Aisa- dokładnie tak, z tym sie w pełni zgadzam:)
Ja nawet właśnie, jak jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży, to spałam na brzuchu, bo tak wcześniej lubiłam spać jak było lato. Ale jak sie tylko dowiedziałam, to przestałam tak spać, bo wolalam dmuchać na zimne;)
Właśnie dlatego moje pytanie do Pati było o stronę, na której śpi, bo jak po spaniu tak sie kiepsko czuła, to wszystkie sympromy wskazywały właśnie na to w pierwszej kolejności.
Pati- a szkoda, żeby dzidziusiowi niechcący narobić problemów. Dlatego warto przecierpieć te kilka miesięcy dla dobra dzidziusia;)
Jeju dziewczyny dzieki za informacje. Co prawda wiedzialam ze na lewym boku jest “Lepiej” spac bo mamy lepsze krazenie ale nie wiedzialam, ze w 3trymestrze jest to takie istotne. Szkoda, ze dopiero teraz sie o tym dowiaduje będąc 32tyg tym bardziej, ze regularnie chodze do ginekologa, na spotkania dla ciężarnych i bylam na ogolnych badaniach u lekarza pierwszego kontaktu ( zalecany do karty ciąży). Naszczescie u mnie nie wystepuja zawroty glowy po spaniu na prawym boku ale będę sie teraz pilnowac.
Eresz tak wlansie jest choć lekarz mówil mi że jeśli źle się czuje już na lewym boku by spać na prawym trochę odciążyć lewy i znów wrócić na lewy bo prawy bok lepszy niż jakbym na wznak się miała przekręcić.
No i następna sprawa to to że zasypiamy w pozycji na lewym boku czy na innym to nie znaczy że tak cały czas śpimy w czasie snu jeśli coś organizmowi nie pasuje to zmienia się pozycję więc też nie do końca można panować nad tym
Mamusia-Kubusia- no właśnie lekarze często zapominają o wielu rzeczach, bo mówią to każdej pacjentce i jak wchodzi rutyna w grę, to porostu zapominają( przykladowo 100 kobietom powiedzą, a 101 juz zapomną) albo uważają to za tak oczywiste, że powinno sie to wiedzieć. Wielu lekarzy i pielegniarek uważa, że kobiety w ciąży dużo czytają książek o ciąży i rodzicielstwie, a tam wszystko jest i zapominają o oczywistych sprawach, bo przeciez ewentualnie kobieta sobie doczyta. Ale tak nie powinno być, bo owszem czytamy w ciąży dużo, ale pewne podstawowe rzeczy powinny być przekazywane przez specjalistów- lekarzy, położne, itd, bo wtedy można zadać dodatkowe pytania w razie frapujacych wiadomości.
Aisa- ja starałam sie oczywiście na lewym, jak wcześniej pisałam, pomimo bolącego juz boku. A jak sie przekrecilam niechcący jeszcze na prawy gdzies w drugim trymestrze, to nie panikowałam też i wracałam na lewy, bo ja już w pierwszym trymestrze uczyłam sie powoli spać na lewym tylko, aby później dla mnie samej nie było szoku i problemu z przystosowaniem tylko do lewego boku;)Ale jak np. oglądałam tv, czy odpoczywałam przy jakiejś fajnej ksiażce, to polegiwałam tylko na lewym i jak mnie rozbolał to masowałam boczek i spacerowalam, aby pobudzić mięśnie i układ krążenia:). A jak miałam wielki juz brzuszek, to jak sie obracałam , to za każdym obrotem się budziłam, bo jednak w trzecim trymestrze ten brzuszek mi bardzo ciążył- przytyłam ponad 20 kg, w tym na ciele nie było widać jakos szczególnie, że jestem w ciąży, ale za to brzuszek… ojj tak, brzuszek był pokaźny:D juz pod koniec ciąży zaokrągliłam się w 8 miesiacu, ale nie styłam, także byłam taka śmieszna mięciutka z piłką lekarską połknietą:D zatem w moim przypadku każdy obrót był niejako świadomy:D a cały bok po nocy był trochę obolały, ale mi to nie przeszkadzało jakos szczególnie- ja z tych twardych:P
Aisa właśnie muszę się pilnować staram się spać na lewym boku ale jakoś mi nie wychodzi i budzę się zawsze na prawym boku a to dlatego że jak wcześniej spałam od ściany to spałam na lewym bo za sobą miałam swojego a nie lubię spać twarzą w twarz , a teraz jak daliśmy łóżeczko i komodę to musieliśmy przesunąć łóżko i musiałam zmienić miejsce spania i teraz jak leżę na prawej stronie to mam swojego za sobą. Też jestem zdania że tacy lekarz nie powinni pracować w takim miejscu .
Eresz właśnie mój lekarz prowadzący napisał mi w karcie że mam jechać do szpitala jak będzie mnie boleć brzuch , bo szyjka jest na granicy. Oczywiście poinformuję lekarza że byłam i mnie nie przyjęli tak jak mówiłam nawet w kartę nie zajrzał. A wizytę mam dopiero w piątek więc jak coś będzie nie tak to mnie wyśle do szpitala na pewno . Ale dużo odpoczywam i nic mnie nie boli także chyba jest dobrze
Mamusia-Kubsia mam wrażenie że niekiedy lekarze nie mówią wszystkiego bo zapominają ale jak swojemu wspomniałam że miałam zawroty to powiedział że od razu na ewy bok ale nie powiedział nic że dziecko może się nie dotlenić . Także dobrze że są tutaj dziewczyny co wesprą i zawsze pomogą pomocną ręką A Ty na kiedy masz termin ? Bo widzę że tygodniowo podobnie mamy ja na 10 stycznia
Co do przekazania informacji to mam świadomość, ze na internecie jest duzo prawdy oraz duzo kłamstwa i z tego powodu zapisalam sie na spotkania dla ciezarnych. Jestem zla ze ten temat nie był poruszony bo pewnie wiekszosc kobiet wie tyle ze lepszym jest spac na lewym boku tylko jak sie okazuje nie wszystko wiedzialam. Trocge mnie to przeraziło ale lepiej teraz jak po porodzie.
Ja spie z poduszką ciążową wiec w nocy jest mi trudniej sie odwrócić bez wybudzenia się. I chyba bede miala przypadlosc jak Eresz- z tylu nie widac , ze przytylam za to jaki juz mam brzuch : D
Pati - obyś tylko nie trafiła podczas porodu na tego konowała, chyba, że masz cesarkę z jakiś przyczyn medycznych?
Może nie chciał Cię dodatkowo straszyć z tym niedotlenieniem dzidzi i całą resztą, ale niestety brak wiedzy szkodzi bardziej;/
Mama- Kubusia - oczywiście, że tak, są różne opinie oraz doświadczenia mam oraz różne podłoże ich wiedzy, stąd wynikają rozbieżności. Moim ulubionym i krótkim, ale treściwym pytaniem u lekarza, na szkole rodzenia, a nawet podczas znajdowania samemu informacji na jakiś temat, było: “Dlaczego?” - wtedy dowiadywałam się wszystkiego czego chciałam. Ja lubię wiedzieć co leży u podstaw teorii, stąd moja dociekliwość Nie każdy lubi wiedzieć, dlaczego tak a nie inaczej i takie osoby wolą tylko znać sposób i tyle - znam takie dziewczyny ze szkoły rodzenia; i może właśnie dlatego specjaliści podchodzą do tematu ogólnikowo, a kto jest ciekawski, niech dopytuje:)
Taki wygląd jest zabawny, jak jest taki wielki brzusio:) a sylwetka prawie bez zmian:) u mnie nawet mięśnie ładnie pozostawały wyrzeźbione i taka “kruszynka” z przodu:D
Eresz ja zawsze pytałam zresztą u nas większość lekarzy pytała się czy chcemy więcej wiedziec i dlaczego tak się dzieje itd I sama mama decydowała choć ja zawsze dopytywalam dlaczego tak itd ale nawet bez tego mówiono co i jak tłumaczono dlaczego jedynie jeśli ktoś chciał więcej wiedziec to dopytywal się.
Eresz nie mam żadnych zaleceń na cc na szczęście bo chciałabym normalnie urodzić I też mam nadzieję że nie spotkam tego buca już więcej ale skarga pójdzie więc może trochę się uspokoi ale byłam w szpitalu wiele razy i pierwszy raz go widziałam .
Aisa właśnie taki był plan ale z tamtej strony nie ma jak wyjść musiałabym przez niego przechodzić albo skakać po łóżku a teraz to nie wskazane , ale wzięłam sobie do serca wasze rady co do spania na lewym boku i poszliśmy na drzemkę i spałam na lewym boku
Mama-Kubusia to tak podobnie jak ja bo my na 10 stycznia A to pierwsze dziecko czy kolejne ?
Dzisiaj przeczytałam takie zdanie w internecie . “Żeby dobrze zająć się dzieckiem trzeba przeczytać cały internet , a później robić i tak wszystko po swojemu” Coś w tym jest bo możemy przyjąć rady itd a zrobimy i tak jak uważamy za słuszne
Pati1990 Tak, jest to moja pierwsza ciąża. Nie mialam pomyslu na nick (rowniez mam na imie Patrycja rocznik 90 ) a ze w brzuszku mieszka Kubuś wiec tak wyszlo. Nick moze sugerować ze mam wieksze doswiadczenie ale po porodzie mam zamiar nadal odwiedzać forum wiec będzie idealnie
A u Ciebie kto mieszka, a moze to niespodzianka?
Aisa - mój ginekolog też informował mnie o wszystkim, ale ja jestem ciekawska strasznie i pytałam nonstop o rzeczy niestandardowe:D A w szpitalu, jak się dowiedziałam, że wyniki mam dobre, to oczywiście pytałam, jakie wyniki, jakie parametry, dlaczego było robione takie badanie, co miało na celu, itd. Bardzo lubię być doinformowana, to daje mi poczucie komfortu psychicznego, bo wiem, na co się mogę nastawić i jakie mam ewentualne drogi wyjścia z sytuacji - dla mnie to bezcenne i wtedy mam pod kontrolą wszystko, w tym własne emocje i nie stresuje się nadmiernie.
Ale Aisa niestety nie każdy lekarz jest taki jak piszesz, jest mase takich, którzy, mimo, że im płacisz, traktują po łebkach. Moja koleżanka z pracy miała właśnie takiego, co tylko sprawdzał, czy bije serduszko dzidzi, a nawet jej nie powiedział, czy ma czegoś unikać w ciąży itd. - a jak jej powiedziałam, jak moja ciąża była prowadzona, to była zaskoczona, że tak się da.
W moim przypadku, szukanie lekarza prowadzącego ciążę, to było żmudne szukanie po opiniach znajomych i w internecie, aż w końcu znalazłam i jestem zachwycona:) teraz jest to mój ginekolog na stałe:)
Pati - a niech oczywiście ordynator wie, jaki ma personel! kobieta w ciąży to nie kawał mięsa;/
Super, spokojnego odpoczywania na lewym boczku:)
Każde dziecko jest inne i wymaga innych metod zarówno opiekuńczych, jak i wychowawczych, zatem tak, każdy dostosowuje do swojego dziecka wszystko, co potrzeba. Bo czasem coś fajne się wydaje, ale w praktyce jest zupełnie z kichy:) ja na szkole rodzenia uczyłam się przebierać dzidzie w określony sposób, ale mój dzidziuś tak nie chciał i musiałam wyczaić jakiś inny sposób, który w końcu zadziałał:)
Mama.Kubusia super pomysł z nickiem na późniejszy okres Moja imienniczka miło u nas też chłopak miał też być Kubuś ale kuzynka urodziła i tak dała na imię więc zrezygnowaliśmy , ostatecznie pozostało na imieniu Bruno
Eresz właśnie aż ciekawa jestem jak zareaguje na wieści z mojej wizyty w szpitalu. Staram się jak mogę i śpię na lewym boku . Ale dzisiaj w nocy nic mi nie pomagało myślałam że się uduszę gorąco mi było strasznie ciężko się oddychało okazało się że mój kochany przykrył mnie jeszcze kocem i grzejnik podkręcił na 5 i musieliśmy w nocy wietrzyć i później już było ok A dzisiaj tylko chodziłam po mieszkaniu i wszędzie przykręcałam grzejniki tłumaczył że nie chciał żebym zmarzła hahah
Chociażby tylko dlatego, żeby nie swędziało - smarować. Ja różnych rzeczy używam, bo nie mogę długo tego samego zapachu znieść. W 1. trymestrze nie dawałam rady w ogóle niczego przez to używać, zapachy kosmetyków były dla mnie nie do zniesienia, nawet takie, które kiedyś mi się podobały, np Babydream dla mam.
Dodatkowo okolice krocza jakimś olejkiem też warto smarować, żeby przygotować tą skórę na poród, ja jak nie zapomnę to olejem kokosowym smaruję.
Eresz ja też pytałam czssto nawet dyskusja była bo ja też mam wiedzę na tematy dotyczące ludzkiego ciała. Po porodzie łożysko koniecznie musiałam zobaczyć na żywo to było pierwsze pytanie dość niestandardowe z tego co widziałam bo nie wiedzieli jak zareagować widocznie żadna rodząca nigdy nie prosiła o to Czy mogłaby zobaczyć łożysko.
Aisa Ty to na lekarza powinnaś iść ja chyba nie chciałabym oglądać swojego łożyska Miny lekarzy pewnie bezcenne , a i jak było jak już zobaczyłaś łożysko ? Było tak jak się spodziewałaś ? Nie ukrywam ciekawi mnie jak wygląda ale chyba nie miałabym aż tyle odwagi żeby oglądać
Pati szczerze mówiąc moje łożysko stare było wyglądało jak kawał mięsa było wielkie ciemnoczerwine i widać było takie jakby żyły nie wiem jak to opisać moja ciekawość została zaspokojona. Co do min tak bezcenne zobaczyć minę położnej która nie wie co zrobić i odwróciła się do lekarza z pytaniem w oczach ale nie umiała nic powiedzieć oczy wielkie jak 5 zł lekarz też oczy wielkie ramionami potrzasnal i powiedział pokaż pani. Oboje nie wiedzieli jak zareagować i zastanawiali się czy ja tak poważnie pytam. Odpowiedź też była po czasie dopiero bo wmurowalo ich trochę takie pytanie. Jeszce pytałam po czym widać że stare i jakich cech nie ma młode łożysko w miarę przy porodzie.
Pati co do lekarza zawsze chciałam iść ale pokrzyzowaly się moje plany jeszcze myślę nad położną by studiować ale w zasadzie mam zainteresowań wiedzą trochę.
Ja używam Bio Oil na rozstępy.jest bezzapachowy,jest jak oliwka łagodny.i narazie nie widzę rozstępów.zobaczymy może się sprawdzi a stosuje to pierwszy raz.
Pati - a w ciąży uczucie ciepłoty ciała jest większe:) Ja w zimie nonstop odkopywałam się spod kołdry, choć zawsze byłam strasznym zmarzluchem:D
Ale patrz, jakiego masz kochanego męża, jak dba o Was
Aisa - no o łożysku to akurat nie pomyślałam, ale… jak już gdzieś wspominałam, chciałam widzieć, jak mnie kroją, bo byłam ciekawa, jak kto robią (znałam metodę, ale w teorii czy na filmiku to jest inaczej niż w rzeczywistości:D) - i próbowałam w lampie zobaczyć, ale kurcze była matowa i nic się nie odbiło, a założyli mi parawanik, żebym nie widziała:) No przypuszczam, że miny lekarzy były extra:D Pewnie na oddziałach mają różne procedury, a w związku z tym, że mało kto pyta o takie rzeczy, to musieli jakoś w pamięci sobie ogarnąć:)
A ja znowu czytałam artykuł, gdzie kobieta zjadła swoje łożysko… To nawet mnie trochę tak zaskoczyło,bo obrzydzić naprawdę mało co obrzydza:D i jeszcze ta kobieta skwitowała, że ma wiele witamin, itd. i zwierzęta tak robią, więc ona też:)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.