I to jeszcze rodzina zastępcza… a jak sie chce adoptować dziecko po 30 r.ż. to jest istny młyn i takie są warunki, że prawie nierealne do spełnienia.
Mamusia- ja też się bałam aż do 1 usg prenatalnego. Bo nigdy nie wiadomo. A później juz sie uspokoiłam. Ale myśle, że każda zdrowo myśląca mama martwi sie czy wszystko jest dobrze;)
Super, że udało Ci sie rzucić palenie;) to naprawde nie lada wyczyn - mamy są dla swojego dziecka gotowe na wiele poświęceń;)
Ale nie wszystkie… niektóre tez zapominają, że bierne palenie jest jeszze bardziej szkodliwe niż w nornalnej formie. Zatem jak ktoś pali przy swoim dziecku, to dostarza mu wszystkich niezbednych skladnikow do rozwoju wielu chorób, w tym raka…;/ dlatego ja nie pozwalam żadnemu ze znajonych palić w obecności mojej i mojej córeczki- pod groźbą pacnięcia w czape dla otrzeźwienia komórek mózgowych i pamięci:D
Eresz- Ja nawet męża zmusiłam do rzucenia palenia tzn wiem, że popala w pracy ale nie pali poza pracą. Nie powiem bo awantura była na temat palenia. Uważam i na szczęście przegadałam mężowi do rozumu, że oboje musimy być odpowiedzialni za nasze przyszłe dziecko i jak ja mogę nie palić to on również z tego powodu się nie udusi.
A w pracy jak pali to najpóźniej 3h przed przyjściem do domu żeby od niego aż tak bardzo nie śmierdziało mam nadzieję, że kiedyś rzuci tak na 100%.
Podobno palenie rzuca się 2 lata. I coś w tym jest bo nawet teraz czasami mi się śni, że palę lub mam ochote zapalić ale to tylko w sytuacji kiedy jestem bardzo zestresowana (np jak zdawalam egzamin na prawko)
Aneta fakt najlepiej by dziecko urodziło się w terminie czyli po 38 tc ale lepiej żeby urodziło się w 8 miesiącu ciąży niż Wczensiej czyli np 7 miesiącu.
To ze lepiej urodzic w 7 niz w 8 miesiqcu to mit niestety czesto slyszany . wcześniaki, które przyszły na świat w 8miesiącu są większe, niż dzieci urodzone kilka tygodni wcześniej. Z tego powodu mamy wobec nich większe oczekiwania i myślimy ze skoro dziecko jest całkiem spore, waży prawie 2 kg, to dlaczego nie oddycha, dlaczego wymaga leżenia w cieplarce i nie umie ssać bo jeśli tego wszystkiego nie potrafi, to znaczy, że jest w gorszym stanie i trudniej będzie je leczyć. Wobec dziecka, które urodziło się w 7miesiącu nie mamy dużych oczekiwań bo dziecko jest malutkie, robi dokładnie to, co powinien robić wcześniak na tym etapie życia i dlatego sądzimy, że jest w lepszej sytuacji niż dziecko urodzone w 8miesiącu. A tak naprawdę każdy tydzień w brzuszku mamy jest ważny w zasadzie każdy dzień życia płodowego to zysk dla dziecka gdyz jest to czas, który sprawia, że mały człowiek staje się coraz bardziej dojrzały, aby rozpocząć życie poza brzuszkiem mamy. A płuca mają próbę jakaś tam ale nie są gotowe jeszcze dopiero się kształtują dlatego jak jest zagrożenie przedwczesnym porodem dostaje się zastrzyki na rozwój płuc u malucha.
U mnie jak młody szalał to dostałam od razu sterydy żeby w razie czego zareagować . Jutro dziewczyny będzie skończony 36tc i mega się cieszę zaczynamy ten ostatni miesiąc 9 także bliżej jak dalej dzisiaj wszystkie zapisy ktg były idealne
Pati to super !!
Ja z niecierpliwością czekam na poniedziałek i moj skonczony 36tc. Puki co mąż mnie troszkę zaraził i mam katar wiec jestem dodatkowo uziemiona w domu.
A takie pytanie, jest różnica w robieniu KTG w zależności od pory dnia?
We wtorek mam badanie i Pani mi powiedziala, ze wykonują je tylko w porannych godzinach.
Pati, byłoby super! Coraz bliżej jesteście bezpiecznej granicy. Na pewno będzie Ci tez się spokojniej leżało.
Aisa, proszę podaj źródło i najlepiej znak”…”
Mamusia Kubusia, nie ma, ale często planowane KTG są wykonywane rano bo tak na przykład jest otwarty gabinet z Panià obsługująca sprzęt. Byłam wieczorem i specjalnie dla mnie Pani musia sunąć kilkoma korytarzami aby otworzyć gabinet i wykonać badanie. Także to są czysto techniczne sprawy i zwyczajowe szpitala bądź przychodni. Myślę, że w większych szpitalach to badanie można wykonać również po południu.
Mamusia, zjedz przed badaniem porządne śniadanie, również coś słodkiego, szkoda stresować siebie i wszystkich wokół gdyby tętno miało być słabe. I na wszelki wypadek mniej w torebce batonika albo puszkę słodkiego napoju.
Mamusia- super, że udalo Wam sie rzucić palenie;) oby tak dalej.
A ja w ciąży przez 2 trysmestry zbytnio za słodyczami nie byłam- nie smakowały mi jak przed ciążą;) ale w 3 trymestrze to miałam ochote, aczkolwiek zachciane jako takich tez nie miałam. Jadłam zdrowe rzeczy i one uzupełniały całe zapotrzebowanie orgabizmu, więc i zachcianek nie było;)
A co do sterydów - to mieliśmy podane, jak wylądowalam na patologii ciąży, bo to nie był nawet 30 tydzień. Także jak Mała sie urodziła i zaczęła płakać to śmialismy sie z mężem że sterydy napewno pomogły, bo była najgłośniej płaczącym noworodkiem na oddziale:);D
A ja nie mogłam słodyczy praktycznie jeść mdlilo mnie I wymiotowalam na sam zapach nie wiem jak to powiedzieć ale odrzucilo mnie od cukru i też może dlatego z badaniem krzywej cukrowej były trudności też .
A to u mnie Aisa- ta krzywa cukrowa - to mniam mniam pyszna przesłodzona lemoniadka;D dziewczyny z sali jak zobaczyły z jakim zapałem wsuwam tą glukoze to sie krzywiły, jakbym piła bynajmniej cos wielce obrzydliwego:)
Eresz mi się robiło gorąco po niej niedobrze wypilam i zwróciłam miałam 2 podejście wiedziałam już czego się spodziewać więc wypilam wolniej trochę I też to samo gorąco było mi mega zaraz źle się czułam ale nie chciałam leżeć bo wtedy jak lezalam było gorzej i później wymiotowalam więc usiadłam ale obok okna i prosiłam by uchylić normalnie czekałam aż skończy się i po 2 godzinach już po badaniu wymiotowalam I tak cud że udało mi się przetrzymać i nie wymiotować tyle czasu.
Oj tak nawet nie wiem kiedy ten czas zleciał jeszcze trochę o będzie rok jak z wami tutaj jestem. Jesteście super dziewczyny dobrze jest moc porozmawiać z kimś bezstronnym .
Aneta tak dalej w szpitalu i zapowiada się że do końca zostajemy jutro mija mi 2tydzien pobytu. Nie jest źle jak się wie że czekam już na koniec co innego jak na początku ciąży trzeba leżeć . Dzisiaj to lekarz odstawił mi antybiotyk i jutro chciał mnie puścić do domu już się ucieszyłam a tu nagle przypomniał sobie o zapisach ktg no i zostajemy. Dostaje zastrzyki w brzuch żeby zakrzepy się nie zrobiły. Po urodzeniu przez cały polog czyli 6tyg albo 3tyg będę musiała się sama kłuć w zależności jak lekarz stwierdzi żeby brać zastrzyki. Super położna poznałam jest na poporodowym zapisała mnie na pokój jednoosobowy dzisiaj ściągała mi wenflon i już myślała że idę do domu a jak powiedziałam że nie to się ucieszyła załapaliśmy fajny kontakt .
Mama.Kubusia najlepsze zapisy ktg są wtedy kiedy dziecko jest pobudzone nie śpi a jak wiadomo każde dzieciątko ma swój tryb kiedy nie śpi . U nas to przeróżnie czasami rano śpi a czasami wieczorem wtedy puszczam mu piosenkę i od razu się budzi tak na marginesie chyba jej nie lubi hahaha jak zapis jest taki że widać że dziecko ewidentnie śpi to położne przychodzą i pobudzają dziecko ruszają brzuchem co moim zdaniem nie powinno się odbywać
Aneta ciężko jest ale też inaczej się patrzy jak już to jest końcówka najgorzej że teraz okres świąteczny i nie ukrywam trochę mi przykro będzie na pewno że mnie ominą ulubione święta itd ale czego się nie robi dla swojego i dziecka dobra. Jak rozwiążą nam ciążę w 38tc to będzie miesiąc no chyba się się unormuje to wtedy dłużej jak do 40tc będą trzymać
Aisa- to kiepsko przeszłaś to badanie;/ każdy reaguje inaczej, a ja z kolei nie znosze igieł:D
Pati- pięknie! Rok to bardzo dużo;)
Uuu a czemu to Cie kłują w brzuszek? Masz ryzyko zakrzepicy czy coś?
Fajnie, że udało Ci sie ten pokoik zamówić, ja jak tylko będzie mnie stać przy drugim to tez sobie zamówię;)
Czasem polecają aby zjeść coś slodkiego i dzidziuś wtedy buszuje. U mnie nie sprawdziło się. Ja tez puszczalam muzyke i Mała tańcowała w brzuszku, aż odskakiwał brzuch na wszystkie strony;)
Ja też leżałam przed swiętami i tez zapowiadało sie na dłużej, ale szyjka sie wydłużyła i akurat ni sie udało. Ale rozumiem Cie, bo każdy chciałby byc w domu na święta.
Pamietaj, że tam masz opieke a w domu to może byc różnie i lepiej zagryźć zęby, bo już nie dlugo zostało;) mocno trzymam kciuki za Ciebie:):*
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.