Czy któraś z was przeszła dopiero po jakims czasie z zwykłego mleka modyfikowanego na mleko hipoalergiczne? Od poniedzielku synek pije mleko HA i budzi mi się w nocy co 2godz i je po 100ml, wcześniej jak pil mm zwykle to od miesiąca budził mi się tylko o 3,6 a teraz 23,2,4,6:-( czy to jest normalne ? A co gorsze po calym dniu nie może zrobić kupki i bardzo się meczy i płacze.
Droga Ewiu . Moja córka przeszła z piersi na bebilon a z bebilon na mleko dla hipoalergikow …
Stopinowo wprowadza się mleko wiekowe jak przechodzić z 1 na 2 później 3 .
Mleko hipoalergiczne lekarz wprowadza by uzyskac poprawe zdrowia dziecka podejrzewając alergie ,nasza pediatra zalecila wprowadzać to mleko dodając po jednej butelce dziennie …stopniowo …
pierwszy dzień 1 butelka hipoalergicznego , na drugi dzień podac dwa razu , trzeci dzień trzy itd. …
Jednak musisz wiedzieć ze dziecko może zareagować na zmiane może mieć wzdęcia ulewac ,mieć zatwardzenie czy wręcz rozwolnienie , przy każdej takiej zmianie takie stany to normalność.
moja corka na początku nie chciała ruszyc tego mleka dla alergikow … później robila kupke raz dziennie ale taka ze cala się osrywala , taka ilość na raz ze szok , aby zrobila kupe dawałam jej herbatki koperkowej popic i dzialalo ,
Nasza alergolog i pediatra uprzedzaly mnie ze tal może być i ze taka kupka jest spowodowana wlasnie tym mlekiem , dziecko może nie chcieć jesc wogole tego albo może pic ci go dużo mniej , moja corka na początku pila po 70 ml to normalne , jak będziesz na etapie ze będzie już pila tylko to mleko po 7 dniach to się nie zdziw jak będzie mało pila to normalne ,… twój synek musi się przyzwyczaić do tego smaku … ale każdy lekaz ci powie to samo ze jak nie ma wyboru i dziecko nic innego nie dostanie to z czasem się przestawi i będzie pic taka ilość jaka powinno …wiec uszy do góry … a co do kupek to tez się uregulują synek musi mieć na to czas … mojej corce po zmianie mleka 1,5 miesiąca zeszlo zanim normalnie kupe robila ,
Ewciu czytałam wpisy z pierwszego posiłku dotyczące twojego synka , Jeśli jesteś w trakcie przechodzenia mleka na ha i lekarz podejrzewa alergie czy skaze to ja na twoim miejscu wstrzymala bym się z podawaniem jagod . Jeśli dziecko może mieć alergie to wszystkie produkty z zwłaszcza owoce leśne trzeba wspowadzac bardzo ostrożnie …
Jak wiesz sledze postępy twojego synka w watku o pierwszym posiłku .
ziewczyny bardzo dużo ci doradzaly i twój maluszek ostatnio można wręcz powiedzieć ze dużo eksperymentuje z jedzenie , jabłko sliwki mleko … wydaje mi się ze może to dla niego za szybkie tempo …za dużo na raz zmian, pomysl o tym na spokojnie . :)::) i uszy do góry
Tylko ze jak mi doktorka doradziła kupić mleko HA to nic mi nie mówiła ze daje się stopniowo i ja odrazu dawałam mu tylko HA. Minął juz tydz a on ciagle płacze i zrobił tylko kupkę i to trochę tylko dzięki czopki glicerynowego i termometrem. Ciągle Pyrka i płacze. A w nocy je po 100ml co 2godz. A doktorka nie stwierdziła skaze białkowa i nie byłam u aryloga czy jakoś tam :-] tylko przez jego sucha skórę mówiła żebym kupiła sobie mleko HA i tyle
ewciu nam najpierw zmienila mleko na dha aby wogole zobaczyć czy będzie jakas poprawa ze skora , mala miała suche plamy na buzi i po maściach , jak jej zeszlo to rano znow je miała dlatego dostala mleko dha.
jeśli mleko pomaga i dziecko ma lepsza skore (mniej plam , mniejsza wysypke) to się iodzie do pediatry i mówisz ze mleko pomaga ale chcesz skierowanie do arelgologa… z takim maluchem musisz isc i lekarz musi ci dac skierowanie bez zadnej laski ,
alergolog i tak pewnie cie przyjmie nie wcześniej niż za miesiąc bo takie sa kolejki wszędzie … on zobaczy ta skore i ci powie czy ma alergie i czy wogole musi mieć mleko dha …jeśli powie ze musi to bez problemu da ci zaświadczenie ze twój synek się leczy u arelgologa i ze musi pic dha … takie zaświadczenie dajesz pediatrze i ona maja to zaświadczenie musi ci pisać mleko ze znizka , wtedy płacisz 30 % zniżki . warto isc napradwe a poza tym arelgolog ci powie czy wogole jest potrzeba jego zdanie dha … moja corke zobaczyla tylko od razu powioedziala ze to typowa skaza bialkowa …
a co do wprowadzenia mleka , mysle ze jak już dajesz od tyg dha to teraz nie ma sensu tego zmieniac i znow mieszac … co do placzu itd. to może tak reagować na to mleko dha
ostatnio bardzo dużo wprowadzilas pokarmow nowych swojemu synkowi być może ma sucha skore od jakiegoś produktu a nie od mleka .
Ewciu radziłabym ci isc po to skierowanie bo jeśli ma alergie to będzie musial mieć podawane kaszki dla alergikow bezmleczne itd. … to ze wprowadzisz mleko dha to samo nic nie da jak będziesz mu dawac inne produkty zawierające mleko badz mleko modyfikowane …
Czy twój synek się drapie???czy ta sucha skora go swędzi ??? przeważnie przy alergii pokarmowej dzieci bardzo się drapia , moja córci ma az rany czasami
Idę dzisiaj do lekarza na 12:40 i zapytam. A synek nie drapie się ma dop 5mc a ma sucha skore takie czerwone plamki suche i ma pod pachami,za uszami, na szyi, pod kolanami,na plecach a najgorsze na łokciach
No i byłam a wiec co mi powiedziała no ze faktycznie skore ma brzydka, dala mi na receptę bebilin pepti i dawać pi trochę raz bebilin raz bebiko HA to co mu daje od tyg skończy się opakowanie i będzie dobrze reagował to przyjść pi następna receptę. Pytam się czy to może być alergia powiedziała ze nie mówi ze nie,ze być może i dalej smarować skore emolium a jak jej powiedziałam ze smaruje już 3mc tym i nic to się nic nie odezwała, a co do zaparć dać mu czopek glicerynowy np dzisiaj a jutro zrobic mu lewatywę trochę wody z mydłem i tyle i dowodzenia.
ewciu ,nie dala ci skierowania do arelgolog ??
Nie:(
wiesz w zasadzie to masz prawo jeśli twój maluszek ma taki problem poprosić o skierowanie i musi ci dac jeśli jest powod …alergolog innym okiem patrzy bo wie o co chodzi …
ja wlsnie swojej malej wprowadzałam bebilon pepti dha… na skaze .
nie dala ci zadnej masci ani nic???
nam przepisywala dwie masci , a emolium to swoja droga ,ja na twoim miejscu poszłabym do innego lekarza … ta oprada to w zasadzie nie porada … dziecko jak problem miało tak ma , jak plakalo tak placze … a co dwa dni czopkow dawac nie można … jak będziesz go tak faszerować jak ona ci kaze to przestanie ci wogole robic kupe i dopiero będziesz miała problem ,
a ty jesteś zadowolona z twojego pediatry po dzisiejszej wizycie ??
powiem ci szczerze ewciu ze znajome te mi opowiadaly ze zanim się wyprosily o skierowanie to 4 miesiące minely i ze lekarze niektórzy w nosie maja …bo mysla ze tylko takim mama chodzi o znizke na mleko …
a tu chodzi przecież żeby wiedzieć co dziecku dolega prawda?
Jeśli nie pomaga smarowanie emolium, to wypróbuj inny preparat, np. z Oillan - bardzo dobra firma. Mojemu synowi szczerze mówiąc preparaty emolium nie pomogły (też miał skazę). My mieliśmy mleko bebilon Pepti i po nim było wszystko w porządku.
A kupki dziecko może nie robić nawet tydzień i to podobno normalne u noworodków, ja się bałam jak Mikołaj nie robił 3-4dni, a co dopiero tydzień.
Co do skierowania, nie wiem co Ci lekarze sobie myślą, ale jak ja poprosiłam pediatrę o skierowanie do alergologa to mi powiedziała, że ona nie może wypisać, tak mnie zamurowało, że się nawet nie odezwałam. Potem w domu sobie myślę, jeżeli lekarz rodzinny mi nie może wypisać skierowania to kto??? Kilka dni później byłam z młodszym synkiem u innej lekarki w tej samej przychodni i zapytałam prosto z mostu, czy wypisze mi i wypisała bez problemu.
No macie racje, nie nie jestem zadowolona z tej doktorki jak juz o niej pisałam na forum o posiłkach. Juz od początku chodzenia do niej jest jakoś malo pomocna. Jak zakupie to mleko pepti i nie pomoże to odrazu jej powiem o skierowanie i nie bede ja prosiła bo od tego jest, zastanawiam się czy nie pujsc do innej prywatnie. Jestem szczęśliwa dałam synkowi soczek po 4mc marchewkowo-jabłkowy a po 5min zrobił pierwszy raz od 7dni bez płaczu i wysiłku kupkę :-]
ewcia to super :)… a to twój maluszek na zdj ?
Tak moj:-P
ewciu moje koleżanki tez niektóre musiały się prosić ale to zależy od lekarza … my mamy teraz super pediatrę o nic się jej prosić nie trzeba ,
beti oni tak tylko mowia ze nie mogą a to za przeproszeniem g… prawda …
Jak masz zaświadczenie to masz znizke , i tylko o to tu chodzi.
jeśli sa wskazania do mleko bebilon pepti dha bo dziecko może mieć skaze to musi ci dac i już po to tam w przychodni siedzi … a u was w ośrodku tylko ta przyjmuje ? jak nie to idz nawet do takiego dla dorosłych , u nas jak pediatry nie ma to nie robia problemu i każdy przyjmie …
zgadzam się beti oliatum tez jest dobry i nawet ciut tanszy
A zaświadczenie watro mieć zawsze znizka jest na mleko ja teraz za bebilon pepti 2 dha place 10 zl jakos za puszke ,… dziewczyny to jest diametralna roznica w cenie … moja pije 2 puszki na tydz …to jest 20 zl a bez zniżki toprawie 70 zl za dwie …
slicznyyyyyyyyyy
jak to mowi mój maz … będzie miał wzięcie u dzieczyn jak nic
Dziekuje:-P a ze zdjęcia u Ciebie to córeczka Twoja? A ja jak mam skierowanie na bebilin pepti dba tylko ze 1 to nie orientujecie się ile będzie kosztowało? Ja jak synek miał 2mc miał katarek to tyle lekarstw mu przepisała A 210zl ze nie wszystkie używałam a najbardziej to pomogło mu moje mleczko z piersi na zatkany nosek:-]
nie to nie ona , ale zaraz wkleje jej zdjecie i sobie zobaczysz jedynka kosztuje 32-34 zl zależy w jakiej aptece , wiesz oni nie chcą dawac na znizke bo kiedyś dużo kobitek udawalo ze dziecko niby chore żeby dawac to dha bo wtedy taniej … kiedyś glosno na ten temat było , albo kupywaly na znizke i sprzedawaly .
dlatego czasami tak trudno wyprosić o skierowanie … nawet jeśli twój maly nie ma skazy to może ma inna alergie jeśli piszesz o nosku zatkanym i skorze , my mamy bardzo fajna i pomocna alergolog , naczekalysmy się ale mowie ci ze warto ,po co dzidziuś ma się meczyc …
jak masz nawilzac to wlaczaj to pomoze na zatkany nosek a jak nie to na noc recznik wilgotny poloz na kaloryfery tez mu pomoze oddychać
to moja mlodsza niunka