Przejście ze zwyklego mleka na mleko HA

Tez myśle ze to zależy od dziecka , moja córka akurat tak miała ,może dlatego ze jest alergikiem nie wiem , kaszka gesta ja zapychała , nie mogła zrobić kupki pól dnia i nie chciała nic jeść póżniej .,ale każde dziecko jest inne :slight_smile: Taka kaszke bezmleczną trzeba mieszac z mlekiem dla alergików wiec myśle ze taka gestą na mleku może spowodować zaparcia , Synek Ewci ma niecałe 6 miesięcy więc to jeszcze maluszek i ma czas :slight_smile:

No trochę poczekam z takimi gęstymi, dzisiaj za dużo dałam kleiku kukurydzianego i jak wypijał mi po 100-120 to wypił mi tylko 60:-P każde dzieciątko jest inne:-]

Magdaleno wiem ze Twoje dzieciątko ma alergie też pije mleko bebilon pepti dba, mam pytanie czy Ty odrazu bralas 2? Czy 1, bo ja dzisiaj dostałam 2 i bede stopniowo przechodzić, czy Twoja córka pila bez problemu 2 i czy z powodu tego ze 2sa bardziej sycące jadła Ci rzadziej , bo 1 pil mi co 3,godz. A i dzisiaj pani Doktor powiedziała ze nie może mi bez zaświadczenia od alergologa ze synek faktycznie ma ta skazę białkowa i dala mi to skierowanie a terminy na listopad :frowning:

Ewciu ja przechodziłam z 1 na 2 tak jak pisze na puszce …
tam pisze jak się daje :
1 dzień to np. jak robisz mleko 120 ml to syp…120 wody 3 miarki mleka 1 i jedna miarke mleka 2 ( i tak cały dzień)
2 dzień 120 wody 2 miarki mleka 1 i dwie miarki mleka 2
3 dzień 120 wody 1 miarka mleka 1 i trzy miarki mleka 2
4 dzień 120 wody i 4 miarki mleka 2

(miarki płaskie oczywiście)
z każdym dniem podajesz jedną miarke więcej mleka 2 az przejdziesz calkowice na mleko 2 ,
moja corka piła 170 wiec przejście na 2 mi zajęło więcej dni :slight_smile:
No pani dr się obudziła wkońcu po takim czasie ,miło
Skierowanie powinna ci wystawić jak tylko ci dała receptę pierwszą na mleko pepti dha ,wcześniej ci dawała to teraz w czym widzi problem ,eh nie rozumiem tej twojej pediatry i ci współczuje.
No ale do rzeczy , Ewciu mleko jest tak samo sycące :slight_smile: moja córka się przestawila i nie było problemu ,w zadnym wypadku nie rób mniej niż 120 ml, twój synek z biegiem czasu zacznie jesc więcej a zobaczysz sama ze to się stanie z dnia na dzień

na początek rób mu 120 ml wody …3 miarki mleka jedynki i 1 mleka dwójki
możesz nawet pierwsze dwa dni tak dawac … to zależy ile ci mleka jedynki zostało …czy w ogóle jeszcze masz jedynkę

No w końcu mi dala receptę, a terminy są na listopad, to wątpię zecraj długo będzie mogła mi przepisywać te mleka, pewnie powie żebym poszła prywatnie, takie terminy to odrazu powinna mi dać,tak jak piszesz. Dziękuję Ci za rozpiskę :-P, za taką wielką pomoc, myślałam ze skoro je po 120, a teraz zazwyczaj je po 100, bo nieraz zrobię 120 to nie zje wszystkiego, wiec jest trudniej a myślałam ze jak juz zrobię 120 to ze 3,5miarki 1 i pul 2 ale chyba to bezsensu pi pul, tak myślałam żeby to trwało trochę dłużej żeby znowu nie miał tych zaparć,już sama niewiem.

ewciu możesz dac 1 dzień po 1 miarce 2 , kolejne dwa dni dosypać 2 , kolejne 2 dni 3 ,i na końcu 4 :slight_smile:
tylko musisz zwracać uwagę jakby synek płakał gdy wszystko wy pije ,on jest teraz w takim wieku ze z dni na dzień może pic więcej ,ile twój synek wazy teraz?? A co do rad to nie ma za co :slight_smile: jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pytaj śmiało … jak będę na forum to na pewno odp :slight_smile:

Teraz juz nie wiem co mam robic bo synek pije po 120ml i tej 1 zostało mi malo moze tylko na dziś i jutro:-( i teraz nie wiem jak to podzielić :frowning: nie wiem ile będzie teraz ważył za 2tyg mam szczepienie to się dowiem 6czerwca ważył mi 6570

trudno to daj mu dziś i jutro , mysle ze nie powinno nic mu się stać …jeśli masz watpilwosci możesz zadzwonić do osrodka zdrowia i zapytać pani dr czy możesz po dwóch dniach przejść na 2 bo nie masz wiecej mleka 1 ,jak powie ze tak nie można to ci da receptę na 1 … no to ladnie wazy :slight_smile:

Mam też pytanie, synek ma juz 6mc , chciałabym przygotować dla niego jakas zupkę, macie jakiś przepis bo niewiem z czego i jak mam ja ugotować, wiem ze z warzyw i bez soli ale nie wiem jak,:frowning:

ja mojej drugiej córce gotowałam marchewkę piers z kurczaka i kalafiorka albo brokuł i po ugotowaniu miksowałam :slight_smile:

Ewcia ją oddawała przepisy z książki w dziale dieta. To był temat o sokach domowej roboty ale zupki też się tam znalazły. Na początku do zupek nie dodawał miesa, wprowadza się je później

Nie za malo wazy jak na 5mc? A jak pytałam czy mieszać z 1to powiedziała mi ze może pani, a jak poszłam bo odrazu miał katarek to powiedziała niby do Oskarka, ,Oskarek co ta mama znowu wymysla?

To chyba normalne, że martwisz się o swoje dziecko…

No dla niej to ja wymyślam, jakbym nie miała co w domu robic, no ale … Nie ma co się przejmować.

chyba lepiej ze się martwisz niż jakby twój synek chodził brudny i obdarty …
nie za mało :slight_smile: akurat …nie każde dziecko tyje tyle samo . Ekspertem nie jestem ale tu wszystkie mamy piszą ze do 6 miesięcy dziecko powinno podwoić swoją mase urodzeniową a z tego co pamiętam twój synek miał 3 kilo :slight_smile: wiec 6570 to dobra waga :slight_smile:

No a kuzynka powiedziała ze 8kg a faktycznie nawet w Książkach o dzieciach pisze ze powinien podwoić swoja wagę,a widać że tyje bo juz się taki grubiutki robi :-D. Teraz już daje mu sama 2,bo mu brakło 1, narazie nic mu się nie dzieje i pije po 160, budził mi się 2,3razy w nocy, a wczoraj obudził się dopiero o 4i zjadł 190ml:-P a dzisiaj. 3rano u zjadł 160 ale teraz o 7zjadl 130ledwo:-P ale juz je więcej tak jak mówiłaś,z dnia na dzień :-]

Ewciu super wiadomość ,teraz już będzie z górki zobaczysz … no i nawet zaczął więcej jeść ekstra :slight_smile:
tym ze się budzi to się nie martw ,dużo dzieci często się w nocy budzi , jak się przyzwyczai na dobre do zmiany mleka i będzie ci zawsze z apatytem jadł to możesz mu w ostatnim mleku przed snem dosypywać kaszki do butelki z mlekiem , na 160 ml ze 2-3 miarki kaszki , nasyci go bardziej niż mleko i może będzie ci dłużej przesypiał noc , trzymam kciuki :slight_smile:

Kaszki mu caly czas daje na wieczór, dzisiaj obudził się o 3, jak mi mówi koleżanka,albo kuzynka, co jednak ma dziecko 3mc, druga 4mc to budzą im się dop o 6,7 rano, czemu ja tak nie mam, od czego to zależy, kyzynka miała porud który trwał 10min a zazdrości mi ze miałam cesarke bo mówi ze pewnie nie cierpiałam, ona dopuki nie zaszła w ciąży nie miała igły wbitej to nie dziwie się ze przeżywała poród 10min. Niektórzy to maja dobrze,

ewciu moja córka jak miała 3 miesiące to też przesypiała pół nocy a teraz się budzi co 4 godz…to normalne ,niemowlę bardzo dużo śpi a póżniej jak już ma 4-5 miesięcy to spi coraz mniej Dziecko musi mieć czas aby się przyzwyczaić i przestawić na sen taki dłuższy w nocy…Trzeba nauczyć dziecko odróżnić dzień od nocy bo na początku tego nie odróżnia ,trzeba go wpędzić w tzn rytm dnia …dlatego tak ważne jest aby przez pierwsze miesiące starać się robić rzeczy np. ,kąpiel,jedzenie ,spanie codziennie o tej samej porze ,Dziecku jest wtedy łatwiej wpaść rytm dnia :slight_smile: i nam tez wtedy jest łatwiej :slight_smile:

Robię tak a mimo od urodzenia do 3mc budził się co 2godz a teraz co 3 i nic nie pomaga