Suplementacja dodatkowa w ciąży

A ja mam teraz feminovit+DHA i ma nue za wiele bo 2,5 na 5, chyba zmienię jak mi się teraz skończy
W drugiej ciąży miałam też omegamed, widzę że mają tu bardzo dobrą opinię bo 5 na 5 i chyba kupie hej teraz mi siłę skończy

Ten blog przypomina mi blog sroki ale na inny temat. Ciekawe są takie zestawienia i bardzo pomocne.

Mi pregnę polecił endokrynolog. Gine też nic nie zalecał

Ja brałam pregne plus na początku, a jak znalazłam właśnie ten artykuł zmienilam witaminy na Prenatal Duo

Ja dalej biorę pregnę plus ale mój ginekolog kazał mi brać dodatkowo witaminę C , zastanawiam się nad zmianą witamin ważne żeby miały ten sam skład raczej nie ma to jakiegoś dużego wpływu jaka firma

Ja w pierwszej ciąży nie brałam w drugiej brałam a mimo tego w obu ciąża pod koniec anemia . Dlatego żelazo przyjmowałam w trzecim trymestrze :wink:

Ja suplementowalam wit C bez zachęty lekarza. Przyjmuję naturalną z wyciągiem z aceroli.

Niestety owoce i warzywa z marketu nie mają takich wartości jak te posadzone w ogrodzie i jeśli dostępu do takowych nie mamy to suplementy są konieczne … Trzeba bardzo się namęczyć aby ułożyć dietę tak żeby wszystko dostarczyć i sobie i dziecku . Na rynku są witaminy które mają w składzie tylko te najpotrzebniejsze i w odpowiednich ilościach … wystarczy się postarać szukając a dieta dieta też jest ważna i należy pamiętać o tym :slight_smile:

Tylko i wyłącznie zastosowałam takie suplementy jakie przepisała mi moja pani ginekolog, nic na własną rękę nie stosowalam i uważam że nie powinno się tak robić

Ha też przestrzegalam zaleceń lekarza. Choć wydawało mi się to dziwne, że nie przepisywal mi żadnych witamin. Twierdził, że nie trzeba. Ale jak tylko widział, że żelazo spada to od razu mi je przepisywal. Ale teraz jak bym była w ciąży to będę chodzić do innego ginekologa i będę mieć porównanie.

Mój lekarz też mi nie zaleca dodatkowych witamin , jeżeli nie ma takiej potrzeby też nie można przedobrzyć z witaminami , po to robimy wyniki i chodzimy do lekarza , żeby zadbał o nas i nasze dziecko jak najlepiej. Ja jak chce brać jakieś dodatkowe witaminy konsultuje się z lekarzem.

Mamowe tak jak mówisz warzywa i owoce ze sklepu nie mają tyle wartości co prosto z ogródka . Ale zawsze można się udać na wieś i kupić od rolnika , bądź starszych osób. Ja mam o tyle dobrze , że warzywa i owoce dostaje od mamy bądź teściowej. Ale nie wszystko się wyhoduje i trzeba kupić coś czasami w supermarkecie.

Jeśli miałabym tylko jakieś wątpliwości to też zmienilabym lekarza bądź skonsultowala to z innym.
Co do warzyw to jest faktycznie coraz gorzej teraz nawet trzeba mieć zaufanego rolnika albo własny ogród

Na pierwszej wizycie lekarz mi kazał brać suplement, którego nawet dostałam próbkę. Także z tymi suplementami to niestety tak bywa…
Pregnę również brałam, jest droga, ale służyła mi. Teraz biorę vitaminer i karmiąc piersią zamierzam brać go do końca.

Ja ostatnio kupiłam falvit mama i powiem wam szczerze , że pregna jak dla mnie jest lepsza nie dość , że tabletki są o dużo mniejsze to mino tych samych składników jest pregna lepsza bo ma większe dawki. Teraz mam akurat problem z połykaniem dużych tabletek nie wiem co mi się porobiło , ale mój mi mówi że może przez częste wymioty mam opory z połykaniem większych tabletek. Ja to zawsze robię sobie listę pytań do lekarza i z nimi udaje się do ginekologa żeby nie zapomnieć zapytać o wątpliwości jakie mam od wizyty do wizyty

Wybierając suplement musimy dobrze przeanalizować skład oraz normy. Mimo ze dany suplement wydaje się być w porządku bo ma wszystkiego po trochu to może okazać się, że dawki są minimalne, że niewiele nam to daje.

Powinnyśmy przyjmować takie dawki poszczególnych składników:

Cholina: 125 mg
Foliany: min 400
Żelazo: 60 mg
Jod:150-200
Selen: 60
Wit D3: min 1500 IU
Wit B6: min 1.9 mg
Metyl B12: min 2,6
DHA: min 600 mg

Moja obecna Pani doktor ginekolog uważa że trzeba brać tylko kwas foliowy i właśnie minimalna dawka to 400, ale ja i tak kupiłam sobie zestaw witamin, uważam że nie zaszkodzi tym bardziej że już mam doświadczenie z dwóch poprzednich ciąż, gdzie zawsze brałam witamy.

Ja akurat muszę uważać na jod, wiem że jest on bardzo ważny ale ja wybierałam te witamy gdzie jest go minimum, bo może mi pogorszyć stan tarczyc. Ale to już takie indywidualne przypadki jak ja;-)

Mandarynka dobrze że masz doświadczenie i bierzesz dodatkowo witaminy ja biorę pregnę plus i dodatkowo lekarz zalecił mi na ostatniej wizycie witaminę C 3x dziennie , ale ostatnio złapał mnie skurcz w łydce pierw w jednej później w drugiej i zaczęłam brać magnez. Wcześniej przed ciążą brałam witaminę C, Magnez , Potas i Witaminę D jak zaszłam w ciąże przestałam brać i czekałam co mi zaleci lekarz, ale teraz już nie czekam na wizytę i biorę magnez

Mandarynka, pisałam o standardach. Teraz każda z nas na podstawie swojego stanu zdrowia i przyjmowanych leków oraz suplementów musi dopasować suplement tak aby pomagał, a nie szkodził. Lekarz ginekolog powinien w tym pomoc. Ew możemy zapytać endokrynologa tak jak w Twojej sytuacji.

Co do potasu, też musimy zwrócić uwagę na jego ilość w organizmie. Zbyt duża ilość potasu nazywa się hiperkaliemia i modę spowodować porażenie mięśni, arytmię serca lub w skrajnych przypadkach może spowodować zatrzymanie się akcji serca. Dlatego branie suplementów na zasadzie aaaa wezmę, nie zaszkodzi - jest błędem.

Ja miałam problem z niedoborem potasu. Jadłam żurawinę - profilaktycznie na leoszą oracę pęcherza. Żurawina działa moczopędnie i szybko wypłukuje potas. Pamietam, że było mi słabo, byłam bardzo blada, śpiąca i drżały mi ręcę. Bardzo szybko pomogły mi banany bo zawierają dużo potasu.

Tak to prawda nie możemy brać za dużo, ja nie powiem dodatkowo też biorę magnez, ale to to tak co, 3 dni, nie codziennie.
Wczoraj też miałam wizytę i spadło mi żelazo, dodatkowo muszę brać żelazo rano i wieczorem po 80, ale poza tym tak sama nie biorę nic więcej ,

Ja przed ciążą bałam kwas foliowy a w trakcie ciąży i po urodzeniu synka biorę Summavit D :slight_smile: W trakcie ciąży jeszcze musiałam brać żelazo - dobrze znosiłam Szelazo :slight_smile:

Mandarynka, jeśli popijesz żelazo sokiemz cytrusów to się lepiej wchłonie. Dodatkowo powinnaś jeść czerwone mięso, sok z buraka świeżego i kiszonego