Gdy mój syn był malutki koleżanki radziły abym zakładała mu podwójnego pampersa. Mnie jednak wydawało się to bezsensowne, ponieważ pieluszka i tak się zbijała i nie dawało to żadnego efektu. Poza tym, było wtedy gorąco i było mi żal synka. Mama więc uszyła mi taką niby frejkę z wykrochmalonej pieluchy flanelowej, którą zakładało się na ubranie. Była ona sztywniejsza od zwykłego pampersa i muszę powiedzieć, że ten wynalazek sprawdził się w stu procentach. Mały nie miał żadnych problemów z bioderkami.
Nam położna na wizytach po porodzie też kazała zakładać dziecku dwa pampersy nosić na żabkę. O ile do tej drugiej rady się stosowaliśmy to do pierwszej oczywiście nie. Wydaje mi się, że dziecku byłoby bardzo niewygodnie i gorąco, zwłaszcza, że były upały. A jak byliśmy na prześwietleniu okazało się, że wszystko ok.
Z tym, że lekarz powiedział, że to jeszcze nie wiadomo i mamy przyjść za 3 miesiące. To skoro nie wiadomo to po co robią te prześwietlenia tak wcześnie? Podwójna kasa? Nie robiliśmy drugiego prześwietlenia.
A ja słyszałam, że nie powinno się szeroko pieluchować, o ile nie ma takiego wskazania.
Byliśmy z córeczką na pierwszej wizycie u ortopedy gdy skończyła 6 tygodni, poszliśmy prywatnie bo u nas nie ma dobrego ortopedy z NFZ zrobił uzg bioderek wyszło wszystko w porządku ale kazał nosić i pozycji żabki i kazał zapobiegawczo stosować szerokie pieluchowanie, kupiłam taką specjalną pieluszkę na rzepy do szerokiego pieluchowania, ale gdy ją zakładam dla córeczki to bardzo płakała zrezygnowałam z jej zakładania a na następnej akwizycje podczas badać wyszło wszystko ok. czeka nas jeszcze jedna wizyta jak już dobrze zacznie chodzić córeczka
U nas był problem, chociaż nie wiem czy tak mam to nazwać. Trafiliśmy do lekarki, która stwierdziła, że dziecko ma dysplazję i zaleciła poduszkę Frejki, USG było takiej jakości, że nic nie mogłam na nim dojrzeć. Poduszki na własną odpowiedzialność nie zakładałam, bo upały były niemiłosierne i młoda najczęściej nago leżała na podkładzie. Pojechałam z nią do dwóch innych ortopedów dziecięcych, którzy po USG i badaniu ręcznym, a przede wszystkim po przeprowadzeniu wywiadu rodzinnego wyśmiali ową panią doktor i powiedzieli, że gdybym zakładała jej tą poduszkę to byłby duży kłopot. Po ostatniej kontroli jak miała prawie 5 miesięcy okazało się, że stawy są super, a żadnej dysplazji nigdy nie było, tylko na konowała a nie lekarza trafiłam za pierwszym razem.
Jesteśmy już po 2 badaniu usg stawów biodrowych i co mi powiedział lekarz… dysplazja!
Pierwsze badanie standardowo było zrobione po pierwszym miesiącu życia, usłyszałam na nim, że mam przyjść do kontroli za 2 miesiące. I lekarz zalecił szerokie pieluchowanie i kładzenie na brzuszku z szeroko rozstawionymi nogami. Tyle wszystkiego. Dzisiaj byłam a drugim usg i oto co usłyszałam “dziecko ma słabo wykształcane głowy kości udowych”. Kontrola za miesiąc. Zalecenia - szerokie pieluchowanie.
Ze starszą nie było żadnych problemów. Pierwsze usg biderek super, kontrola była po 4 miesiącu życia, a później w 18 miesiącu kontrola chodzenia.
Już się martwię, co mi znowu powiedzą za miesiąc…
Kussia nie martw się, masz szeroko pieluchować to tak rób. Ja trafiłam na lekarkę, która mi dziecko wsadziła we frejkę, zupełnie niepotrzebnie. Ewentualnie idź skonsultuj z innym lekarzem. Ja byłam w sumie u 3 ortopedów z małą i wykluczyli dysplazję, którą pierwsza lekarka widziała nie wiadomo gdzie.
Kussia, pewnie Cię to nie pocieszy, bo jesteś przyzwyczajona do braku problemów z biodrami, stąd dysplazja wywołuje u Ciebie strach, ale… Z autopsji i z doświadczeń mojego dziecka wiem, że na tym etapie leczenie dla dziecka nie jest uciążliwe, więc lepiej teraz niż później. A samo szerokie pieluchowanie to jeszcze nie powód do strachu Trzymajcie się!
Silje właśnie o to chodzi, że tym razem trafiłam w przychodni na innego lekarza niż za pierwszym razem (bo każdego dnia przyjmuje w przychodni inny ortopeda) więc następnym razem też pewnie będzie ktoś inny. Ale moim zdaniem to dobrze, bo w ten sposób zbieram różne opinie od specjalistów.
Proud Mommy nie ukrywam, że od kiedy mała się urodziła jestem trochę panikarą ale to wina moich ciążowych przejść
No a my się “szeroko pieluchujemy”, oby pomogło!
Pomoże, pomoże I często ją na brzuchu kładź, ewentualnie noś z szeroko rozstawionymi nóżkami
kusia pomoże , ja też pieluchowałam , a w sumie to nawet mało co pieluchowałam bo 3 dni i po kolejnej wizycie już było ok, ale teraz mam na sobotę umówionego prywatnie ortopedę sprawdzić, czy faktycznie wystarczyły 3 dni pieluchowania, żeby zniknął problem (bo sama byłam zdziwiona, że niby tak szybko).
Szerokie pieluchowanie jest od dawien dawna i pomogło dużej ilości dzieciaków , dużo lepsze jest pieluchowanie w okresie niemowlęcym niż później zakładanie szyny koszli. Moja teściowa miała zakładać najstarszemu synowi taką szynę, a poszła do innego ortopedy i ten kazał jedynie zakłądać 3 pieluchy tetrowe i pomogło bez tej szyny.
Kussia, a jak pieluchujesz?
wkładam jedną pieluchę tetrową złożona 4 razy (więcej mi się nie zmieści do pampersa)
Dodam, że robię tak od kiedy córka wyszła ze szpitala. Ostatnio jak było ciepło to przyznaję darowałam sobie szerokie pieluchowanie na te 3 tygodnie…
Kussia, na pampersa. Najpierw dawaj pampers, później zawijaj młodą w tetrówki tak jak nas nasze matki zawijały zanim pampersy się pojawiły.
No dokładnie, tetra idzie na pampersa, a nie do środka, poza tym mnie położna, a potem lekarz, kazali zakładać dwie tetry na tego pampka. Pieluchy samej w sobie już nie składałam.
a mojej siostrze w szpitalu położne pokazały taki trik że pampers i spiochy i na to pampers rozmiar 4 a najlepiej tetrówka i pampers 4 wtedy nie ma żadnych otarć ani pępuszek nie zahacza. Ja sama zakładałam w ten sposób i dziecko miało szeroko nóżki (miałam akurat pampersy starszej córki więc nie miałam z tym problemu)
kurcze dziewczyny i położna mówiła, żeby tetrę dawać DO pampersa…
kusia_ss ja miałam taką specjalną flanelową pieluszkę do szerokiego pieluchowania na rzep, którą zakładało się już na śpioszki, kupiliśmy ją za około 20 zł,
Kussia chyba się pomyliła…
Wkładaj pampka, później tetrówkę składaj w prostokąt i rób taką podpaskę z niej. A potem to jeszcze dawaj na trójkąt tetrówkę, żeby tą prostokątną trzymała i dopiero śpiochy. O tak:
Silje spróbuje tak wiązać tylko znając moje szczęście nie będzie mi się to trzymać na tyłku