam katar zrobiłam sobie inhalację, dodałam kroplę amolu i potem w nocy myślałam że umrę z bólu tych zatok. Matko...nigdy więcej, nie wiem co mnie pokusiło...
No u mnie pomaga codzienna higiena nosa solą morską , irygacje i inhalacje z rumiankiem przed spaniem :) Ale też niestety nie zawsze.Zatoki lubią ciepło i nawet rozgrzewające dania i herbaty są dobre. Cebula ,chrzan. Dobry jest też renopuren zatoki jeśli chodzi o rozgrzanie i inhalacje:) To jest dość mocne i fajnie się wdycha przy piciu.
Zatoki ciężko i długo się leczy. Pewien czas miałam tak ,że wystarczył mały katar i jak już zatkało nos to po tygodniach leczenia i tak kończyło się sterydem.
Na żołądek dostałam kiedyś własnej roboty nalewkę z orzecha włoskiego. Jednak podczas ciąży i kp nie można stosować;) Ja w sumie rzadko miałam problemy z żołądkiem..
Syrop z cebuli za to bardzo lubię i w czasie ciąży starałam się leczyć domowymi sposobami.. co innego jeżeli nie pomagały
Ewcia zatoki miałam raz chore nie zazdroszcze przeciez to ból głowy ze mało nie rozsadzi;( ale przyznam ze po tych zatokach czapkę nosze zawsze na głowie jak zimno;)
Ja mam już przewekłe zapalenie zatok zmagam się z nimi kilka razy do roku. Ogólnie ból okropny ,czasem taki ,że wymioty jak przy migrenie.
Co do bezpiecznych środków w ciąży i podczas karmienia to pewnie macie na myśli prenalen :) Ten syrop na bazie czosnku stosowałam nawet jak w ciąży nie byłam bo jest naturalny i skuteczny. Do nosa też jest prenalen katar. A na gardło tabletki ,które również stosuję cały czas nawet jak w ciąży nie byłam ,bo jak mało które świetnie nawilżają gardło.
Justys u nas w domu robi się orzechówkę na alkoholu i na cukrze, tą na cukrze robisz tak: Orzechy umyć i pokroić na cztery częsci. Na każdy kilogram orzechów odważyć 1 kg cukru. Pokrojone orzechy przełożyć do słoja i zasypać cukrem. Szczelnie zamknąć i postawić w słonecznym miejscu kilka tygodni.
Na wszelkie bóle żołądka jest naprawdę dobry. Tylko to muszą być młode orzechy włoskie, żeby były miękkie skorupki :)
Aniss bo jest orzechówka na alkoholu lub na cukrze - wersja dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących haha :D podałam Justys przepis na cukrze, bo karmi :D a na alkoholu to młode orzechy kroję do słoika tyle ile się zmieści i zalewam to spirytusem, można dołożyć cukru, zeby złagodzić smak. Oczywiście nie jest to orzechówka to picia w towarzystwie dla przyjemności, bo jest ohydna :P Stosuję jako lekarstwo na bóle żołądka :)
Jak ja miałam chore zatoki to ten prenalen mi nie pomógł a czułam ze jeszcze gorzej mi zatkało katar i pani w aptece poleciła mi tabletki sinupret i po nich dopiero ładnie mi się oczyściło i ból głowy przeszedł , mówiła ze są na bazie ziół i w ciąży bezpieczne . Syn tez często ma zatkane zatoki i tylko to nam pomaga ;)
czosnek W moim przypadku hamuje wydzielinę z nosa i katar nie spływa wiec wole go unikać ale przy innych dolegliwościach zawsze działa na mnie super ;)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.