U mnie mdłości książkowo do 3 miesiąca ( zarówno w pierwszej ciąży jak i w tej) ale na szczęście nie wymiotowałam. Bidulki musiałyście się męczyć z tak nieprzyjemnymi dolegliwościami.
A słabo to mi się robi teraz pod koniec ciąży. Ale standardowo anemia. Na szczęście niewielka:)
Ja długo wymiotowalam, mdłości,zgaga, opuchnięte nogi, zaparcia, zawroty głowy… Długo by wyliczać…
Ja bylan ta szczesciara której zadne ciazowe dolegliwosci nie dopadly. Oczywiscie zdarzalo sie ze wieczorem mialam lekkie mdlosci ale to zawsze z glodu, wystarczyla mala kanapeczka i przechodzilo. No i sennosc… ale akurat trafilam n poczatku ciazy na przesilenie wiosenne co zawsze ciężko przechodze. Ogólnie ani zachcianek ani porannych mdlosci, super spalam nawet w 9 miesiacu jak maly suselek
Co do zabobonow nie wierze w nic. W 4 miesiacu ciazy scielam wlosy praktycznie do pasa na krotko gdzies do ramion, pofarbowalam i uwazam ze dziecku nie ukrocilam tym rozumu lancuszek nosilam cala ciaze a pepowina nie był owiniety, żadnych czerwonych wstazek do wózka nie przyczepialam, od poczatku dziecko patrzylo w lustro…nawet ma zabawke z lusteriem
Moim zdaniem te zabobony powymyslaly jakies sfrustrowane kobiety daaawno temu zeby wytlumaczyc to co kiedys bylo nie do konca wytlumaczalne… a rude wlosy po farbowaniu… hm no jal kiedyś jakas w bok poszla z rudym mezczyzna to i jakos wytlumaczyc rudosc wlosow u dziecka musiala… hheheh
Natka pamiętam, że pisałaś jeszcze w ciąży że świetnie się czujesz, zazdrościłam Ci, oby w następnej ciąży też Ci było tak lekko.
Co do ostatniego zdania to… bardzo śmieszne… Moja Martynka ma rude włoski, niby Arek też miał taki rudawy błon i teraz zmieniły mu się na ciemny blond, ale Martynka ma bardziej rude i pewnie jej tak zostanie. Obie babcie narzekają biadolą, a ja bym chciała, żeby jej zostało, sama długo farbowałam włosy na rudo. Acha obie babcie do mnie “farbowałaś włosy w ciąży to masz rude dziecko” obu powiedziałam co myślę na ich zacofanie
MAM jaka śliczna! <3
Dzięki Marta chciałabym żeby jej te rude włoski zostały i żeby miała gęste i kręcone jak syn
Gdyby syn był rudy to może i bym się martwiła, a córci zazdroszczę koloru
MAM Martynka ma śliczne włoski kolor piękny
Babciom się nie podoba. Moja mama zawsze kiedyś mówiła “rude to wredne” no ale obie będą musiały sie przyzwyczaić do koloru włosków niuni, które mam nadzieję, że jej zostaną, że się nie zmienią
Dzięki Zabusia
Oj tak rude gęste kręcone! Cudnie by wyglądała jeśli zostaną babcie się nie znają rudy kolor jest przepiękny
rude i kasztanowe super
MAM sliczny kolorek wlosków no i jaki “busz” hehe Ja teaz farbiwalam wlosy no i Miki ma pod słonce taki rudawy odcien… hm…to na pewno od farbowania
hehehe Ale wiem ze bedzie ciemnym blondynem jak tata…chyba ze odziedziczy po mnie ciemne…
no chyba ze bedzie rudy…po farbowaniu hahahaha
Na pewno rudy będzie bo farbowałaś tylko stąd się biorą rude włoski u dzieci :)))))
u nas na początku <około tygodnia> były poranne mdłości, później już nie wymiotowałam. hormony to masakra, raz się śmieję, raz płaczę, potrafię mojego opieprzyć, że oddycha, poza tym teraz na szczęście to duże zmęczenie minęło i już mam więcej energii ale są dni że muszę w dzień się przespać bo w nocy śpię coraz to mniej i budzę się coraz wcześniej, co niestety nie wiem czym jest spowodowane. w zabobony jakoś bardzo nie wierzę, prócz jednego, chodzenia na pogrzeby, jakoś tak nie potrafię iść na pogrzeb wiedząc o ciąży, choć na 1 w sumie byłam ale to były same początki jak jeszcze sama o ciąży nie wiedziałam i to był pogrzeb dziadka.
Daria1306 - tak się przyjęło że na pogrzeby się nie chodzi, ale głównie chodzi o to by nie przyglądać się zmarłemu
A w ciąży też w nocy spać nie mogłam. Kładłam sie dopiero po północy i 6-7 pobudka
Też właśnie o tym słyszałam, że w ciąży nie patrzy się na zmarłego, tylko dlaczego? Bo jego dusza wejdzie w ciało dziecka? nie umiem sobie tego wytłumaczyć
U mnie było żadnych mdłości na szczęście
Mama ja tam zazdroszczę tych rudych włosków mi się tak ten kolor podoba ale niestety jak się nie ma rudych włosów a chce się mieć to trzeba często włosy farbować co je niszczy niestety .
Ja nie słyszałam o tym że nie wolno patrzeć na zmarłego kiedy jest się w ciąży , ale ja w ogóle nie lubię patrzeć na zmarłego bo później mam koszmary , boję się .
No ja też słyszałam o tym, ale to dziwne, bo co się stanie, dusza zmarłego wejdzie w ciało dziecka czy co, dziwne to albo że się mówi, że jak ktoś umiera to robi miejsce dla dziecka
Z tym robieniem miejsca - to po prostu tak już się przyjęło mówić…
Może po to by ludzie nie podchodzili tak tragicznie do śmierci…Tu ktoś umiera a gdzieś ktoś dał nowe życie, nowy początek