Przyszła zima a wraz z nią piękne śnieżne krajobrazy ale też pluchy i przemoczone nogi. Choroba nie wybiera i przeziębienie może dopaść każdego. Jak sobie z nim radzić, gdy jesteś w ciąży?
Ja się leczyłam sokiem malinowym w zasadzie cały czas tak się lecze, najzdrowsza metoda plus pierzynka i się porządnie wypocić
Sposób nie jest mój a mojego narzeczonego który poi mnie tym jak tylko zaczynam ciągać nosem. Działało i w ciąży i już po niej. Polecam.
Skroić pół cytryny w plastry i wrzucić do duuużego kubka, zalać wrzątkiem dodać miodu i cukru. Smakuje i leczy. Słyszałam też o syropie z cebuli jednak nigdy go nie robiłam więc nie wiem jak działa
A wiecie co jeszcze wyciśniety sok ze swiezych grejfrutow, pomarańczy i cytryny czyli tak zwana bomba witaminowa
herbatka z lipy działa napotnie a soczek z malin mniam mniam ale należy pamiętać że wlewamy go do letniej herbaty żeby nie stracił swoich własciwości
Ja zawsze się wygrzewałam i pociłam pod kołdrą, do tego gorąca herbata z cytryną i zawsze obywa się bez leków
Mi ginekolog poradził na wspomaganie leczenia przeziębienia picie mleka z masłem i miodem przed snem. Słyszałam też o syropie z buraka, syropie z cebuli, płukaniu gardła wodą z solą, piciu herbatki z sokiem malinowym. Ale nie zapominajmy, że w okresie choroby trzeba bardzo często wietrzyć mieszkanie i przede wszystkim go nie przegrzewać w okresach zimowych. Zbyt wysoka temperatura i zaduch wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie i na pewno nie pomogą wyzdrowieć.
najlepiej jest zjeść czosnek rozgnieciony na chlebie i popić mlekiem z miodem przechodzi katar natychmiast na mnie to działa a jak na was ?
szczerze kiedyś jako dziecko to stosowałam, teraz zapomniałam… lubie mleko czy herbatę z miodem, ale ponoć w ciepłym miód traci właściwości mimo wszystko
jeśli męczy kaszel dobry jest syrop z cebuli oraz sok z aronii który ma właściwości lagodzące.
Ciepła przegotowana woda z miodem i cytryną (piję codziennie rano na czczo).
Mleko z masłem i czosnkiem (ciężko przechodzi przez gardło ale jest bardzo skuteczne).
jak się ma już zaczerwienione gardło bobrze jest je płukać solą rozpuszczona w wodzie letniej ,a przede wszystkim pić len jest skuteczny badzo na przeziebienie i ból zatok
Polecam syrop z cebuli/
2 cebule pokroić w krążki,układać w jakimś naczyniu na zmianę plaster cebuli i posypać cukrem (lub polać miodem).Odstawić w ciepłe miejsc.Potem powstały sok przelac sobie np do buteleczki i przechowywac w lodówce.
syropy sa dobre jak samemu sie je zrobi latem narwac mleczu tylko zame kwiatki 500 kwiatków na 3 litry wody i dosywac cukru 1 kg gotowac to 2h potem oddzielic kwiatki od wywaru i sam wywar wlecac do słoików maltkich najlepiej po musztardzie sa praktyczne po wlaniu zakrecic i gotowac w słoiku 20 min by sie zakonserwowało i było dobre
nie będę powtarzać, ze soki takie lub inne, bo już wszystkie, jakie znam, zostały wymienione, ja ze swej strony dorzucę jeszcze nalewkę babuni, ale nie kupowaną, a swojską, robioną przez babcię mocna, że wypala nie tylko zarazki, ale i przełyk
Ja zachorowałam gdy byłam w 9 tygodniu ciąży-równiez starałam się wyleczyc domowymi sposobami jednak bez rezultatów.Miód,cytryna,czosnek,sól na gardło,szałwia-u mnie nic nie pomogło chociaż walczyłam 7 dni.Niestety objawy nie ustępowały tylko się nasiliły do tego stopnia że nie byłam w stanie oddychac przez katar-wtedy zrezygnowałam i pozłam do apteki.Na wstępie zaznaczyłam że jestem w ciąży więc Pani farmaceutka uważnie studiowała wszelkie ulotki.Na ból gardła i chrypke poleciła mi Halset spray-można go stosowac w ciąży i przy karmieniu piersią-używa się go co 2 godziny bezposrednio na gardło.Na katar można używac kropli na bazie solimorskiej-ja stosowałam Acatar w sprayu-natychmiastowy efekt.
Wszystkie objawy przeszły mi po około 5 dniach-i przez całą ciąże już wiecej żadna choroba mnie nie złapała.
Na początkach ciąży przeziębienia moga się zdarzac,bo organizm nastawia sie bardziej na ochrone dziecka niz matki.
Na szczęście dziecko urodziło się w pełni zdrowe więc moje przeziebienie nie miało na nie zadnego wpływu czego bardzo się obawiałam.
Paulina mi również zdarzało się przeziębienie kilkakrotnie w czasie ciąży nie chciałam i nie przyjmowałam żadnych leków ani antybiotyków. Z własnego doświadczenia mogę Ci polecić:
-Na katar kup sobie w aptece olejek do inhalacji kilka kropel na gorącą wodę ręcznik na głowę i inhalujemy się ok 10 min 2 razy dziennie
-Na ból gardła i kaszel 2 żółtka, kilka kropel cytryny i łyżka prawdziwego miodu całość mieszamy i zjadamy
-Na kaszel syrop z cebuli pokrój cebule w garnuszek zasyp cukrem odczekaj aż puści sok i pijemy:)
-Leż w łóżku odpoczywaj w razie gorączki leki na bazie paracetamolu (apap, panadol) w dawce nie przekraczającej 500 mg na dobę
-gardło płukałam rumiankiem albo szałwią ponieważ woda z solą jeszcze bardziej je podrażnia
-Amol również pomaga do nacierania i nie jest szkodliwy
Mój ginekolog mówił że sok malinowy nie jest w dużych ilościach wskazany a ciąży rozgrzewa i rozrzedza krew podobno
Jeśli da radę wylecz się tymi sposobami a nie bierz leków a maluszkowi nic nie będzie. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i daj znać co i jak
Ja również byłam przeziębiona w ciąży. Również nic nie brałam, po prostu dużo odpoczywałam, leżałam i wyzdrowiałam. Szybkiego powrotu do zdrowia życzę:) Pozdrawiam
A, czy kaszel w ciąży nie jest groźny dla Dziecka ? Nie jest to kaszel mocny, ani odrywający się. Bardziej jest to kaszel delikatny i suchy.
Do rad Pani Burek1234 dołączyłabym herbatę z lipy, która jest bezpieczna dla maleństwa. Przy bólu gardła najlepiej stosować tabletki Isla oraz pić dużo letnich napojów. Oprócz inhalacji można do nosa kupić wodę morską, która nawilża śluzówki, szczególnie w czasie kiedy jest sezon grzewczy. Taką samą wodę stosuje się u noworodków i niemowląt w celu nawilżenia śluzówek i oczyszczenia noska. Zalecam jeszcze odpoczynek, relaks, wietrzenie mieszkania i odpowiedni ubiór by się nie wyziębić ani nie przegrzać. życzę powrotu do zdrowia.