Agata a na ostatniej wizycie jak dziecko było ułożone? Prawdopodobnie maleństwo ustawia się już tak jak do porodu i stąd czujesz nisko ruchy. Ja obecnie jestem w 31 tc i też już czuje dziecko nisko jak się wierci ale czuje też czasem kopniaki na wysokości żeber. W piątek dowiedziałam się że dziecko jest ustawione glowkowo i dość mocno umiejscowione jest już w kanale rodnym
Evelin, od 28-29 tc. Mały jest ułożony główkowo
Agata a te ruchy tak nisko odczuwasz dopiero teraz czy wcześniej właśnie w tych tc Ci dziecko zmieniło położenie też czułaś?
Wcześniej zdarzało się to sporadycznie, a od 3 dni mniej więcej czuję to bardzo często i oczywiście panikuję przez skrócenie szyjki
Agata też miałam skróconą szyjkę. Mi leżenie i odpoczynek na szczęście pomógł. Ale wtedy moje dziecko nie było jeszcze ułożone glowkowo. Kochana jak będziesz się dalej niepokoić to odwiedź lekarza i sprawdź jak wygląda szyjka bo jednak przy takim ułożeniu dziecka jest większy nacisk na szyjkę. Ja miałam kontrolowana po tygodniu od stwierdzenia że się skrócila
odpoczywaj dużo na pewno i w razie co odwiedź lekarza ale jak dziecko wstawia się w kanał to wlansie tak jesy ale pociesze cie ze wcale nie musi przez to porod być przedwczesny może się urodzic wczensiej ale w terminie bezpiecznym a równie dobrze może być tak że urodzi się po terminie.
Dzięki za odpowiedzi Moja gin., do której mam duże zaufanie, ustaliła mi wizytę kontrolną na 2 tyg. od ostatniej, zobaczymy jak wtedy będzie. Mam nadzieję, że obędzie się bez kolejnej awaryjnej wizyty w szpitalu, bo ten wyrostek dostarczył mi już wystarczających wrażeń
Daj znać jak będziesz już po wizycie u lekarza.
Agata, mi również skracała się szyjka, ale odpoczynek tak jak Evelin pomógł. Leż, odpoczywaj, nie stresuj się, możesz mieć lekko uniesione nogi. Ja również czuję mocno ruchy w dolnej części.
Dziewczyny a w jakim czasie skraca się szyjka? Tydzień temu szyjka miała 43mm i była zamknięta a to był 24 Tc.
w trepczyk różnie jeśli masz szyjkę 43mm to długa jest ja taka miałam. przed porodem zaczyna się skracac przeważnie ale też może samoistnie w ciąży skracac się ale u każdego to indywidualnie bo każdy ma inna długość i dla jednego skrócenie o 5 mm nie jest tragedia a u innej kobiety już jest i musi do szpitala.
w 20tc miała 3 cm, w 22tc miała 2,1cm , w 24 tc miała już tylko 1,4 cm
Położyli mnie na oddział, po tygodniu założyli szew ratunkowy ponieważ było jeszcze rozwarcie lejkowate.
Dziś już mam 34tc i nic nie boli, biorę luteinę dopochwowo i macmiror.
Jak zdejmą mi szew to wtedy będe mogła rodzić naturalnie, na czym mi bardzo zalezy
W jakim czasie skraca się szyjka macicy. Tego nikt nie wie. Jest to indywidualna sprawa i u każdego wygląda to inaczej. Ja w ósmym miesiącu ciąż już nie miałam szyjki macicy za to rozwarcie miałam już do porodu i w każdej chwili poród mógł się zacząć.
Dziewczyny jeżeli tydzień temu miałam szyjkę 1,6 i teraz przez tydzień tylko leżałam ubikacja i łóżko to jest szansa że urodzę w terminie jak nie będę się ruszać w ogóle ? Być może za tydzień zrobią mi badanie to się dowiem jaka jest szyjką ale póki mam antybiotyk to nawet mnie nie badają
Najważniejsze żeby się nie skróciła do konca i nie było rozwarcia . Dostałam sterydy ale wiadomo każdy chce donosić ciążę i urodzić w terminie
Jak się skraca szyjka to jest zagrożenie wczesnym porodem.trzeba się wtedy oszczędzać i kontrolować u lekarza długość szyjki.
Pati miałam to samo i urodziłam dwa dni po terminie.
Pati mi lekarz powiedzial, że najważniejsze jest wytrwać do 36 tygodnia czyli u Ciebie niewiele zostalo. Oczywiście mam nadzieję, że urodzisz w 40 tyg "*
Pati, jeśli się oszczędzasz to jest szansa jednak nikt Ci tego nie zagwarantuje. Jedyne co możesz zrobić to leżeć, odpoczywać i się nie stresować. Gdy leżysz to szyjka może się wydłużyć jednak nie zdarza się to często. Częściej zatrzymuje się w miejscu. Pati, miałaś założony szew albo pessar?
Pati, a w którym jesteś tygodniu? Ja w pierwszej ciąży to od początku trzeciego trymestru miałam skrócona szyjkę, jak dokładnie to już teraz nie pamiętam. Ale dużo lezalam, brałam luteine, tez trzymałam kciuki, żeby jakoś dotrwamy do 36 tyg, a urodziłam w końcu dzień przed terminem, choć od 36 tyg miałam odstawione leki i mniej lezalam. Wiec myśl pozytywnie :). Niektóre dziewczyny to i z rozwarciem jeszxze 1-2 tyg chodzą.
Pati musisz być gotowa ma wszelkie ewentualność, Musisz być spokojna i nie stresować się by dodatkowo nie napinać mięśni. Relaks i korzystaj ze spokojnych nocy puki możesz:) ja się z tego śmiałam, ale teraz tęsknię za chociaż jedną przespaną dłużej niż 4 h.