U nas sprawdziła się pozycja na leżąco , najwygodniejsza jak dla mnie . Syn spory jest więc łatwiej mi na leżąco go karmić .
Najlepiej karmić w dwóch pozycjach. Dziecko wtedy opróżnia wszystkie kanały mleczne.
Aneta chodzi Ci o 2 pozycje, czy 2 piersi? Bo to jest różnica.
Podobno powinno się karmić raz jedną piersią, raz drugą, aby pobudzić równo laktację. Ale nie słyszałam, aby pozycja karmienia miała na to wpływ.
najlepiej karmić tak jak nam wygodnie i wlansie jedno karmienie z prawej np a drugie z lewej i tak w kółko raz jedna raz druga pierś. No ale co do pozycji to taka jaka nam i dziecku pasuje to raz a dwa wybieramy czasem inna jeśli jest potrzeba np jak ma się guzki w piersi z mleka tzw zastoje czy zatkane kanaliki to trzeba taka pozycje karmienia obrać aby dziecka nosek i Brodka była na linii tego kanalika który chcemy by został opróżniony czy odetkany.
Aneta mój mały ma 5 miesięcy i waży 10 kg … raczej opróżnia piersi hihi
Jednak masz rację co do pozycji . Moja doradca laktacyjna tez mówiła ze jeśli przystawiamy dziecko pozycja klasyczna a później z pod pachy to lepiej opróżnia piersi ![]()
Dziewczyny poprawka dziś syn był wazony i ma 11,700 :))
Myślę że będę karmić na leżąco
taka pozycja wydaje mi się najbardziej wygoda
Mi po cc najlepiej było spod pachy, a teraz to tak jak nam wygodniej
evelin różnie to może być ja na leżąco karmilam karmilam pod górkę klasycznie i spod pachy na początku na leżąco i klasycznie ale z czasem maluch zaczął się robić dość aktywny tzn ruchliwy i kopal mnie w pozycji leżącej wysuwając pierś przez to więc wygodniej było klasycznie ale później z kolei miałam problemy też i musiałam spod pachy a syn niespecjalnie lubił te pozycje więc kombonowalismy. wg mnie nie ma co zakładać po prostu po porodzie znajdziecie dla siebie swoją pozycję i powiem Ci ze dziecko może sobie zmienić upodobania mój syn teraz kocha spod pachy być karmiony
W sumie racja nie ma co zakładać. Metoda prób znajdziemy w końcu taka pozycję że będzie wygodnie i mi i dziecku ![]()
Mi po porodzie to do karmienia musiałam się pierw do połowy rozebrać. Teraz to tylko bluzki kawałek do góry.
evelin znajdziecie pozycje która będzie wam pasować na pewno zobaczysz to będzie intuicja co i jak no i później będzie to już coraz łatwiejsze.
Czasem decyzja o pozycji do karmienia zalezy od naszego maluszka .Szwagierka musiała karmić na leżąco ponieważ w innych pozycjach dziecko się ksztusilo mlekiem .
U mnie wieczore karmienie jest na leżąco. Inaczej córka odrywa się od cyca i krzyczy dopóki się z nią nie położe. Dopiero wtedy odkręci się do piersi.
Dla każdego coś innego
pozycji do karmienia jest mnóstwo. Nie ma jednej właściwej. Każdy z tych stylów może dobrze działać dla mamy i dziecka. Trzeba tylko popróbowac. No i zapewne to może się zmieniać wraz ze wzrostem dziecka ![]()
Aneta tak dziecko później samo pokazuje jak chce mój syn już różnie jadł raz nawet jak siedziałam sam sobie podciągnąl bluzkę moja i dobral się do piersi (akurat byłam bez stanika ) i jadł na stojaco. ostatnio nawet chce się karmić spod pachy pomimo że kiedyś nie lubił tej pozycji.
U nas do spania i nas ranę na leżąco a w ciąg U dnia na siedząco
Każdy z nas znajdzie odpowiednią pozycję dla nas i wygodną dla dziecka.
Aisa, jak córa była starsza, to też tak robiła, strasznie fajne uczucie, jak tak maluch się dobiera ![]()
Jak była malusia to na siedząco było nam najlepiej, ale jak była już starsza, to często przychodziła do nas do łóżka i tam rano jeszcze leżakowała przy piersi, a mama mogła trochę przedłużyć drzemkę ![]()
U nas najlepsza pozycja jest na leżąco i w zasadzie najwygodniejsza
Od początku tylko na leżąco karmiłam bo tylko tak mała chciała jeść. W 3 miesiącu okazało się, że wygodnie jej jest nawet gdy leży mi na brzuchu, dziwnie ale skoro jej pasuje...