Można także sobie kupić takie specjalne pojemniki na tydzień i tam wkładać sobie tabletki na dany dzień i nie zapomnimy o żadnej
Ja w czasie ciąży łykałam tylko kwas foliowy z folik. Ale brałam go do końca drugiego trymestru ciąży. Od czasu do czasu brałam żelazo. Nic innego nie brałam. Odrzywiałam się zdrowo. Jadłam dużo witamin i owoców. Wyniki miałam zawsze rewelacyjne. Także nie musiałam się dodatkowo suplementować.
W obu ciążach zażywałam femibion natal i miałam bardzo dobre wyniki. w drugiej ciąży bardzo mało jadłam, bo nie miałam apetytu i dzięki suplementacji wszystko było dobrze.
O dodatkowej suplementacji decyduje lekarz prowadzący ciąże. Lepiej nie rezygnować z tabletek tak dla własnej zasady, bo możemy zaszkodzic i sobie i dziecku. Ja spadek hemoglobiny podratowalam domowymi sposobami, czyli sokiem z buraka, obyło sie bez żelaza w pigułkach:) pomimo urozmaiconej diety, bogatej w owoce i warzywa przyjmowalam witaminy dla kobiet w ciąży.
Mnie od buraków całą ciążę odrzucało. Nie mogłam ich jeść.
Moja córa do stołu nie dosięga więc nie ma problemu, oczywiście nie leżą też gdzieś blisko krawędzi tylko na samym środku.
Jeden ginekolog każe brać witaminy, a inny nie, choć Ci to chyba rzadkość. Ostatnio byłam na wizycie u jakiegoś innego, bo mój akurat na urlopie, to ten lekarz uważa, że pilnowanie diety wystarczy i jak wyniki są dobre, to nie warto się faszerować witaminami w tabletkach.
Jak chcemy cokolwiek brać, witaminy czy inne. Należy zawsze zrobić badania. Później konsultować to z lekarzem.
W kontakcie z lekarzem trzeba być cały czas ale żeby brać witaminy ie trzeba robić badań, przynajmniej niektórych. Na pewno trzeba brać kwas foliowy i to nie musisz robic badań żeby go brać , dobrze jest brać Kwasy Omega-3 ( Pregna 250 DHA jest bardzo dobra) i warto też witaminę D - to nawet dzieci powinny brać a tym bardziej kobiety w ciazy
Do tego naprawdę nie są potrzebne żadne badania, a kazdy lekarz Ci to potwierdzi
zazwyczaj planowanie ciązy to te kilka miesięcy przed i juz wtedy myśli się o witainach, mi było ciezko ciagle pamiętać o diecie, tym bardziej ze wc iazy pojawiaja się nudności, odrzuca od niektórych rzeczy, wtedy nawwrt nie chcialam myślec o gotowaniu, lekarz mi polecił brani emama dha premium i to mi wystarczyoło, wyniki mialam dobre ale też starałam sie w miarę zdroow jeść
Ja używałam tylko summavit D - jest w nim kwas foliowy, jod i witamina D Dobry w ciąży i w trakcie karmienia
Można też brać starając się o dziecko
W trakcie ciąży brałam potem także Szelazo (takie żelazo) i suszone buraki na podniesienie czerwonych krwinek
Ja używałam mama dha premium, bo tam był i magnez, i kwas foliowy, i DHA, i jod, i witamina D. Także taki niezbędnik, który powinna przyjmować kobieta w ciąży.
Ja na początku przyjmowałam Prenatal Uno, a od drugiego trymestru Prenatal Duo.
cieszę sie ze całą ciążę mogłam brać mama dha premium, nic nie musiałam kombinować, tylko 2 tabeltki dziennie a jest wszystko w dobrej ilości, kwas foliowy, dha, witamina d, jod i magnez, a te składniki są zalecane przez PTG na okres ciązy i KP
Jasne,ze dobrze jest jeść naturalne warzywa i owoce, ale weźcie pod uwagę, ze nie kazdy ma możliwośc jedzenia tych przysłowiowych porcji warzyw dziennie. Szczególnie jeśli pracuje się w ciązy i ma sie nienormowany czas pracy. Albo po prostu pracuje się od 10 do 18 godziny codziennie oraz nie ma się mozliwości przygotowania sobie jedzenia w pracy ( jedynie kanapki)
Dobre naturalne suplementy diety ma Humavit:
To jest moja pierwsza ciąża i biorę pregna plus i na tym koniec lekarz wskazał te witaminy więc się zalecam do jego wskazań
Natomiast teraz jest dużo owoców i warzyw , więc staram się jeść ich jak najwięcej . Jak mam ochotę to zjem sobie coś nie dobrego np chipsy albo cole jak mam ochotę to jem. Wyniki mam bardzo dobre . Jeżeli organizm się domaga od czasu do czasu czegoś nie zdrowego to moim zdaniem trzeba mu tego dostarczyć
Ja znalazłam odpowiedzi tutaj http://www.naturalna-plodnosc.pl/index.php/ciaza/przebieg-ciazy/suplementy-diety-w-trakcie-ciazy/
Poczytajcie też o leku Inofem. On działa w przypadku zaburzeń hormonalnych czy też problemów z PCOS. Jako jedyny na rynku zawiera dużą dawkę mio-inozytolu, który jest substancją aktywną i oddziałuje na nasz profil hormonalny. Mi właśnie Inofem pomógł zajść w ciążę.
Moja Pani ginekolog mówiła, ze nie zawsze trzeba brać witaminy, są wskazane, ale jeśli jest np pora, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw, owoców, to lepiej je spożywać niż witaminy. Teraz mamy w ogóle taki czas, że jest bardzo dużo owoców i warzyw, owoców wiecej. nawet słyszałam, ze są miejscowości, najczęściej wioski, w których jest informacja,że można sobie za darmo brać np jabłka
Ale nie we wszystkich owocach i warzywach mamy wszystkie witaminy, np omega 3 już trudniej przyzwoić. Witamin nie trzeba brać codziennie,można co 2 czy 3 dni, ale bardziej wskazane codziennie.
Jeżeli będziemy brali jedną tebletkę dziennie, nie przekraczali dawki to myśle,że nam to nie zaszkodzi.
Ja od początku ciąży przyjmuję witaminy DuphaVit Pregna, takie zaleciła mi ginekolog i oczywiście kwas foliowy. Ponieważ miałam straszne problemy z nawracającą opryszczką dermatolog zaleciła mi dodatkowe spożywanie witaminy D3 2000j.m. dziennie, problem opryszczki naprawdę się skończył odkąd zaczęłam stosować wit. D3 ani razu już się nie pojawiła, a przed tym miałam ją nawet 3 razy w miesiącu, teraz przyjmuję również Magne B6 bo doskwierały mi częste skurcze łydek.
Przez miesiąc przyjmowałam również żelazo, ale wyniki bardzo się poprawiły, gdy do diety wprowadziłam duże ilości szpinaku, brokułów, białej fasoli, suszonych brzoskwiń i śliwek oraz kasze jaglaną, płatki owsiane, chleb żytni razowy, orzechy laskowe i kakao.
Marie podoba mi się zestawienie, sprawdziłam i moja Pregna jest dobrze oceniona, 4/5. Dodatkowo suplementowalam pregnę DHA i jeśli chodzi o zapotrzebowanie to jest to dobry zestaw. Jednak cena jest wysoka. Tym bardziej, że te witaminy wciąż suplementuję ze względu na to, że karmię