Sposoby na przeziębienie w ciąży

Aniss usłyszałam "kotuś no masz taką mini przepuklinkę pępkową". :/ 

Na razie nic z tym nie zrobimy, nie zagraża to ani życiu mojemu ani ciąży. A po porodzie tak rok, dwa lata po mam się zgłosić i mamy się zastanowić. Bo to jedynie pozostaje zabieg. Miałoby być nacięcie wzdłuż brzucha i wstawiona jakaś siatka.

Mówił, że ta przepuklina jest minimalna, palec tam można wsadzić, i groźna nie jest ale bardziej o względy estetyczne chodzi. 

No i mam rozejście mięśnia prostego ale to myślę, że wyćwiczę po porodzie a z tą przepukliną chyba nic nie zrobię.

Powiedział mi, że mam bardzo słabe tkanki.

Dobrze ze nei zagraża waszemu zdrowiu

Dobrze ze z ta przepuklina nic poważniejszego, ale konsultacja była wic też jesteś spokojniejsza zapewne

chyba musze poczytac o ty rozejsciu miesnia co to ogólnie jest bo mi ten mój brzuch po porodzie też sie nie podoba i nie chydzi o wyglada a o to ze czesto mnie szczypie i boli;/ wczesniej była mowa ze sie skóra rozciaga przez rosnacy brzuch ale teraz?

a wiesz od czego Ci sie taka przepuklina mogła zrobić? mi sie zawsze przepuklina z podnoszeniem cięzkich rzeczy kojarrzyła ale nie wiem czy dobrze 

Zołza to dobrze że w ciąży nie musisz mieć żadnych interwencji. Lekarz przynajmniej cię uspokoił, szkoda że jednak wcześniej czy później będziesz jednak musiała mieć zabieg, ale chodzi o zdrowie. 

Później po zabiegu trzeba na siebie uważać z tego co słyszałam, bo przepuklina lubi się odnawiać,moja ciotka już miała 2 razy zabieg na przepuklinę brzuszna 

Olaleksandra a nawet nie pomyślałam by spytać... Mi to wyszło po 1 ciąży. Ten pępek nie wrócił całkiem z powrotem i nad nim została taka górka, myślę, że to jest to.

Ale poczytajcie sobie wpis na alaantkowe https://alaantkoweblw.pl/plastyka-brzucha-po-ciazach-czy-warto-alaantkoweblw/ niedawno Asia przechodziła operację i też mówiła by uważać po ciążach. Sama tego jeszcze dokładnie nie czytałam, muszę sprawdzić.

Mi ból nie doskwierał, dlatego się tym wcale nie przejmowałam. Uznałam, że po tym porodzie pójdę do fizjo i zacznę ćwiczyć żeby się te mięśnie zeszły ale no nie przypuszczałam, że jeszcze ta przepuklina będzie.

Mi na szczęście wrócił do normy prawie. miałam jedynie rozejście miesni brzucha. Pomogły mi wizyty u fizjo. Miałam ich ok 15. (duże rozejście) a co do przepukliny… podejrzewam w kręgosłupie :(

A jakie są objawy rozejścia mięśni brzucha? Jak to rozpoznać?

Ja tak miałam z przepuklina tersz po 2 porodzie ale z każdym miesiącem jest lwoiej jus prawie nie mam

Ja tez nie   wiedziałam ze mam rozejście mięśni dopiero urofizjoterapeutka mi powwidziała . Ona mi wyjaśniła ze jak leżę na brzuchu i probuje się podnieść ( tak jak bym robiła brzuszki) to wtedy jest widoczne to rozejście bo robi się taki specyficzny prostokątny kształt brzucha . Faktycznie tak miałam w ciąży . Teraz chyba przeszło bo juz po ciąży tego nie mam . Kazała zwracać uwagę na wstawanie z pozycji leżącej żeby  wlansie nie robić takich brzuszków tylko przewracać się na bok i dopiero wstać . U mnie pomogło choć na początku trudno się było przyzwyczaić . Ważne tez żeby przy kichnięciu dać głowę na bok , wtedy te mięśnie inaczej pracują i chyba najważniejsze żeby załatwiać się w toalecie z podstawka pod nogami ( taki stopień jak np dla dzieci ), żeby byla prawidłowa pozycja podczas wypróżniania , wtedy nie ma takiej potrzeby parcia , bo tez ma wpływ na rozejscei się mięśni prostych brzucha .

Nataleczka super ze napisałaś bo ja nie umiałam kompletnie sprawdzić tego ;) 

te mamy co miałyście cc tez wasz brzuch nie wyglada tak jak przed ciąża ? 

W sensie ja jak się najem to odrazu mi wywala a jak nie jem to w miarę płaski jest . 
po SN tak nie miałam a po Cc to ciężko jest zadbać o ten brzuch . 

Ja miałam CC i normalny brzuch mam, niemal taki sam jak przed ciążą, tylko niewielka oponka jest. Ale nie mam czegoś takiego, że mi wywala, jak się najem.

Ja CC nie miałam i też te mieśnie są słabe. Jak się coś zje to zaraz jakby si w 5 miesiącu było. A rano jest w miarę normalny ten brzuch. Ja pewnie na wiosnę gdzieś rusze ćwiczyć bo w domu to ciężko zawsze jest cos innego do zrobienia.

Ciężko mi to wytłumaczyć, ale na YouTube jest kilka filmików jak to sprawdzić. Zreszta jak nie będziesz umiała to na wizycie fizjoterapeuta uroginekologiczny to sprawdzi. Mi pokazywała nawet na usg jak to wyglada 

Tak jak Nataleczka napisała, przy tym brzuszku jeśli wchodzą palce dosłownie nad pępkiem to tez jest rozejście (trzeba tak wcisnąć te palce) 

Nataleczka a te mięśnie brzucha potem same się jakoś zejdą? Czy jak. to leczyć? Ćwiczeniami? 

sprawdxzę, aż z ciekawości te filmiki

Nataleczka dokładnie tak. Rozejście można dość łatwo u siebie zauważyć właśnie przez robię je się takiego wzgórka gdy się napina brzuch plus można tam sobie palec wsadzić (zależy jak mocne jest to rozejście).

Rozejście można zlikwidować ćwiczeniami, najlepiej pod okiem fizjoterapeuty uroginekologicznego. 

Ja niestety po obu ciążach nie dotarłam a teraz jestem w 3. Po tym porodzie już będę musiała iść i przy okazji zapytam z jej punktu widzenia o przepuklinę bo nie wiem czy mając tę przepuklinę te mięśnie też będę mogła wyćwiczyć.

Dziewczyny jak macie możliwość to idźcie po porodzie do fizjo urogin. Zwłaszcza po naturalnym bo też często dochodzi do obniżenia narządów rodnych. Warto zbadać.

Ja niby nie mam tego rozejścia mięśni, ale oponka po cc mi została i jak się najem to mi wywala brzuch, muszę na wdechu wtedy chodzić;/ 

Ja właśnie byłam skonsultować jeszcze przepuklinę pepkową u córki i drugi lekarz potwierdził że jej nie ma więc się uspokoiłam i czekam, aż sama jej się wciągnie. 

Idziemka u dzieci właśnie podobno się same wchłaniają. U dorosłych niestety nie. 

Mojego gina ostatnio pytałam to od razu mówił że po porodzie zabieg :/ kurde a ja się tak boje wszelkich cięć.

Już się śmiałam, że tak się bałam CC za każdym razem i modliłam się o poród sn, udawało się a tu z innej strony i tak mi przyjdzie położyc się na ten stół. Czy jak to tam robią:p wiadomo nie taka to operacja jak CC ale sam fakt... :/