Suplementacja dodatkowa w ciąży

W zasadzie 1 dziennie ale myślę że nic się nie stanie np jak co 2 dzień. Może zgaga w niedalekiej przyszłości się pojawi. Dzidzia jest już coraz większą więc już ściska żołądek więc te z może się tak odbijać.

Pati, odbijanie może być spowodowane nagromadzającym się progesteronem, który spowalnia układ trawienny i rozluźnia mięśnie Np układu pokarmowego. Dlatego możesz cierpieć na wzdęcia, odbijanie się. Dlatego te dolegliwości możesz mieć zwłaszcza po dużym posiłku dlatego jedz często, o stałych porach najlepiej, ale mniej obfite posiłki

Mi się zawsze odbijało przy posiłku jak się najadłam. Nie zdążyłam nigdy odejść od stołu i przy stole tak bekałam :frowning: I to jak jakiś stary dziad. Wtedy głupio się uśmiechałam i mówiłam “Natalka się najadła” lub “Natalka mówi dziękuje” :slight_smile: Jedyne co mi przychodzi do głowy to po prostu jedz mniejsze porcje. Nie do uczucia sytości, tylko tak, abyś zawsze troszkę była jeszcze głodna.

Pati mi po niektórych witaminach też się odbijało rybą, teraz biorę Mollers Mama i jest ok, nic się nie odbija. A kapsułkę z DHA powinnaś brać codziennie, takie przynajmniej są zalecenia.

Ja od bodajże 2 lat codziennie brałam wit. C i D, a po porzuceniu tabletek antykoncepcyjnych zaczęłam brać kwas foliowy. Taką suplementację stosowałam do 16 tc, teraz biorę Femibion Natal 2 plus. Diety jako tako nie trzymam, jem to, na co mam ochotę :slight_smile:

Dziewczyny właśnie nie napycham się jakoś bardzo ostatnio nawet zauważyłam że apetyt też mam mniejszy nie chce mi się jeść . Ale dzidzia kopie więc myślę że wszystko jest ok . Jakby było głodne to by mi się chciało jeść :slight_smile: Co do odbijania to miałam tylko dwa razy tak i to po tabletkach , teraz mi przeszło , więc może rzeczywiście wcześniej więcej jadłam , a mi się wydawało że porcje są mniejsze

Pati, porcje powinny być małe, ale posiłki częste. Ważne jest żebyś jadła systematycznie bo inaczej organizm zacznie „wariować” i robić zapasy bo nie będzie wiedział kiedy znowu dostarczysz mu energię

Mama_Gratki i tutaj jest problem , bo czasami mam tak że po prostu nie chce mi się jeść nie mogę nic przełknąć , a na drugi dzień o tej porze jestem strasznie głodna. Posiłki nie są jakieś duże jak już mówiłam . Staram się jeść owoce dosyć często :slight_smile:

Ja od początku ciąży brałam kwas foliowy i jeszcze wtedy Wit. D3. Na wizycie lekarz zalecił mi Femibion i gdzieś od 8 -ego tygodnia do tej pory go zażywam. Oczywiście najpierw 1, teraz 2. Nie miałam i nie mam do tej pory po nim żadnych dolegliwości żołądkowych. W ciąży doskwierała mi tylko bardzo zgaga. Paliło, aż na wymioty rwało. Dopiero na którejś z kolei wizycie dowiedziałam się, że mogę Ranigast. To było wybawienie.
Pamiętam jak byłam w ciąży z synem, to lekarz zalecił mi Centrum Maternę. Wówczas nie było jeszcze zaleceń co do kwasów DHA. Potem te Centrum Materna wycofali. Do tej pory nie wiem dlaczego, ale dzidzia urodziła się cała i zdrowa:)

Jz23 każde witaminy na innego inaczej mogą zadziałać . Ja np po Falvit wymiotowałam jak szalona i tak codziennie aż nie odstawiłam i wróciłam do wcześniejszych droższych które brałam wczesniej.

Ja jestem zwolennikiem zdrowej diety, ale niestety ciąża to czas wyjątkowego wysiłku naszego organizmu i czasem nawet najlepsza dieta jest niewystarczająca, zatem brałam dodatkowo witaminy w postaci tabletek - używałam pregna plus oraz pregna DHA, kwas foliowy - to był mój zestaw podstawowy. W Pregna Plus jest już jod i witamina D, zatem nie suplementowałam jeszcze dodatkowo, a w związku z tym, że w ciąży tarczyca szaleje bardzo często, ja miałam niedoczynność, jod należy przyjmować w odpowiedniej dawce, oczywiście ja musiałam jeszcze przyjmować letrox na czczo - aby uspokoić tarczycę do poziomu 1.5.
Przyjmowałam również magnez, ponieważ działa przeciwskurczowo, a trudno go uzupełniać bez suplementacji - ja brałam asmag forte i to stopniowo brałam coraz więcej, oczywiście pod kontrolą lekarza - pod koniec ciąży to nawet 3x dziennie po 2 tabletki. Co ciekawe, przeciwskórczowo działa też DHA (jak miałam problemy z utrzymaniem ciąży to brałam 2 x1 )
Pomimo, iż naprawdę jadłam dużo zielonego i mięsa, miałam problemy z żelazem, zatem dostałam tabletki z żelazem, zwróciłam uwagę, aby przyjmować dużo produktów spożywczych z wit. C i wyniki od razy skoczyły w górę:)
Z suplementów to tyle, aczkolwiek zaznaczam, że dietę miałam bardzo konkretną, przemyślaną z bardzo dużą ilością warzyw, owoców, mięsa, ryb i mimo to, nie było to wystarczające w moim przypadku.
Pati - mnie zbierało na wymioty przy asmagu, jak go połykałam, później ok, ale w trakcie połykania, masakra - mąż się ze mnie śmiał, bo mnie szarpało:D

Eresz ja właśnie miałam tak że mnie nie dość że ciągnęło to jeszcze poźniej wymiotowałam:/ Sporo brałaś witamin , ale ja za to dużo antybiotyków brałam , teraz obecnie 6x magnez pregna DHA i witamina D

Pati - początkowo brałam tylko pregna plus oraz pregna DHA, kwas foliowy oraz magnez (czyli 4 tabletki), ale z czasem Mała wysysała ze mnie wszystko:) i trzeba było suplementować, bo więcej jeść nie byłam w stanie:)

Eresz lepiej brać więcej suplementów niż antybiotyki :slight_smile:

Mi doświadczona polożna powiedziała, że jak mam dobre wyniki krwi to nie ma potrzeby brać witamin dla kobiet w ciąży od samego początku ale mogę brać nadal kwas foliowy. Podobno kobiety które miały dobre wyniki i dodatkowo zażywały od początku ciąży witaminy rodzą duże dzieci. Osobiście lekarz zalecił mi brać witaminy po 26 tygodniu ciąży.

mi najbardziej odpowiadał sklad i działąnie mamadha premium, mają bardzo dużo dha, które jest mega potrzebne dla rozwoju mózgu, najwiecej tego składnika w rybach ale nawett jeśli ryby bym jadła codziennie to i tak dawka dha by była za mała na okres ciąży

Mama.Kubusia ja biorę cały czas witaminy i mały nie jest duży więc nie wiem jak to z tym jest do końca . Jak byłam w 32 tc to mały ważył 2037g a jak Twój Kubuś :slight_smile: ?

Waga dziecka nie zależy od tego do końca owszem może mieć to jakieś znaczenie ale nie aż takie że dziecko będzie duże nie wiadomo jak. Często się zdarza że mama nie bierze witamin A dzidziuś np 5 kg.

Ja biore kwas foliowy,magnez i witaminy prenatal duo.

Pati1990 w 30 tyg maly wazyl 1500g. Co to do witamin od początku ciazy to tak jak wczesniej pisalam wszystko zalezy od wyników. Kazda kobieta jest inna i nie jest to zasadą ze urodzi sie duze dziecko. Ja akurat ta polozna znam prywatnie i opisala mi to na moim przykladzie wiedzac jak wygladam itd :slight_smile: