Tylko co zrobić, jak dziecko rodzi się z bardzo długimi paznokciami i przy pierwszej najbliższej okazji się podrapie… Moja mama obcięła mojemu synkowi paznokcie bardzo szybko i nie działa mu się krzywda z tego powodu
Zapomniałam zabrać rękawiczek do szpitala i jedyne co miałam pod ręką to były skarpetki.Wszyscy pytali co córka ma na tych rączkach,gdyż skarpetki miały taką ozdobną falbankę.Położne stwierdziły,że te moje skarpetki lepiej się trzymają niż rękawiczki.
Ja również obcięłam paznokietki zaraz po powrocie do domu, bo mała urodziła się z bardzo długimi. W szpitalu tego nie robią właśnie ze względu na ryzyko skaleczenia i ew. zakażenie, o które w szpitalu nie trudno. Tak mi powiedziała położna, gdy pytałam o pazurki.
A jeśli chodzi o rozmiar niedrapek to powiem szczerze,że nawet nie wiedziałam i nie spotkałam się z ich rozmiarami.
Nam położne w szpitalu radziły poczekać 2 tygodnie od narodzin z obcinaniem paznokci. I tak czekaliśmy. A rękawiczki zdejmował szybko. Skarpetki były lepsze, ale i tak jakoś widziałam, że lepiej jest synkowi bez czegoś na dłoniach.
Też nie widziałam rozmiarów niedrapek, zawsze były “uniwersalne” - moim zdaniem większość za mała na ręce mojego dziecka.
Ja miałam za dużo bo kupiłam w 3pakua potem jeszcze 3pary dostałam od sąsiadki a że obcielam paznokcie po powrocie krótko używałam. Polecam zwrócić uwagę na szerokość ściągacza gdyż te które ja kupiłam w smyku miały dość szeroki ściągacz i spadajm mojemu synkowi te od sąsiadki były dużo lepsze ale też inna kwestia że mój synek był maleńki
Monika.P a ja nie używałam wcale tak naprawdę. Ze dwa razy założyłam tylko małemu na rączki w nocy, żeby się nie podrapał, jak podgrzewałam mu mleko… Uważam, że jest to zbędny wynalazek(dla mnie). Rękawiczki powodują to, że rączki dziecka są skrępowane(nie mają swobody ruchu) i się pocą…
Monika nie martw się nie zabraknie Ci niedrapek. Ja założyłam chyba raz w szpitalu po czym zobaczyłam, że spadły szybciej niż je założyłam a poza tym stwierdziłam, że jest tak gorąco, że nie będę fundowała jeszcze ubrania na rączki, żeby się pociły.
A po powrocie do domu na drugi dzień dokładnie paznokcie obcięłam i nie miałam już problemu z drapaniem buzi. Zaznaczam jeszcze, że Synek do obcięcia paznokci nie drapał się jakoś szczególnie nawet nie kojarzę żeby w ogóle się podrapał więc niedrapki nie są niezbędne i nie potrzeba ich nie wiadomo jaką ilość
Ja miedrapki dostałam w wyprawce dla córki. Szczerze mówiąc ani razu Małgosia ich nie miała. Urodziła się w upalne dni było około 40stopni. Nie miałam serca zakładać jej tych rękawiczek… Dziecko powinno dotykać różnych faktur, to bardzo ważny zmysł dla noworodka. Dla mnie niedrapki są jak najbardziej zbędne. Syn urodził się zimą ale również ani razu nie miał ich założonych. Ja dzieciom szybko obciełam paznokietki, nigdy nic się z paznokciami nie działo.
Monika.P, nie Kombinezon miał na rękawach zakładki i one chroniły rączki dziecka, zresztą mojemu ciężko byłoby coś takiego na ręce włożyć. Do tego pod kocykiem ręce dodatkowo były. Nawet 1,5 rocznemu synkowi ciężko rękawiczki się wkładało - u nas przynajmniej. Średnio mu to pasowało i musiało być bardzo zimno (poniżej -10stopni)
Mi położna mówiła żeby nie zakładać małemu tych niedrapek bo dziecko, noworodek nie widzi nic i tylko rączkami czuje mamę czy tatę i żeby mu tego uczucia nie odbierać…
No ja właśnie też…miałam w szpitalu przygotowane i pytałam o to położną ale tak bardziej aby potwierdziła żeby założyć bo mały miał takie długie paznokietki a obcinać nie można od razu więc chciałam założyć a ona mi odradziła… i nie założyłam już w ogóle nawet w domku nie używałam
Moj mały miał długie paznokcie jak się urodził i nie zakładałam mu ich na rączki i nie podrapał się…te paznokietki są bardzo miękkie i musiałby na prawdę mocno trzeć nimi o buźkę, żeby coś zrobić…
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.