Przewidywana waga dziecka a rzeczywistość

Drogie mamy, czy waga maluszka przy porodzie była zbliżona do wcześniej przewidywanej wagi dziecka? Jak to u Was było? :smiling_face_with_three_hearts:

2 polubienia

U nas przy 1 jak i przy 2 waga miedzy usg a waga urodzeniowa roznila sie 400g. W rzeczywistosci wazyli mniej

Z tego co czytałam to te ostatnie USG potrafią totalnie przestrzelić z wagą. Człowiek się tylko niepotrzebnie stresuje, że nie da rady albo że będzie ciężko, a tu później miła niespodzianka bo maluszek w sam raz, jestem ciekawa jak to będzie u mnie, ale na razie wsyztsko wskazuje, że nie bede miała kolosa :laughing:

Wg USG ostatniego dziecko powinno ważyć 4 kg a ważyło 3300 więc różnica spora. Z córką uwaga na USG była w okolicach 3 kg urodziła się równe 3 kg

Wiele zalezy od sprzetu oraz od dokladnosci lekarza. Wiadomo- jest to szacunkowa waga mierzona np dlugoscia kosci udowej i nigdy nie bedzie pewnosci ze to akurat nie dlugi a chudy egzemplarz sie nam trafil.

Przy pierwszym dziecku bylam przerażona bo zawsze wychodził duzy i ciezki.
2 tyg przed terminem dostalam skierowanie na cesarkę ze wzgledu na makrosomie oraz niewspolmiernosc.
Dzien przed porodem ( w szpitalu na innym sprzęcie) wychodziło 4600 -, 4700.
Syn urodzil sie 4915g i 60cm.

Drugi syn tez szacowali ze bedsie wiekszy bo wlasnie jak pierwsze dziecko makrosom to drugie zapewne tez.
Szykowalam sie na to ale niespodziewanie okazywalo sie ze bedzie okolo 3200 wazyl.

I tak nie mogłam rodzic naturalnie bo mialam zbyt cienka blizne, a syn urodzil sie 3420g 56cm.

W moim przypadku ani razu się waga nie zgadzała :person_shrugging: Mati waga szacowana 3kg urodzony 3300 Adi 3200 urodzony 3900 Gabi 3450 dzień przed porodem urodzona 4kg a Nadia miała mieć 3500 a urodziła się z wagą 2860 :face_with_peeking_eye: dlatego nawet nie brałam tych pomiarów nigdy na serio, ludzie czasem się mylą a co dopiero sprzęty :grin:

1 polubienie

Wow piękna waga pierwszego maluszka :heart_eyes:

Nooo nie powiedzialabym ze piekna. Makrosomia to dosc powazna sprawa. W zadna strone nie jest dobrze - ani za niska waga ani za duza

Tak, tak ale właśnie spory bobasek, pewnie było ci ciężko bo moja jak miała 4kg to chodziłam jak kaczka :face_with_peeking_eye:

U mnie w 1szej ciąży waga się różniła i na usg pokazywało mniej ale juz ie pamiętam dokładnie, , a przy 2giej różnica 600 gram /na usg wychodziło mniej niż jak sie córa urodziła / :smiley:

Też jak piszą mamy że dziecko ma np 2800 albo i mniej to jaka to musi być kruszyna, gdzie moje ważyły 3500 - 3600 i dla mnie były mikruskami :smiling_face_with_three_hearts::smiling_face_with_three_hearts:

U nas duże rozbieżności wagi były , :see_no_evil: jeden lekarz podał wagę ponad 4kg , zaraz następny na kontroli kg mniej a różnica była tylko kilka dnia i kolejne kila dni dzień porodu ostatecznie 3700 :wink: :balance_scale:

Jak w 40 tc trafilam do szpitala na patologię to średnio co 2dni mialam USG. Ten sam sprzet. Inni lekarze. I za kazdym razem inna waga. 2 dni przed nieplanowaną cesarką uslyszalam że jakoeś 3600g. A w dni cc doktor mowi ze kolo.4250/4300. Maly mial 4180g.

U mnie najstarsza miała ważyć mniej niż 3 kg a urodziła się z wagą 3350 druga córka tak orintacyjnie szacowana waga 3300 a urodziła się z wagą 3070, synek miał ważyć 3200 a ważył 2970g także żadna waga nie była trafiona przez lekarzy, :smile:

U mnie na końcówce porodu musialam isc na wizyte do innego lekarza bo moj byl na urlopie i tak ona mi mowi ze synek wazy ponad 4 kg ja mowie cooo? Ale wogole ta lekarka jakby pjerwszy raz usg robila :face_with_hand_over_mouth::face_with_hand_over_mouth::joy::joy: urodzil sie 3700 :wink:

U nas szacowana waga to 3400, a córka urodziła się 3020 - była mała kruszynką :smiling_face_with_three_hearts:
Jestem ciekawa jak będzie tym razem :face_with_hand_over_mouth:

U nas waga sprawdziła się idelanie przewidywana była ok. 3500 i tak też ok. było,a dokładnie 3440, mała ciągle jest mniej więcej w tym samym centylu :blush:

Absolutnie nie . Mój synek miał się urodzić 3 kg i to takie ledwo ledwo , że niby taki maluszek .

Docelowo 61cm i 3880 :rofl:

Ooo to u was również takie skoki wagi duże :face_with_hand_over_mouth: ja nie wiem jak oni wynajdują te różne wady jak waga im tak skacze

U mnie trochę się różniło. Lekarz przewidywał, że mała będzie ważyła ok. 3200 g, a przy porodzie ważyła 3400 g. Na szczęście różnica nie była duża i wszystko w normie.

No usg daje tylko przybliżone szacunki, bo ciężko dokładnie zmierzyć maluszka w brzuchu :speak_no_evil: