Masakra z tymi terminami, jak to mówią trzeba być zdrowym żeby być chorym bo jeśli nie to nerwy nas zjedzą
Pomagał mi syrop z czosnku
Niby w ciąży do 7 dni muszą ustalić wizytę na nfz ale niestety nie zawsze tak jest. Z endokrynologiem w ostatniej ciąży mi się udało i miałam w ciągu 10 dni ale w innych miejscach od razu mówili, że za 3-4 mce.
Teraz muszę załatwić chirurga, dziś idę zapytać o termin i ciekawa jestem czy coś znajdą prędko...
Na przeziębienie w ciąży to mało co pomaga. Ja dostałam niedawno syrop Stodal, który niewiele pomógł, jakieś homeopatyczne tabletki na ból gardła Homeovox aż w końcu wylądowałam na opiece świątecznej i dostałam antybiotyk Amotaks.
w ciąży z ginekologiem długo na wizytę nie czekałam
U mojej gin jak się dodzwoni w czasie jej pracy, gdy telefon odbiera recepcjonistka to też nie ma szans na szybki termin. Natomiast poza godzinami pracy odbiera sama pani doktor i od razu coś jest, miałam tak jak test pokazał 2 kreski - dzwonię ok 8, odebrała pani doktor i mówi żebym dziś przyszła na 11 bo akurat jej pacjentka pojechała rodzic :D
Mi się też w miarę szybko udało dostać do diabetologa z cukrzyca ciążowa, zadzwoniłam w poniedziałek, a w piątek miałam już wizytę na nfz
MałaZołza a skąd wiesz że w ciągu 7 dni do ginekologa muszą na NFZ przyjąć, jak się jest w ciąży? Ja jak zadzwoniłam do poradni ginekologicznej w mojej przychodni, to powiedzieli, że za 1,5 miesiąca termin... Zrezygnowałam.
jak jest się w ciąży i są plamienia o ja popędziłam do szpitala
Halmanowa tak mówi prawo, ale wiadomo, że nie zawsze to wychodzi w praktyce.
Chociaż ja dostałam skierowanie do endokrynologa i termin miałam na następny tydzień i się zdziwiłam, że tak szybko, a później dziewczyny mnie uświadomiły, że takie mamy przywileje.
MałaZołza a dlaczego do chirurga musisz się zglosić? A te choroby w tej ciąży cię tak dopadły?
Ja teraz miałam straszna grypę gorączkę, dreszcze itp.polecam mleko z czosnkiem i prenalen syrop jedyne co mi pomogło i poczułam się lepiej
paragrafy sa ale to tak jak z tą opieką w ciazy połoznej po 21 tygodniu ;) u mneiw przychdoni nie wiedzieli o co chodzi;D zapisałam sie do położńej aby formalnie mieć ta opiekę a w efekcie nie miałam żadnego kontaktu dopiero po porodzie na tzw wizytach patronażowych.
jak pytałam ginekologa też za bardzo sie nie orientował o tej opiece po 21 tygodniu na nfz ale mówił ze jak cos mnie bedzie niepokoiło to mam go pod telefonem;)
ja jakoś nawet nie specjalnie się interesowałam tym żeby miec ta opiekę położnej po 21tc. Wystarczy jak teraz jeździ po porodzie. ale naprawdę super kobieta. Taka sumienna i wszystko wytłumaczy. Do endokrynologa też dostałam szybko termin na NFZ jak byłam w ciąży.
Mimo przepisów ja zapisałam się pod sam koniec ciąży do położnej
Ja się cieszę, że przed porodem przyjeżdżała do mnie położna, miała przenośny aparat do osłuchiwania i zupełnie inaczej jest posłuchać serducha wygodnie na łóżku w domu, a co innego na kozetce w gabinecie :D
ZołzaMala to ta ciąża też jest dla Ciebie niezbyt łaskawa. Daj znać co Ci tam powiedzą. Taką przepuklinę się jakoś leczy w ciąży?
Ojej zołza przy przepuklinie brzusznej to chyba tylko zabieg zostaje?
Mój mąż ma przepuklinę pępkową, wyszła mu 3 lata temu po laparoskopii, jak mu usuwali woreczek żółciowy. 3 lata z tym chodził i lekarz twierdził, że nie trzeba nic z tym robić. A w tej chwili męża tak to boli, że już nie dawał rady czasem i łaskawie mu lekarz rodzinny dał skierowanie do chirurga, a chirurg skierowanie do szpitala na zabieg. Teraz czekamy.
Rany przepuklina w ciazy?
Halmanowa no ja to jestem wsciekla na takich specjalistow wszystko ok a potem wychodza kwiatki;( ze nie wiadomo co robic
MałaZołza daj znać co Ci powiedział lekarz z tą przepukliną... Kurcze widzę, że ciągle się coś przyplącze w tych ciążach.
Właśnie siedzę w kolejce do chirurga. Aż się boje co mi powie.
Ogólnie mi już po pierwszym porodzie ten pępek się tak nie wchłonął całkiem i była taka buła ale jakoś uznałam że może to nie to. Po drugim już była większa plus to spore rozejście mięśnia więc mi się mega stożek robi jak napnę brzuch.
Normalnie to operację trzeba mieć bo przepuklina jest groźna. Z tego co poczytałam to mogą tam nawet jelita się wplątać i wtedy może to prowadzić nawet do śmierci. Pewnie to taki czarny scenariusz ale kto wie...
W każdym razie mam nadzieję, że mi jej nie stwierdzą no a jeśli tak to ja nie wiem czy w ciąży coś z tym zrobia czy dopiero po porodzie...
Ewcia daj znać jak po wizycie.