Sposoby na przeziębienie w ciąży

No niestety ceny sa kosmiczne ale czasami nie am wyjscia ;( i albo kanalowe do lexzenia albo zab zostaje wyrwac co tez kosztuje ;/

Co do kardiologa...

Powiem wam ze mielismy sytuacje z corka gdzie ortodonta odchodzila z przychodni i polecila kolezanke w tej samej placowce nie zalecila w sumie nic  bo mowi ze odchodzi ale nie chce zostawic nas bez ortodonty kase wziela;/ tydzien pozniej wizyta u jej znajomej z polecenia i co ? Kase tez wziela ;/  wkurzylo mnie takie podejscie bo placilam 2x 150zl w sumie zbednie

no takie coś jest najgorsze, jak zapłącisz a w sumie nic nie zostanie ani zrobione ani zdiagnozowane, to jak wejść do sklepu, zostawić 200zł i wyjść z niczym. ciekawe, który lekarz by na to poszedł? 

My też kiedyś byliśmy z małą u Kardiologa prywatnie i zapłaciliśmy około 400zl bo była wizyta plus badanie, lekarz powiedział, że wszystko jest dobrze ale żeby przyjść na powtórzenie badania za 2 miesiące. Stwierdziliśmy, że nie pójdziemy znowu tyle kasy wydać skoro jest dobrze. Wyniki konsultowaliśmy z pediatrą i też mówiła, że wszystko ok 

Ja staram sie chodzic na nfz ale jak sytuacja pilna to chodzimy prywatnie. O ile dorosly sobie odpusci temat i czasami poczeka ten xzas do wizyty tak z dzieckiem raczej większość rodzicow korzysta z opcji prywatnej;)

O kurcze to strasznie dużo. Właśnie człowiek idzie prywatnie bo już nie ma wyjścia a na NFZ długo się czeka.

Masakra, 400 zł za kardiologa. To trzeba mieć pękaty portfel, żeby chodzić prywatnie :(

Chociaż dawka szczepienia na meningokoki (Bexero) to 370 zł więc wcale nie lepiej.

Kardiolog to Cenowy koszmarek, bo do tego dochodzi pewnie konieczność zrobienia ekg holter albo echo serca - mnie Taka przyjemność kosztowałaby ponad tysiąc złotych, całe szczęście mam prywatny pakiet medyczny.

btw nie było mnie tutaj prawie 2 tyg, dziewczyny proszę uważajcie, szczep grypy, który teraz panuje jest doslownie zabójczy - w każdym organizmie dodatkowo mutuje. mieszkamy w tej chwili w 6 osób dorosłych i każda z nas miała tak jakby inny szczep grypy, każdy zarażał się od każdego, niekończąca się historia… uratował mnie prenalen w saszetkach, ale synek walczy już półtora tygodnia, mąż i brat chorują już drugi raz w przeciągu tych 2 tyg

Moj mąż chodził do kardiologa to w cenie wizyty robił badania 

Czasami nie ma wyjscia i czy portfel pelny czg tez nie to sie poprostu idzie zwlaszcza jesli chodzi o dzieci.

Jak cos dolega boli to tez jednak sie nie czeka na wizyte wyznaczona tylko szuka tej wizyty prywatnie ;/  aby szybciej sprawdzic co dolega.

Koszta leczenia nie sa male ;( zwlaszcza jak piszecie dochodza dodatkowe badania jak ekg echo czy holter ;/ w przypadku kardiologa, ale warto tez podpytac bo czasami takie badania robia z marszu w przychodni jak cos sie dzieje z cisnieniem 

dopóki czlowiek zdrowy to się cieszy, jak sytuacja nie pali to tez można sobie poczekac i iść na NFZ, najgorzej jednak jak coś jest pilnego to wtedy te wizyty prywatne sa nieuniknione niestety 

Powiem Wam, że mąż sporo chorował swego czasu, to tyle kasy poszło na prywatne wizyty, że szok... Nie byliśmy w stanie płacić za wszystko, więc pewne badania robił na NFZ, ale to tak długi czas oczekiwania, że masakra. Na rezonans 7 miesięcy czekał... Ale potem mieliśmy trochę szczęścia. Mama chłopczyka, którym się opiekowałam, była lekarką i znała ordynatora laryngologii, powiedziała żeby mąż po prostu poszedł na oddział i powiedział, że ma taką i taką chorobę. Mówiła, że ten lekarz fascynuje się takimi przypadkami (bo są rzadkie) i miała rację. Od razu się mężem zajął.

No to też fajnie wam podpowiedziała ale z drugiej strony do czego to doszło żeby człowiek musiał aż tak kombinować żeby dostać się wcześniej do specjalisty naprawdę w obecnych czasach jeżeli często gęsto nie mamy znajomości to dużo swojego musimy odczekać

Ja do specjalistów to nawet Nie próbuje sie dostać na NFZ… moja mama czeka pół roku na jakieś badanie laryngologiczne.. 

u mnie wyjątkiem jest ortopeda i rehabilitacja, kończę jeden turnus zapisuje się na kolejny, wtedy moge czekać ;/ ale czy tak to powinno wyglądać?..

No ja niestety mam kilku spevjalisyoq gdzie lecze sie na nfz z kilku powodow chociazby odciaganych składek a po drugie nie jest mnie stac na leczenie przez tak liczne grono lekarzy;) wystarczy dentysta ;)

Nie ma opcji wszystkiego załatwić prywatnie bo to za duży koszt, a poza tym pobierają nam składki więc czemu nie korzystać z NFZ. Tylko te kolejki przerażają 

No te kolejki są straszne... Ja dostałam skierowanie do ortopedy, a nigdzie nie mogłam się na razie zapisać, bo brak terminów... Dopiero w nowym roku będę próbować.

Jak chcemy się szybciej dostać do specjalisty to właśnie podczas ciąży jak ktoś jest to wtedy szybciej muszą przyjąć. Mi się kiedyś udało do okulisty tak dostać. Chyba 2 tygodnie tylko czekałam. A tak to ciężko. Ewentualnie gdzieś poza miejscem zamieszkania można też szukać.

U nas tylko prywatnie szybciej biorą 

teraz to przeważnie prywatnie to terminy szybkie 

Ila zgadza sie tyle ze teoria jie zawsze rowna sie z praktyka;/

Sa specjalisci na ktorych trzeba poczekazc z wizyta;/

U nas np. Onkolog na cito z corka czekania ponad rok takie terminy udalo sie dostac wczesniej  ale kosztowalo to troche nerwow;/

Do endokrynologa dla dzieci terminy 2 lata ;( najszybszy 1.5 roku

ortodonta chyba  jak dzwonilam to byl okres oczekiwania 2-3 lata;D chodzimy prywatnie;) 

Wiec czasami te terminy naprawde sa odlegle warto dzwonic co jakis czas i dopytywac bo moze ktos zrezygnuje z wizyty i sie miejsce zwolni ale to tez trzeba miec szczescie utrafic;/ albo jakoes znajomosci ze ktos da nam znac;)