Skracanie szyjki macicy w ciąży

Aisa tak to te zastrzyki dostałam na zlecenie Pani profesor co jest kierowniczka tak bardziej profilaktycznie żeby nie powstał zakrzep.
Eresz moją szyjką nie skróciła się więc jezeli nic by nie wyszło z ktg po drodze to jutro już bym miała wypis do domu i bym czekała na dzidzie w mieszkaniu no ale mogę zapomnieć o wyjściu mój mi dzisiaj przywiózł wszystkie niezbędne rzeczy po porodzie została jedna najważniejsza walizka w domu i czeka na małego mojego księcia . Co do słodkiego to zgadzam się na początku jak jadłam to mały szalał a teraz przez cukrzycę to nie bardzo wskazane więc mi pozostaje puszczanie muzyki i czeka je na reakcje

Pati- a spróbuj muzyki z wysokimi dźwiekami- bo wysokie dźwieki delikatnie sytumuluja system nerwowy i dzieci są bardziej energiczne, bo je to pobudza bardziej niż basowe;)

Pati muszisz być dobrej myśli. Ale to chcą ci cesarke zrobić?

Pati możesz po prostu zjeść owoca jakiegoś z niskim indeksem i leżeć to też niekiedy pomaga

Eresz on przy każdej muzyce się rusza jak szalony

Pati- to może będzie tancerzem albo muzykiem;)

Pati dzieci w brzuchu lubią melodię u mnie też tak było niektóre jak puszczalam miałam wrażenie że zna je już bo uspokajal się przy tej muzyce co puszczalam jak byłam w ciąży.

Lekarz zaleca wtedy leżenie, odpoczywanie. W niektórych przypadkach zakładają szew. Nie wiem dokładnie jaki, ale leżałam tydzień temu w szpitalu i jedna dziewczyna taki miała. Musiała cały czas leżeć, nic nie robić.

Ja mam misia z pozytywką Babydream (kupilam w Rossmanie) i czasami puszczam małemu. Jego reakcja jest taka ze zaczyna szalec az casami mnie skóra na brzuchu boli :smiley:

Co do puszczania roznych dźwięków ważne zeby źródło (np telefon) nie bylo na brzuchu.

Ja puszczalam mojej różne gatunki muzyki i obserwowałam reakcje na nie. Jestem zdania, że to jak odbieramy muzyke jestvw jakis sposób bilogicznie uwarunkowane. Bo Mała reagowała podobnie do mnie. A analizowałam tempo muzyki, wysokości dźwieków, rózne instrumenty muzyczne pojedyczno i razem grające, itd. Także troche czasu nad tym spędziłam;) a Mala jest bardzo za muzyką. Chętnie jej słucha, choć preferuje określone gatunki;)

U nas synek też preferuje określone gatunki muzyki A też lubi śpiewać po swojemu do rytmu muzyki jak mu się podoba itd I lubi zabawki które dają dźwięki.

Od kilku dni puszczam córce muzykę klasycznà dla dzieci - obu nam się podoba choć często to tylko tło do zabaw żeby nie było ciszy.

Moja leżąc na brzuchu zaczyna się rytmicznie ruszać na boki i/albo wierzgać nogami jak słyszy muzykę z zabawki. Eresz, jak jest u Was?

Ja to mojego katuje cały czas świątecznymi piosenkami i często się rusza przy tym ale reakcje czy mu się podoba czy się denerwuje zobaczymy jak urodzę

Pati jeszcze się okaże, że świąteczne piosenki będziesz puszczać małemu na Wielkanoc :smiley:

Mama- moja staje przy stole i sie trzyma i ugina nóżki w kolankach- tak śmiesznie to wygląda, bo kanciaste jeszcze ruchy;) a jak siedzi, to uczylismy sie klaskac w rytm baaaardzo prostych piosenek kilku dźwiekowych, najpierw śpiewanych, później spiewanych i granych i teraz już sama sobie klaszcze- z tym rytmem prawidlowym wyklaskiwania to jeszze kilka kilometrów roboty, bo tu jeszcze koordynacja ruchowa odgrywa dużą role. Ale jak sobie siedzi na moich kolanach, a słuchamy jakąś piosenkę to lubi jak wyklaskujemy razem rytm jej rączkami, rechota wtedy jak żabka;)

Eresz widzę, że córka ma zajęcia z rytmiki od najmłodszych lat :slight_smile:

Mamusia- no ba:) ja jestem za tym, aby szukać nowych pomysłów, fajnie stymulujacych;)

Eresz poczekaj tylko jak będzie chodzić to zacznie Ci tańczyć mój syn tańczy do muzyki. Mamy z mężem niezłego smicha

Aisa- w sumie to bardzo bym chciała juz z nią potańcować, chociaż ciesze sie z każdego etapu jej rozwoju i żadnego nie chce przyspieszac ani przegapić;)

Eresz cierpliwości wszystko w swoim czasie później będziesz chciała wrócić do tych wcześniejszych chwil tak szybko dzieci rosna.