Suplementacja dodatkowa w ciąży

Ja w ciąży w pierwszym trymestrze przyjmowałam tylko kwas foliowy żadnych innych witamin. Od drugiego zaczęłam brać Vitaminer Prenatal z DHA.

Jeśli chodzi o choroby to mojego Syna na szczęście nic nie bierze. Od urodzenia ma 17 miesięcy raz tylko meczył go kaszel. Ale żadnych innych objawów przy tym nie miał.

Ja brałam od początku kwas foliowy i witaminy Pregna Plus. A prawie od 4 miesięcy (z 3 tygodniową przerwą) biorę żelazo - Tardyferon-Fol, bo hemoglobina co podskoczy w górę, to spada znowu.

Moim zdaniem suplementacja w ciąży w dużej mierze zależy przede wszystkim od bieżących wyników badań. Moje koleżanki dostawały np. leki na utrzymanie, ja od początku brałam jedynie jod. Dopiero w trzecim trymestrze zapobiegawczo zaczęłam brać żelazo oraz witaminę D3. I to wszystko. Żadnych leków więcej. Także moim zdaniem zawsze trzeba mówić o wszystkich dolegliwościach lekarzowi prowadzącemu i na pewno na tej podstawie oraz wyników badań zostanie dobrana odpowiednia suplementacja.

E. Sierpinska a kwas foliowy? Nie bralas? Ja w 1 pierwszym trymestrze tylko kwas foliowym a teraz mama dha. Ale tylko raz dziennie a nie dwa jak jest napisane.

Ja na początku łykałam właśnie kwas foliowy, kwasy dha i magnez osobno. Niestety bardzo często zapominałam o jakichś tabletkach, to rano, to wieczorem i miałam straszne wyrzuty sumienia. Porozmawiałam z lekarzem, i polecił mi mamadha premium, jako tabletki z największymi dawkami minerałów w składzie. Brałam do końca ciąży i było wszystko świetnie, gotowy zestaw dużo łatwiej suplementowć

Ja polecam jak wyżej Femibion :wink: ma bardzo dużo kwasu foliowego A oprócz tego inne witaminy :wink: ja w pierwszej i teraz w drugiej tylko je przyjmowalam

Co do okresu jesienno zimowego dziewczyny to u mnie odpukac ok. Dzieciaczki ciągle na spacery chodzą A dom co chwila wietrze by spały w odswiezonych pokojach . A ponadto mala przyjmuje codziennie Wit D a starszej podaje tran ( malinowy z domowej apteczki akurat ) i powiem Wam ze mają kontakt z chorymi ale odpukac tfu tfu nic nie łapią ;))

Ja mam ośmiolatkę w domu i od niedzieli mi lekko pokasływała. Syrop poszedł w ruch, a że nie za bardzo pomagał i wczoraj zaczęła dużo częściej pokasływać to na wszelki wypadek zabrałam ją do lekarza. W poniedziałek idę do szpitala na wywołanie porodu, więc wolałabym żeby była też zdrowa, bo nie wpuszczą jej na oddział do mnie. No i jak wyjdę już to z braciszkiem dla niej,lepiej żeby wszyscy byli zdrowi. Dobrze, że poszłyśmy, bo okazało się, że ma początki zapalenia oskrzeli. Nie wiadomo skąd, żadnych innych objawów, tylko kaszelek. Dostała antybiotyk i teraz spokojnie mogę iść do szpitala.

ja biorę mama dha premium i wyniki mam wzorowe, jakbym musiała brać te wszystkie witaminy oddzielnei to mogę się założyć że o połowie bym zapomniała, fakt faktem w ciązy jest się dużo bardziej rozkojarzonym, większość znajomych mi mam to potwierdza, dlatego się cieszę że moich witamin muszę brać tylko 2 dziennie

Mój synek urodził się duzý, bo 57 cm i 3860 g. Ginekolog po porodzie pytała jakie witaminy bralam, czy omega DHA czy jakoś tak, bo po tych podobno duże dzieciaki są. Tak zauważyli u nas w szpitalu.

pytanie do dziewczyn które biorą kilka różnych witamin, nie zapominacie o ich braniu? jak mi koleżanka wyliczała ile musi tego dziennie brać to się złapałam za głowę, podpowiedzialam jej mama dha premium, bo tam jest wszystko w 2 tabletkach, kwas foliowy, wielka dawka dha, magnez i po problemie, nie trzeba tego łykać nie wiaodmo ile

Dla zapominalskich bardzo fajną metodą jest ustawienie przypomnienia w telefonie o stałej porze np rano czy w południe :slight_smile: wtedy nic nam nie ucieknie :slight_smile:

Ja naprzyklad zapominam. Dlatego w kuchni sobie wisi taka duza kartka z napisem tabletka :-).

Ja jakoś nie zapomniałam. Zadko kiedy mi umknie tak na prawdę. Ale jak brałam tabletki anty to miałam właśnie ustawione przypomnienie w telefonie.

Przy tabletkach antykoncepcyjnych też miałam ustawione przypomnienie, czułam się wtedy pewniej, bo w końcu jak nie weźmie się kwasu foliowego czy witamin to nic się nie stanie aż takiego, jak w przypadku antykoncepcji. Teraz wszystkie swoje witaminy mam na stole, przy laptopie, w miejscu gdzie codziennie jestem, widzę je, więc gdy tylko wstaję to wiem, że muszę wziąć, dlatego nie zapominam. Kwas foliowy na początek, potem witaminy omegamed i magnez. Mam problemy ze skurczami, dlatego bez magnezu ani rusz.

Tabletki na widoku to dobry sposób dla kobiet w ciąży. Dla tych, które już mają dziecko/dzieci to nie jest dobre rozwiązanie. Dzieci potrafią wymyślić swój sposób aby dostać się na stół czy półkę i spróbować takich “cukiereczków”. Przy dzieciach tabletki trzeba mieć bardzo dobrze pochowane, dla bezpieczeństwa.

Przez cały okres zimy brałam witaminy dla kobiet w ciąży vitaminer Dha.Lekarz zalecił witaminy brać w ciąży ale sama od siebie zaczelam.Zdarzylo mi sie czasami je zażyć dlatego dalam je w takim miejscu co udalo mi sie już pozniej nie zapominać.Dobrze jest brac jakies witaminy w ciąży.Ja jeszcze miałam anemie w ciąży i brałam żelazo.

Ja miałam też na widoku :slight_smile:
Jeśli w domu są dzieci to można schować tabletki do szafki do której zaglądamy każdego dnia :-). Np do szafki z kawą ;-).
Przypomnienia w telefonie też są dobrym pomysłem :slight_smile:

Ja też zapominałam o witaminach i wymyśliłam, że na odwrocie na każdej będę pisała dni tygodnia. Jeśli pod koniec dnia widzę, że nie ma pustego okienka, a jest akurat ten dzień to biorę. Sprawdza się. Już przed ciążą brałam witaminy plus mama. Mają bardzo dużo dawek witamin, przede wszystkim odpowiednią ilość kwasu foliowego, jodu i magnezu. Przez to nie wiem co to skurcze w ciąży.

Ja przyjmowałam w czasie pierwszej ciąży Prenatal Duo. Wygodne dla mnie bardzo było to, że łykałam jedną tabletkę i już! Męczyłoby mnie pamiętanie o kilku o każdej porze dnia i nocy. Swoją drogą o skuteczności jestem przekonana. Tak jak napisała osoba tworząca wątek - ważne jes przyjmowanie 5. składników. Mój suplement wszystkie te posiada i dobrze się przyswajają. Ktoś z Was ma doświadczenia z tym produktem?

Od początku ciąży łykam feminovit dha :slight_smile: Dla mnie jeden z lepszych składów.