Oj, zaniusiaaa mam nadzieję, staram się w to wierzyć, maż też mówi że wszystko będzie dobrze, no ale wiadomo jak to jest, człowiek myśli jak to będzie, a od tego myślenia to juz zwariować można.
Daj znać jak u Was po wizycie!
to jest Kasik normalne … kazda mama jest załamana przy głupim katarku …Ty jestes w gorszej sytuacji , ale gorsza nie znaczy BEZ WYJSCIA …Macie malutkie dzieci na razie i wszystko dynamicznie załatwiacie nie zwlekacie i to jest wazne …czasami lepiej wydac pieniazki na wizyty prywatne niz czekac na lekcewazacych lekarzy z NFZ …
Jestesmy dobrej mysli …dzielcie sie z nami doswiadczeniami bo to co piszecie jest bardzo wazne …bardzo wazne jest wasze wsparcie …Zaniusiaa mysle , ze macie z Kasikiem o czym rozmawiac …fajnie jak byscie tu na LOVI dyskutowały , bo to sa cenne rady dla mam ktore maja ten sam badz identyczny problem ! ![]()
Dziękuję Monika. dokładnie nie ma sytuacji bez wyjścia i gruny to pozytywne myślenie. Tylko jak człowiek patrzy na taką maleńką.istotkę i myśli co ją czeka i będzie czekać to jest ciężko i są chwile załamania…Każdego dnia sprawdzam na ilę słyszy i nie wiem co jest kwestią przypadku a co nie…Ta niepewność jest najgorsza, a 11lipca będziemy wiedzieli na czym stoimy…
U nas w szpitalu każde przychodzące na świat dziecko, już w 2 dobie życia, ma wykonywane rutynowe badanie słuchu. Moja córka również miała takie badanie, dostalismy nawet setyfikat na papierze + potwierdzenie w książeczce zdrowia dziecka ![]()
każdy szpital dzięki WOSP wykonuje takie badania. My również posiadamy taką naklejkę z przodu książeczki zdrowia, tylko w kolorze żółtym, poźniej jak wszystko ze słuchem będzie ok, wymieniają na tą prawidłową. Tak po prawdzie, to nawet jak mamy wszystkie naklejki, wykazy ok to i tak zaleca się obserwację niemowlaka.
Wspominałam ju wcześniej o 4latku, który nie mówił, rodzice jeździli od lekarza do lekarza i w końcu wyszło że dziecko nie słyszy…
Muszę Cię kasik pocieszyć. Ostatnio byłam na muzykoterapii grupowej. Przedział dzieciaczków od 5 do 9 miesięcy. Wśród nich była dziewczynka która ma 6 miesięcy. Na jedno uszko słyszała prawidłowo, a na drugie kompletnie nic i jeszcze nie ma założonego aparatu (czekają na orzeczenie). Z opowiadań mamy wynika, że całkiem dobrze funkcjonuje z tym jednym uszkiem. Jeśli jedno uszko jest w porządku to naprawdę nie jest źle Kochana, także głowa do góry ![]()
Obyś miała rację:-)![]()
A wczoraj Franek zasnął przy piosenkach dla dzieci, aż w szoku byliśmy:-):-)![]()
Przez pół dnia gadał też :“dadada”, aż mój mąż sobie wmawiał, że on tata mówi, więc może nie będzie tak źle?
Zaniusiaaa, a jak tam u Was, córeczka reaguje ju troszkę lepiej?
Heh
Ach, Ci faceci
heh
Super jak Franek wydaje już takie dźwięki
Nasza Łucja dalej nic ![]()
zaniusiaaa a w jakim wieku dziecko powinno wymawiać sylaby??? mója córka jest wcześniakiem i zawsze mi mówili ze będzie o miesiąc może dwa do tyłu , na razie ma 7 miesięcy i wymawia hmmm, sama nie wiem czy to gaworzenie czy nie … najczęściej mowi aga , ale nie sylabuje nic ,
kasik, eh sama jestem z okolic Bydgoszczy i miałam praktyki właśnie w Bydgoszczy … ośrodki dla niesłyszących i niedosłyszących są tam w miare ok :), Dobra szkoła tam jest ![]()
my jeździmy do tego nowego ośrodka na Chodkiewicza. Chyba wcześniej o tym nie wspominałam, moja siostrzenica też miała problem z jednym uszkiem, ale związane to było z roszczepem podniebienia, wszystko się wyrównało gdy skończyła dwa latka…
magdalena a córcia mowi np. mama, dada itp?
Magdalenamsl według naszej Pani logopedy dziecko powinno zacząć gaworzyć ok. 6 miesiąca. To powinny być sylaby mamamamama, bababa, dada, tata itp. Oczywiście dziecko robi to nieświadomie. Ostatnio żalę się naszej pani rehabilitantce, że nasza córcia jeszcze nawet nie przejawia chęci gaworzenia, a za dwa dni skończy 7 miesięcy. A Pani powiedziała, że jej rozwój mowy zaczyna się od dnia kiedy dostała aparaty, czyli jesteśmy 4,5 miesiąca do tyłu
To sobie jeszcze troszkę poczekam…
nie , czasmi jej się mamam wymsknie ale to tak nie swiadomie , a ma 7 miesięcy skończone
no ale wszyscy mowia ze ma jeszcze czas;;;
Magdalena, spokojnie Twoja córcia ma jeszcze czas:-) znam dzieci, które mają dwa lata i tylko mama, dada, papa mówią, także spokojnie:-)
Kasik ostatnio była akcja ogólnopolska logopedyczna i wg jej hasła dwuletnie dzieci powinny mówić ok. 270 słów. Tak więc warto w takich przypadkach kontultować się z logopedą
Tak Angie, ale córka Magdaleny skończyła dopiero 7mc, nie wymagajmy nie wiadomo czego, bo dzieci różnie się rozwijają:-) Jeśli dziecko reaguje poprawnie, rozumie polecenia np.chodź, daj itp. to znaczy że słyszy, a o tym ten wątek jest.
Oczywiście jeśli mamy jakieś obawy to zawsze należy skonsultować się z logopedą.
Tak wiem , ale to w odniesieniu do dwulatków, o którychTy pisałaś ![]()
moja córka ma 7 skończonych miesięcy ale ona jest wcześniakiem wiec mysle ze jeszcze nadgoni , pamiętam ze moja starsza corka jak zaczęła już mówić to póżniej już się jej buzia nie zamykała ![]()
na razie się nie martwię bo ona się urodzila z waga 1980 i lekarz który ja prowadził mówił ze ona zawsze będzie reszte gonić i ze to normalne …nie mogę od niej cudów wymagać,czasami jej się wymsknie mama często mówi ale albo aga albo ala ,dodatkowo jest pod opieka neurologa wiec jakby co to zawsze mogę się poradzić
dzięki dziewczyny ![]()
Angie, ale z tym dwulatkiem to poważnie, on bardzo mało mówi, słyszeć słyszy, ale mówić zbytnio nie chce, albo mówi tak po swojemu, że tylko rodzice go rozumieją…
Magdalena a bawicie się w jakieś gierki słowne? tak aby córcia mogła obserwować jak poruszasz buzią?
fajna jest zabawa z lusterkiem, gdzie powolutku wymawiasz sylaby np. ma-ma itp, daj córci lusterko, niech porobi minki, z czasem zacznie sylabizować.
Oczywiście jeśli się zainteresuje, bo z dziećmi to różnie i nic na siłę:-)
tak kasik , ja bardzo dużo do niej mówię i się bawimy bardzo często , poza tym moja starsza córka bardzo dużo do niej mówi i się bawią , widać ze moja córka reaguje na słowa , dzwieki na imię
także nie jest żle …
a tak apropo Kasik na Chodkiewicza to bardzo dobry szpital ,sama niedługo tam idę z córką .
Dobrze go tam przebadają ![]()
Muszę się pochwalić, bo jestem przeszczęśliwa. Tak długa czekałam aż moja córcia połączy jakieś sylaby. I co było pierwsze?? Mama :)))))))))) A to oznacza, że jej słuch w aparatach rozwija się prawidłowo ![]()
A Ty kasik jestes juz po badaniu czy jeszcze przed?