Przewidywana waga dziecka a rzeczywistość

Mój tata w ostatnim czasie dobrym właśnie kupił panele, i jest bardzo zadowolony :smiley: mi się szybko koszt teraz zwraca

3 polubienia

@Mama03 oj to prawda, ja córkę bardzo krótko karmiłam … teraz przy synku chciałabym dłużej wytrwać :smiling_face_with_three_hearts:

My dostaliśmy wyceny 2 lata temu na 60 tys za panele, więc przeliczyliśmy że tak średnio by nam się opłacało, a dofinansowanie wtedy było już średnie. Może kiedyś się zdecydujemy jak ceny będą korzystniejsze i warunki rozliczenia

Ja czasami właśnie czytałam ale też raz byłam na takim webinarze i właśnie dziewczyna mama, fizjoterapeutka opowiadała jak walczyła o laktację długo z pomocą CDL i że to była ciężka walka ale się udała.
Ja dziękuję Bogu że mi to tak stosunkowo bezproblemowo przyszło …… a rodziłam przez cc więc to już jest jakieś utrudnienie

Oni kupili sobie dokładnie z 6 lat temu chwilę przed zmianami przepisów , to bardzo dużo udaje im się zaoszczędzić :smiling_face: ciepła woda , gotowanie , prąd to wszystko teraz nie musza wysokich kosztów płacić

1 polubienie

My niestety juz się nie załapaliśmy, a gdyby były stare przepisy i ceny sprzed 6 lat to bym się nie zastanawiała nad pompą

My pompy nie będziemy mieli , ale słyszałam że nie dawała zbytnio rady tej zimy co niektórym .

Wlansie ja jestem ciekawa czy się sprawdza czy jednak nie

No teraz warunki założenia fotowoltaiki są wyjątkowo niekorzystne i Państwo też w tym nie pomaga

A to nasza bez problemu dała radę. Dziwię się właśnie że niektórym nie dawała rady, musieli mieć źle dobraną

Jesli jest stare budownictwo to pompy nie polecam. Sa takie kruczki ze az wstyd ze to ludziom wciskaja. Np potem okazuje sie ze masz za duza przepuszczalnosc powietrza przy oknach ( zakladam ze okiem wymieniac nie bedziesz) albo ze wlasnie cieplo ucieka od dachu. Ze np kaloryfer musi miec iles tam cm na iles metrow kwadratowych pokoju bo inaczej nie mozesz nawet zglaszac ze pompa nie daje rady grzac.
U mnie dziadkowie musieli uszczelnic okna dachowe oraz dokupix jeden kaloryfer do salonu :rofl:

1 polubienie

Tak samo jest z piecami gazowymi, mój tata właśnie ma dobrany do mieszkania tak że niby ogrzewa ale on był przewidziany na dom i większy metraż to by był bardziej wydajny

Niestety zakończyło się cesarką, bo zaczęło spadać małemu tętno

No i przede wszystkim pompa najlepiej działa na ogrzewaniu podłogowym lub grzejnikach niskotemperaturowych, a zazwyczaj ludzie mają zwykłe grzejniki, które są nastawione na wysokie temperatury przez co pompa jest mniej efektywna

2 polubienia

akurat wymieniam okna
dach jest dobre szczelnie zrobiony i mury z zewnątrz chcę jeszcze zrobić żeby były szczelne

1 polubienie

Trzymam kciuki żeby się udało długo utrzymać laktacje :blush:

@Michaska ja tak samo rodziłam cc i jak rozkrecanie laktacji nawet spoko szło tak u mnie problem z sutkiem był jednym nakladki zakładałam ale one mi jakoś się odklejały gdzieś te mleko przeciekało mi pod nimi ręka mokra , koszulka mokra :see_no_evil:
@Mama.urwisa my też zrezygnowaliśmy z pompy idziemy w pelet :smiley: i kominek a właśnie siorka cioteczna budhje się i wzięli sobie pompę i musieli już ogrzewać dom bo wilgoć wychodzi i zalamali się rachunkami :see_no_evil: a jeszcze nie weszli

My mamy w starym domu przerobione na pellet , i na nowe też chcemy typowo tylko na pellet . Duża wygoda jest z tym :smiling_face::smiling_face:

My właśnie stwierdziliśmy że to będzie najlepsza opcja , i do tego kominek będzie jeszcze w salonie .

No na początku mi też to mleko ciągle gdzieś wyciekało i byłam mokra i polepiona i ciągle koszulki czy staniki do prania. Miałam też na początku kolektor muszlowy ale wyciekało z niego mleko i mnie drażnił. Wymieniłam na normalny co się trochę przyssawa do piersi i było już spoko i do dziś go używam. Też miałam nakładki ale mały nie zaakceptował ich :upside_down_face:

@Michaska Właś też długo zastanawiałam się nad zakupem muszlowego. Koleżanka bardzo chwaliła, ostatecznie kupiłam zwykły i jestem bardzo zadowolona :smiling_face_with_three_hearts: chociaż niecnam porównania z tym muszlowym