Rękawiczki niedrapki

A czy skarpetki które zakldacie zamiast lapek to dużo większe niż rączka czy takie bardziej dopasowane?

Monika jeśli już będziesz chciała założyć dziecku coś na rączki, to nie zakładaj skarpetek. I w jednym i drugim rączki dziecka się pocą, ale skarpetki z reguły są grubsze, więc potliwość może się zwiększyć. Ponadto skarpety mają gumkę ściągającą, która może się odciskać na delikatnej skórze maluszka. Na wizycie patronażowej położna jak zobaczyła, jak zakładam skarpetki na nóżki, to powiedziala właśnie, że mam zawijać skarpetki, żeby nie odciskać skóry, bo to po części blokuje przepływ krwi. Dlatego nie decyduj się na skarpetki, tylko na niedrapki.

Mój synek nie spał z niedrapkami, zalożyłam mu je raptem ze 3 razy na 5 minut. Dla mnie one są zbędne :slight_smile:

Dziękuję magicznypazur za cenną radę.

Jak się dobrze dobierze skarpetę to nic się nie dzieje. Muszą być niewielkie, cieńkie i bawełniane. Polecam skarpety z Woli lub Gatty. Niestety niedrapki właśnie ze wzgl na brak ściągacza spadają i jak dziecko ma duzy problem to nie wystarczą.

Ja synkowi też kilka razy założyłam niedrapki może na kilka minut bo ściągnął ja równie szybko co ja.mu je zakładałam.

Jeśli chodzi o skarpetki to ja też je zawijam żeby właśnie nie obcierały nóżki synka. Mo chyba, że mam takie że gumka jest tak delikatna że nie obciera i nie uciska nóżki.

Nie zakladalam. Dziecko poznaje swiat przez dotyk a niedrapki mu to uniemożliwiają. Nic się nie stanie jak się trochę podrapie.

Kasia . S. U mnie bylo identycznie wiec tylko jak wrocilismy z synkiem do domu obcielam mu paznokcie i teraz juz regularnie obcinam. Zwyklymi nozyczkami.

Ja niedrapki zakładająm w szpitalu bo synek miał bardzo długie i ostre pazurki wystarczy że na chwilę zdjelam i już rysa na buzi. Ale po powrocie do domu zaraz obcielam paznokcie i już zrezygnowałam z niedrapek

Bo tak jest najlepiej jak wracamy do domu i obcinamy paznokcie. Wtedy dziecko nie musi się męczyć z niedrapkach i jest mu wygodniej.

No ale powiem Ci Kasiu że jak przyszła położna chyba po tyg na wizytę patronazowa to mówi żeby za tydz tak obciąć paznokcie a ja mowie ze juz obcielam to zdziwiona była i mówiła że tak szybko nie powinno się.

I tu jest dobre pytanie. W takim razie kiedy pierwszy raz powinno się obciąć paznokcie maluszkowi i dlaczego nie robi się tego jeszcze w szpitalu? Skoro dzieci mają i tak długie paznokcie to po co czekać te kilka dni aż się do domu wróci.

Nie mam pojęcia dlaczego bo jak mówię ja obcielam po 3dniach jak tylko do domu wróciłam a położna mówiła że coś koło jak dziecko ma 2tyg ale u mnie było po fakcie więc nie dopytywalam dlaczego

Ja się dopytam na szkole rodzenia gdy tylko będzie okazja kiedy powinno się pierwszy raz obcinać i dlaczego nie w szpitalu

Paznokci, które są miękkie i bardzo cienkie nie powinno się obcinać tak szybko ponieważ często płytka paznokcia jest niejednokrotnie zarośnięte z opuszkiem i jeśli zrobimy (obetniemy paznokcie) to nie odciągając opuszka możemy zrobić dziecku krzywdę.

A w szpitalu nie obcinać bo jak skaleczymy maluchowi paluszki istnieje duże ryzyko zakażenia jakimiś zarazkami.

Te rękawiczki niedrapki mają różne rozmiary czy kupując je patrzcie żeby był to największy rozmiar?

Szczerze mówiąc nie spotkałam się z rozmiarami niedrapek myślałam że wszystkie są w takim samym chodź zależnie od firmy różnią się szerokością ściągaczy np moje ze smyka były dość szerokie

Ja mam kilka par ale właśnie nie ma na nich rozmiarów jednak każda z par ma różna wielkość. Nie wiem jak to dostosować do dziecka czy mu będą spadały czy będą za malutkie. Wszystkie dostałam od różnych przedstawicieli firm, także są nowiutkie tyle tylko że różne rozmiary.

Monika jeśli masz kilka rozmiarów to zacznij od najmniejszego, może wtedy nie będą spadać z rączek.

Dokładnie najmniejsze nie powinny spadać/

Tak zrobię. Jeszcze maluszek w brzuszku, więc poprostu zastanawiam się jak to jest z tymi rozmiarami akurat na niedrapki bo moje nie mają opisu rozmiaru.