Aha, nie wiedziałam ze są kaszki jabłkowe, a to lepsze niż ja kupuje bananowe bo mój synek często na problemy z zaparciami i z brzuszkiem, a jabłuszko było by lepsze, ale nie spotkałam się z takim , gdzie takie kupujesz? A synek 2skonczy 6mc wiec też powinnam miec smoczek 6+? I mam taka ale z herbatki taka tańsza z canpol i mleko mi ledwo leci z tej buteleczki jak z aventa w tej od 0wypijal 100ml w 5 a w tej 15,więc może zły smoczek,ale na herbatkę jest super.
ewciu ja mam butelke lovi i tylko lovi smoczki wymieniam , z lovi sa różne smoczki 0-3 , 3-6 . 6+, 6+ kaszka
na razie do tylu doszłam hehhe.
ja kupuje ewciu te kaszki bezmleczne to sa takie w żółtej paczce …mleczne sa niebieskie a bezmleczne dla alergików są żółte … po jabłkowej tak zaparć nie ma jak po bananowej
jest jeszcze malinowa i z owoców leśnych chyba jakoś tak do herbatki daje jej smoczek albo 3+ , albo 6+
do soczków , 6+ , a do mleka zagęszczonego kaszka bo daje z butelki kaszkę bo wtedy mi wypije dużo , robie np. 180 wody , 6 miarek bebilon pepti dha i wrzucam 3 miarki płaskie kaszki jabłkowej …czasami nawet daje w tym smoczku 6 + , wszystko wypija do dna , a jak robię w miseczce kaszkę gęsta to mi może z 90 zje więcej nie
tak ta kaszka wygląda
Dziękuję bardzo, poszukam w rossmanie, mi max je 120ml i to 120 daje 2miarki kaszki i w tedy jest gęstsze i pije mi przez ta nowa butelkę trzywymiarowa.
Ja baję kaszkę z łyżeczki. Mały na śniadanie zjada 10 miarek kaszki.
10miarek? A to na ile ml mleka?
Nie robimy na mleku tylko na wodzie. Na 10 miarek dajemy szklankę wody. Kaszka jest wtedy gęstsza i mały z chęcią ją je z łyżeczki. Na początku próbowałam mu dać z butelki na mleku, ale jakoś mu to nie smakowało.
Aha, no ale na mleku chyba jest bardziej kaloryczna, może bym też tak sprubowala:-P a to ile dziecko ma?
Mój mały głównie karmiony jest piersią, a tylko jak jedziemy gdzieś w dalszą podróż dostaje butlę.
Mój syn ma 15,5 miesiąca.
Ewcia2, na kaszce powinno być napisane czy można robić ją na wodzie. Wtedy taka kaszka w swoim składzie ma już mm. Niektóre kaszki nie mają mm i wtedy można je przygotowywać na mleku matki.
Mój mały ma 15,5 miesiąca.
Na początku spróbuj z mniejszą ilością kaszki.
Aha a to ja takiej nie mogę co ma mm bo mój synek ma skaze białkowa:-(
No to kup taką bez mm i możesz zamiast wody dolać mleczko. Tak żeby kaszka była dość gęsta i wtedy możesz podać łyżeczką.
Ewa zwykła kaszka pszenna powinna się nadawać taka błyskawiczna jest na pewno bo ja też taka kupowałam na samym początku . A z ta skazą to musicie się udać do alergologa żeby obejrzał małego bo chyba nie masz jeszcze zdiagnozowanej skazy u maluszka.
ewciu moja corka ma skaze jak wiesz i my mamy bardzo często wizyty u alergologa jak masz jakies pytania na temat jedzenia dla synka jeśli uważasz ze ma skaze to ja ci postaram się odpowiedzieć , Na każdej wizycie dużo się jej pytam , mleko z kaszka właśnie tak nam kaze robić …woda mleko bebilon pepti dha i kaszka bezmleczna , nie wolno mieszac kaszki mlecznej z mlekiem dla alergikow to nie ma sensu , a takie kaszki bezmleczna na wodzie to jak jest gestsza to maly mniej ci zje , bardziej go napcha niż nasyci … Ja już robiłam takie gestei mała po 10 łyżkach miała dość póżniej pół dnia nie chciała jeść…Myśle że lepiej robić mleko z dodatkiem kaszki ,wtedy zje więcej a za 3-4 godz zje coś innego bo zdarzy to strawić …często jak się da za geste takim alergikom to oni ciężko to trawią …
Jeszcze nie mam zdiagnozowanej , zostało mi jeszcze jedno op.mleka teraz już synek będzie miał 2, to pujde do pediatry po receptę to ja poproszę, dziwne ze jak widzi ze synek ma taka skore od 2mc życia to mi sama nie da skierowani, tylko trzeba się prosić, ale jak synek ma pul roku to nie za wcześniej na wizytę u alergologa? Mi synek je równe co 3godz po 100-120ml a w nocy budzi się o 12,3i 5:50, i wstaje pul przytomna mimo daje mu na noc zagęszczone mleczko, chciałabym żeby chociasz tylko raz się budził.
ewciu moja córka miała 2 miesiące jak była pierwszy raz u alergologa …dobrze jest mieć lekarza który powie ci czy to skaza czy nie i poprowadzi leczenie … nam mówi kiedy i co i jak mamy wprowadzać … dużo składników nam nie wolno ,Jeśli skaza nie jest leczona już od samego początku tak jak powinna to póżniej ciężej z niej wyjść, jak już jest poważne atopowe zapalenie skóry to już póżniej tylko maści pomagają. Kilka moich znajomych tez miało dzieci z azs i tez się skarzyly na podejście lekarzy , ze o skierowanie się musiały prosić ale moim zdaniem warto się pytać i działać, takie male dziecko nie leczone może mieć rozne powikłania , słyszałam ze jak dziecko ma alergie nie leczone tak jak trzeba to może później nawet astme dostać. Moja starsza córka ma astmę wiec nie chciałabym podwójnie to przechodzić …oj niestety z tym spaniem to nie jest latwo moja ma 7 miesięcy i wstaje o 2.00 i o 5.30 już jest na nogach i koniec spania
No właśnie mój ma 6mc i też idzie spac ok 20-21 i budzi się po 12,3 i ok 6 i koniec spania, i ciekawe do kiedy tak.
nie wiem musimy być cierpliwe :)… ewciu pamiętaj ze jak teraz pojdziesz do pediatry to niech ci da już bebilon pepti dha 2
no właśnie wiem i poproszę o to skierowanie,tym bardziej ze jeszcze będę musiała pewnie długo czekac
Magdalenamsl, dlaczego po kaszce gęstej mały nie będzie chciał jeść. Ja mu robię z 10 miarek kaszki i po 3 godzinach je normalnie obiad. Jest wręcz głodny, a obiadu też zjada całą dużą miseczkę.
Beato jeśli dziecko lubi jeść to można mu jak najbardziej podać gęstą ale w przypadku niejadków myślę że taka rzadsza z butelki będzie lepszym rozwiązaniem , piszę tylko na podstawie swojego doświadczenia z moja córką …