Pzs

Co polecacie na odparzoną pupke??
Nic juz nam nie działa i jest tylko.gorzej.

Tego używałam i jeszcze sudocrem…
Jutro dopiero wizyta u lekarza

Hej :wink: jest bardzo dużo postów na ten temat wpisz w lupke napewno znajdziesz pomocne komentarze :smiling_face: m.in tu 11 sposobów na odparzenia pupy niemowlaka

6 polubień

Sudocrem wysusza więc nie jest to do końca dobre. Mi bepanthen na przykład w ogóle się nie sprawdził a nie przy jednej ani przy drugiej córce. Za to na odparzenia świetnie działał linomag zielony. Ma świetny prosty skład.

Ja jeszcze używam alantan ale ten żółty i ten krem (on jest z niemiec ale można kupić na allegro)

Jeżeli chodzi o odparzenia to faktycznie jest bardzo dużo postów :slight_smile: warto wpisać w lupkę .
Warto dodać w jakim wieku jest dziecko , czy znasz przyczynę odparzeń , od kiedy pojawia się problem.
Wtedy łatwiej coś doradzić :slight_smile: oprócz kremów są też inne sposoby aby poradzić sobie z tym problemem. Warto wietrzyć pupę tak często jak to możliwe :slight_smile:

1 polubienie

A ile dziecko ma ?
U nas sprawdza sie babciny sposob maka ziemniaczana :face_with_hand_over_mouth: ale dobrze ze masz wizyte u lekarza moze on cos doradzi :slight_smile:

Tak, mi też położna środowiska mówiła o mace ziemniaczanej, nawet raz jej ułożyłam :face_with_peeking_eye: i wietrzenie pupy, to też sposób na odparzenia. Może warto też pomyśleć o zmianę pieluch na inne bo może akurat na te dziecko tak reaguje

2 polubienia

Tormentile baby

2 polubienia

Podpinam się thormentiale baby.
@KasiaZas te rzeczy które masz są bardzo dobre ale zapobiegawczo a jak już się coś dzieje to trzeba zadziałać mocniej. Thormentiale baby jest naprawdę super u nas nic nie pomagało a miałam naprawdę dużo maści. Sudocrem jest dobry ale starsznie wysusza skórę. Spróbuj tego tylko pamiętaj że to stosujemy jak już odparzenia są czyli tego nie używa się profilaktycznie. Owszem tam raz dziennie można posmarować ale nie po każdej zmianie pieluszki.

2 polubienia

u mnie na odparzenia działa tylko nawilżanie i natluszczanie np. linomag
u nas produkty z cynkiem pogarszały
dużo wietrzenie
zmiana pampersów na inne
po czasie też może nagle wystąpić uczulenie moja córeczkę zaczęły nagle uczulać roz 3 w dada extra care a 1 i 2 super się nam sprawiły
płatki bawełniane też mają znaczenie u mnie sprawdzają się z Babydream z Rossmana, zaś po z dady robi się czerwone

u mnie pielegnacja wygląda tak
przemywam samą wodą lub dodaku płynu do kąpieli który jej służy (bardzo dużo płynów ma bardzo słaby skład lub średni - bardzo agresywne substancje myjące bez prawie żadnych substancji pielęgnujących)
wycieram ręcznikiem kuchennym dokładnie przykadam (ręczniczki bawełniane nam się nie sprawdziły)
rozsmarowuje maść i ją WKLEPUJE

Bepanthen nie pomoże na odparzenia. Stosuje się go raczej profilaktycznie, żeby im zapobiec, a nie jak już wystąpią.

U nas najlepiej sprawdziło się po prostu wietrzenie pupy, dokładne suszenie. Kładłam córkę bez pampersa na ok 10 minut przed kąpielą, po kąpieli dodatkowo ok 20/30 minut. Rzadko kiedy mamy odparzenia, a jak już są, to sprawdza się nam krem z Dada

3 polubienia

Nam też nie pomagało przemywanie pupy chusteczkami tymi 99% wody. Najlepiej płatki kosmetyczne i zwykła woda

1 polubienie

Jeszcze że nie rozumiem fenomenu mokrych chusteczek a już przede wszystkim tych podgrzewaczy do chusteczek. To jest po prostu totalnie zbędny bajer. Tym bardziej że starsza też miała bardzo duże reakcje alergiczne zmoczył od razu bawełniany ręcznik jednorazowy i woda.

Ja też uważam że podgrzewacz do chusteczek to zbędny gadżet :rofl: ale jak ktoś potrzebuje

U nas jest dramat z pupa ciągle jest czerwona . Używam maści nagietkowej i maści z witaminą a
Bardzo poleca

Wystarczy znalezc chusteczki z dobrym skladem :wink: zdecydowanie jest mi szybciej wyciagnac chusteczke niz brac specjalny ręczniczek isc pod kran, czekac az nagrzeje sie woda i dopiero dzialac. To samo z platkami kosmetycznymi -, skad wiem ile ich bede potrzebowac ? Wole miec pewnosc ze mam obok chusteczke i zawsze moge uzyc.
podgrzewacz do chusteczek to super gadzet dla noworodkow ktore urodzily sie zimą - wejdz do zimnej wody i powiedz czy Ci przyjemnie ?
No nie.
Dlatego dzieci podczas przewijania placza, bo cieplutka pupka jest traktowana zimnym.

Ja ogrzewałam w rękach chusteczki. Używałam chusteczek z super składem. Najlepszy jaki był dostępny. Sama faktura chusteczki podrażniała skórę. Ja nalewam ciepłą wodę do miseczki i mam całą paczkę płatków i wyciągam tyle co potrzebuje
Moczę wycieram i wyrzuc. Można nalać wodę ciepłą do termosu i na samo przewijanie nalewać do miseczki.

1 polubienie

No tak, mozna. Ale to kolejne rzeczy przy przewijaku, miska z woda, platki, termos. Moje dzieci zawsze bawia sie wszystkim co w zwsiegu reki wiec ciezko byloby mi zeby nie rozlaly np wody. Dla mnie to bez sensu skoro mam chusteczki i wybralam te najbardziej namoczone i zblizone do zwyklych struktura. I nic nie podraznia

1 polubienie

Widzisz ja mam już cały system że przy przewijaku mam opakowanie właśnie takiego ręcznika na rolce plus płatki. Nie idę pod żaden kran. Mam fajną miseczkę dwukolorową. W jednej komorze jest cieplutka woda a druga komora jest właśnie na odpadki.

Dlatego tu widać że nie ma jednej uniwersalnej rady bo dla jednych osób coś się sprawdzi dla innych nie

A jakie to chusteczki? No pewnie jeśli masz sprawdzone i nie podrażniaja to z pewnością są wygodniejsze