Suplement przy karmieniu

Nie ma na pewno. Aż sprawdziłam w ulotce. :stuck_out_tongue:

Ok :slight_smile: dzięki :slight_smile:

Też brałam vitaminer ten co Kasia i też na raz :slight_smile:

Taki suplement chyba najlepiej brać rano ze śniadaniem. Ja tak robiłam. Już nie tylko dlatego, że wtedy podobno się najlepiej wchłania, ale chyba nie pamiętałabym o tabletkach w ciągu dnia.

A ja biorę jedynie wit D tylko to mi kazali one szpitalu i mój lekarz. Ale może faktycznie powinnam kupić jakieś suplementy.

Marta zrób morfologię. Jeśli nic nie bierzesz i będziesz miała dobra to spokojnie. Zdrowo się odżywiaj i już. Ale zawsze też możesz kupić jakieś witaminy na pewno Ci nie zaszkodzą.

Ja uważam, że nie ma co przesadzać z suplementacją, a dostarczać niezbędne witaminy i minerały z dietą, ale są takie sytuacje, jak ciąża czy karmienie dziecka, że jednak ten suplement jest potrzebny :slight_smile:

Ja w ciazy bralam a podczas karmienia piersia bralam tak samo tylko przez miesiac a puzniej staralam sie jesc wiecej zdrowo…mimo ze wielu rezczy musialam odmówić ale tez mozna zdrowo sie odzywiac.

Moim zdaniem potrzebna jest suplementacja przez jakiś okres. Ogólnie to zależy od kobiety przypadku itd np osobiście dalej biore witaminki bo pomimo zbilansowanej diety one uciekają przez to mam w fatalnym stanie moje włosy ja się po prostu lenie a jak biorę witaminki i stosuje odżywki do włosów to mniej wypada mi ich. Niektóre kobiety witaminek nie potrzebują już po miesiącu inne muszą brać cały czas przez okres karmienia bo mają niedobory :slight_smile:

Dokładnie! Przyjmowanie różnego rodzaju suplementów, które zawierają np. kwas foliowy czy dha ma nie tylko pomagać rozwijać się bąblowi, ale też dbać o kondycję organizmu kobiety.

Kwas foliowy powinno się brać nawet dla siebie. Jak się jest w wieku rozrodczym to ponoć dobra rzeczą jest branie kwasu foliowego systematycznie :slight_smile:

Nie ponoć ale dobrze jest przyjmować kwas foliowy w wieku rozrodczym.
Witaminy warto przyjmować dla samej siebie. W ciąży rozwijające się w nas dziecko a w czasie karmienia piersią ssący Maluch wyciąga z nas wszystko co potrzebuje dla prawidłowego wzrostu i rozwoju. Maluch zawsze dostaje to co jest mu potrzebne a witaminy powinnyśmy brać tylko dla siebie żeby dostarczyć swojemu organizmowi wszyscy kich niezbędnych składników. Nie zawsze zbilansowana dieta się nam to uda.

Zgadzam się z Kasią :wink: często jest tak ze lepoej wchłaniają się witaminy z tabletek niż z naszej zróżnicowanej diety .

Bo czytałam ostatnio, że ile by się nie zjadło ryb, to i tak nie przyjmiemy tyle kwasu foliowego ile potrzeba. Dlatego suplementacja, szczególnie w ciąży jest niezbędna.

Kwas foliowy najlepiej się przyswaja z tabletek ten naturalnie występujący trudniej jest przyswajany przez organizm stąd potrzeba jest suplementacji :slight_smile:

Bo kwas foliowy Kljesy bardzo potrzebny rozwijającemu się dziecku. Jego niedobór może doprowadzić do powstania cewy nerwowej czy rozszczepem kręgosłupa.

To prawda w jedzeniu nie dostarczymy odpowiedniej dawki kwasu foliowego bp jest go dużo w warzywach które gotujemy a wysoka temperatura wtrąca kwas z warzyw i wchłania się w mniejszej ilości.

Przy suplementowaniu kwasu foliowego powinniśmy też dostarczać wit B12, bo od niej w dużej mierze zależy jego wchłanianie się. Łykając tabletki warto też zamiast wodą popijać np. sokiem z pomarańczy, wit. C również ułatwia wchłanianie.

Zapomniałam o tym napisać co do soku nie wszystko można policja sokiem :smiley: zależy co się łyka

Biore Omega Med Optima tak samo jak bralam w czasie ciazy. Uwazam ze to dobry pomysl brac te suplementy w trakcie karmienia bo wiadomo, zawsze czegos w organizmie moze brakowac.

Oczywiście przyjmuje tak samo jak w ciąży, do końca karmienia -)