Powiem tak żłobki nie są takie złe, źle grunt to znaleźć naprawdę dobry z super opiekunkami. Ja dzięki żłobkowi i pójściu do pracy odżyłam. Akurat była o rok starsza od Ciebie. Akurat to było po Covidzie więc łatwiej o pracę zdalną. Ja coraz bardziej myślę, że jak mała skończy pół roku, to zacznę się szkolić i myślę o podwyższeniu swoich umiejętności.
@DDoominika - ja z pierwszą miałam taki duży problem bo ja nienawidzę plasteliny i tych rzeczy sensorycznych które są mega wskazane dla dzieciaków, więc tak się cieszyłam że ona miała te wszystkie zajęcia w żłobku a ja nie musiałam być zaangażowana
Z psychologicznego punktu widzenia zlobek nie jest dziecku potrzebny. Dzieci w tym wieku nie zawieraja przyjazni itp wiec jedyne czego potrzebuja to jedzenia i bliskosci. Zajecia rozwijaja owszem- ale rozląka z rodzicem juz nie.
Zlobki potrzebne sa za to rodzicom - zeby moc zarabiać czy wlasnie poczuc sie potrzebnym. Dlatego z jednej strony ciesze sie ze mam juz dwoch synow i zapewne kolejnej ciazy nie bedzie i nie bede znowu czula sie niewazna… te poltora roku miedzy koncem macierzynskiego a przygoda z przedszkolem dla mnie jest mega frustrujacy
U mnie szampan też stoi zamknięty i zwykły i 0% u teściowej natomiast wypiłam piccolo w Nowy rok, bo ona też nie piła alkoholu, to otworzyłyśmy sobie tak bardziej dla zabawy, śmiechu
Ja piwa smakowe też uwielbiam, smak oranżady, tylko że właśnie duuuzy wybór jeśli chodzi o poleczenja bo znajdzie się coś i słodkie i troszke bardziej wytrawne i kwaśne
Ja jeszcze nigdy takiego nie piłam , a slyszlalam ze smakowo duzo nie różni się z tym z procentem , a tyle że ten ma 0% az muszę sobie taki wypróbować , chyba mężowi powiem aby dzis mi na wieczór kupił
Ja byłam tak zadowolona ze żłobka, że młodsza też do niego pójdzie. Ja nie miałam wyrzutów zaprowadzić dziecko do żłobka. Ale rozumiem, że niektórzy mają takie uczucie.
Nie robię postanowień. Sprawdzam o przyniesie mi czas i wtedy zakładam sobie cele. Dla mnie sylwester czy wkroczenie w nowy rok nie jest jakimś przełomowym momentem. Czas traktuje jako coś ciągłego
Teraz właśnie ten wiek na macierzyństwo zmienił się i to jest super, że kobieta może zdecydować na spokojnie i podjąć świadomą decyzję kiedy zostać mamą
a nie takie ciśnienie jak kiedyś, że a bo już ten wiek, a bo już “za stara”, czy inne tego typu gadki
Ten wiek tez mocno sie przesunal bo wiek emerytalny sie przesunal. Teraz pomoc rodzicow i tesciow jest na wage zlota, bo jednak w większości Ci rodzice sa czynni zawodowo. Kiedys babcia byla na emeryturze czy rencie i zajmowala sie dzieckiem nim poszlo do przedszkola lub zajmowala sie podczas choroby.
Nie dostajemy juz tak szybko mieszkan czy domow w spadku, nie mieszkamy z rodzicami i rodzinami tylko wyjezdzamy do wiekszych miast szukac pracy.
Teraz rodzice sa pozostawieni sami sobiez stad tez tyle w nas frustracji. W pracy znowu nieprzyjemnosci ze sie wzielo L4 na chore dziecko, rodzice mieszkaja bardzo daleko, sasiadow nie znamy zazwyczaj. Nie ukrywajmy - jest ciezko byc rodzicem.
Dużo się zmieniło i trudno porównywać dzisiejsze rodzicielstwo z tym sprzed 20–30 lat. Kiedyś jak moja mama zakładała własną działalność to my zostawiliśmy z babcią , a teraz jeśli ja bym chciała coś zrobić to niestety ale nie mam z kim bo moja mama jeszcze pracuje . To prawda , nie jest łatwo być rodzicem
Dokładnie jeszcze jak czytając wszelkie artykuły, że w głowie się poprzewracało młodym rodzicom ze względu na to że mają wszystko narzekają.
Tylko ja pamiętam jak moje roczniki, chodziły w pierwszej klasie podstawówki z kluczem na szyi odbierając jeszcze młodsze rodzeństwo z przedszkola i żłobka wyobraźcie sobie w tych czasach dziecko same chodzące po ulicy takie siedmioletnie. Zgodnie z prawem polskim nawet nie może ośmiolatek zostać sam w domu a w szwędać się po ulicy dopiero mając 10 lat.
@Majson a na każdym kroku jest mowa że zatrudnij sobie nianię Gdzie są to abstrakcyjne koszty.
Wiele jest nagonek że rodzice chcieliby żeby placówki zostały przedłużone do godziny 18:00. Ja to rozumiem bo u nas jest sytuacja taka że my z mężem musimy bardzo kombinować i pracować na zakładkę nie zawsze pozwala nam na to pracodawca. Bo u niego musisz pracować jeden tydzień 12: 00-20:00. A mi też karzeł mieszanie i nie może być że mam mu na przykład non stop na samą 8. A już najlepiej gdybym wzięła popołudniowe godziny 14:00 22:00.
Też jest inaczej bo bywało że nasze mamy czy babcie w ogóle nie pracowały tylko siedziały z dziećmi a tatusiowie czy dziadkowie pracowali. Albo faktycznie babcie były na emeryturze już. Teraz jest znów więcej żłobków niż kiedyś.
Dużo też zależy od pracodawcy i miejsca pracy. Jest dużo pracodawców którzy są pro “kobiecy” i można się z nimi dogadać.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.