Smoczek dla noworodka

Przede wszystkim to wybór należy do naszego maluszka :slight_smile: u nas sprawdziły się smoczki curaprox oraz MAM perfect. Przy wyborze patrzylam na kształt “wisienki” i cienką nasadę przy tarczy smoczka

Ja już się poddalam i zostałam na bibs. Tak jak mówisz, dziecko i tak samo sobie zweryfikuje i wybierze. Mnóstwo ich kupiłam, pieniędzy też trochę na to poszło, a nie lubię wyrzucać rzeczy do kosza.
Jedyne jeszcze co mi przyszło na myśl to zmienić bibs z kauczukowego na silikonowy, może wtedy jakoś bardziej jej podejdą inne silikonowe smoczki

Bibis odradzala nam neurologopeda… zle wyplywaja na rozwoj mowy i odruch ssania…

Tu też różnie, bo dużo zależy od częstotliwości używania. Mojej siostry syn miał bibs od urodzenia, nie ma ani wad zgryzu ani wymowy.
Męża bratowa z kolei podawała smoczek tak często i długo, że co z tego, że miał nie zaburzać wymowy i zgryzu, jak dziecko ma teraz krzywy zgryz i prawie nic nie mówi.
U nas się udało po bibs silikonowym, że córka e pełni przeszła juz tylko na Lovi

Ja tam nienwiem bk jue uzywalam osoboscie bibis, ale w rodzinie mam chrzesniaka on uzywal i faktycznie 5 latek i slychac takie… “ciapkanie” sie… nie wiem jak to nazwac ale to wada wymowy :stuck_out_tongue_winking_eye: i ta mi potem potwierdziła Pani neurologopeda wiec tylko powtarzam :slight_smile:

Generalnie to też zależy który bibs. Większość osób rozpoznaje właśnie te kulkowe, które faktycznie są odradzane, ale bibs ma też wersje supreme, ta już jest dużo lepsza

Polecam z lovi nasz synek tylko te akceptowal :wink:

Moze, nie wiem za duzo o bibis bo jak czytalam opinie tk najwiecej pozytywow byli o lovi prime i taki tez zakupilam :slight_smile: a potem jak bylam tylko o neurologopedy to jak zobaczyla z daleka naszego lovi tk sie wystraszyla ze to bibs :stuck_out_tongue_winking_eye: na szzescie obejrzala dokladnie smoczek i powiedziala ze jest super zaprojektowany :slight_smile:

2 polubienia

Fakt, Lovi jest bardzo polecany, dlatego też się cieszę, e udało mi się córkę na niego przestawić i już nie ma problemu z wymyślaniem innych smoczków :sweat_smile:

2 polubienia

Ciekawa sprawa z tymi Bibs. Był na nie mega boom, dużo dzieci używało, a teraz niestety wychodzi, że dużo szkody narobiły:(… Sama znam dzieci, które najprawdopodobniej przez te smoczki mają wadę zgryzu, takie wysunięte do przodu ząbki:(…

U nas były 2 warianty : Philips i Lovi

Tu też trzeba by zrobić badania, czy to faktycznie od smoczka. Może wyjść też tak, że rodzice nie wymieniali go tak często, jak wskazuje producent, a kauczuk puchnie. Może być tak, że dzieci w ogóle stosowały smoczek za długo.
Sama w sumie mam mieszane uczucia co do tych smoczków

U nas od początku były smoczki Lovi i teraz przy drugiej córce też mam zamiar dawać smoczki z tej firmy :slight_smile:

Nie wiem czy to ma wpływ tak naprawdę bo chyba one stały się trendy za krótko żeby móc zbadać tak naprawdę wszystko no one są na rynku kilka lat więc te pierwsze dzieci które ich używały mają też kilka lat. Ale jak widzę maleńkie dziecko z tą wielką ,dojdą, to mam ochotę podejść do matki i jej to w usta wsadzić :rofl::rofl:

Tak neurologopeda powiedziala ze 90% dzieciu u niej po tym smoczku ma bardzo zly zgryz i problemy z mowieniem

Te ogromne butelki faktycznie wyglądają zabawnie przy maluchach :joy:

A nawet nie widziałam tych smoczków wcześniej . Nie wiem co w nich szałowego :face_with_hand_over_mouth:

No dokładnie, nie sa na rynku jakoś super długo, żeby były przebadane w 100%.

1 polubienie

Czyli cos jest na rzeczy, to nie zwykly zly PR w internecie

Pewnie tak. U mnie Pani jak zobaczyla malego ze smoczkiem lovi prime to tez sie wystraszyla i od razu prosila o pokazanie :wink: i tylko sie usmiechnela :slight_smile: i powiedziala dibrze ze to nie bibis tez o tym nie wiedzialam wczesniej :slight_smile: