Skuteczna walka z zatkanymi porami

Dokladnie, niestety obecnie juz wrocilam do stanu sprzed ciazy :smiley: a szkoda bo skora byla niesamowita i bez żadnej pielęgnacji

To jest najlepsze, że ja też nie stosowałam żadnej pielęgnacji, ale to absolutnie żadnej, bo nie miałam czasu ani siły po porodzie na to i cera była taka piękna!

Organizm wie co robi bo wi że to trudny okres. Tak samo z owłosienie które zmniejsza swoją
intensywność wzrostu :smiling_face_with_three_hearts:

Dlatego ważna jest suplementacja w tym okresie. Bo karmienie piersią to spore wyzwanie dla organizmu, więc łatwo można się nabawić niedoborów.

Rzadko się mówi o tym ale wart suplementowac DHA

Najważniejsza w tym wszystkim jest zróżnicowana dieta, bogata w żelazo, kwasy Omega. Suplementacja, może pomóc, a nie musi. Tym bardziej, że suplement nie musi być super dobrze przebadany, aby był dopuszczony do sprzedaży

No wiadomo, że lepiej kupić lek niż suplement (bo w suplementach oszukują z ilościami) ale czasami właściwa dieta nie wystarczy bo trzeba by było naprawdę jeść spore ilości danych produktów by utrzymać odpowiedni poziom określonych witamin.

Ooo skorzystam z waszych rad

To prawda, suplementy to trochę taki czarny rynek, bo ich składy nie muszą być tak dokładnie zbadane jak w lekach.

Tak i to jest ten minus @Martynamama bo nigdy niewiadomo jakiś jest ilość danej witaminy i co gorsza czy w ogóle jest

Dlatego lepiej kupować leki, myślę, że są bezpieczniejsze.

To prawda. Kiedyś oglądałam taki program i wzięli do testów jakiś suplement i go badali w laboratorium. Zdenialam jakie rzeczy tam były a tego głównego składnika jak kot napłakał.

Ja stosuję już drugi rok , a wyniki mimo karmienia piersią i po ciąży mam jak narazie bardzo dobre

Nie twierdzę że każdy. Ale są producenci którzy oszukują. Trzeba być po prostu ostrożnym.
Ja też przed ciążą, w trakcie i teraz po stosuję suplementy. Przed to naprawdę dużo, ale stosowałam sprawdzonepolecane przez ginekologa

@_MamaKinga_1 ostatnio widzialam jakas rolke ze ktos polecal ten zel Isany wlasnie na niedoskonalosci twarzy, zaskorniki itp.
Kupilam i aktualnie juz dwa razy uzylam. Moj nos przestal byc caly w kropki, za to jak zawsze po - jest czerwony i sie swieci :laughing: wiec robie to na wieczor

1 polubienie

Tak naprawdę, to jeśli dieta jest odpowiednio ułożona, zbilansowana i różnorodna, a Ty nie masz żadnych problemów zdrowotnych, to powinna wystarczyć. Prawidłowa dieta, to właśnie taka, która dostarcza odpowiednią ilość minerałów, kalorii i substancji odżywczych, nie trzeba tu wcale jest kopca jedzenia na talerzu, żeby to uzupełnić :sweat_smile:

To prawda ale zawsze my się wydawało (i nadal) że to jest takie męczące liczyć kalorie i zastanawiać się co zjeść żeby doasgarczyc odpowiednich witamin. Jak w ciąży czytałam co i ile powinnam zjeść codziennie by dostarczy wszystkiego po trochu to odpuściłam :laughing: i jadłam po prostu to co zwykle

Ja też tego nie wyliczam, ale staram się jakoś wzbogacać potrawy, do jogurtów dodaję chia, czy amarantusa, mam też jagły i grykę ekspandowana, więc co jakiś czas zamieniam. Czasami dosypuję też do sałatek, żeby coś nam tam chrupało :sweat_smile::rofl: wybieram lepszej jakości oleje i tłuszcze jakie w ogóle dodaję do diety np avocado :sweat_smile:
Ale fakt, że jest z tym sporo zamieszania i roboty :rofl:

No dokładnie. To też wrzucam do sałatek jakieś orzechy czy ziarna :slight_smile:l i robię je na bazie oliwy. Ale to robię na oko i to co akurat mam więc aż tak dużo tych odpowiednich składników chyba tam nie ma, ale może się mylę

Muszę kupić spróbować :slight_smile: