Jak ktos chce brac kredyt to tak
Ojejej no tak to niee ![]()
Nigdy nie wiadomo, co nas w życiu czeka ![]()
Nie powiem moglibyśmy sobie pozwolić na wzięcie czegoś w raty, tylko po co. Teraz mamy pieniądze, za miesiąc możemy nie mieć. Nie odkładamy jakoś specjalnie dużo, ale nie chciałabym być w sytuacji, gdzie musiałabym się zastanawiać, czy spłacić kredyt, czy naprawić auto np.
Dokladnie trzeba tez myslec przyszlosciowo
Dlatego my też jak już to max dwa sprzęty i by rata była 0% do kilkuset złotych max tak aby nie obciążać budżetu. Mi się kiedyś wyświetlił profil dziewczyny która ma x tysięcy długu bo kupowała kosmetyki i gadżety kosmetyczne i wszystko na raty lub z opóźniona spłata ![]()
Mnie najbardziej rozwala, jak takie dziewczyny czy w Olgę ludzie, którzy rozpuścili kasę na głupoty później tworzą zbiórki w internecie ![]()
Ja zawsze chciałam miec termomixa ale ten abonament na przepisy trochę mnie zniechęca bo to takie przywiązywanie ludzi do siebie.
A propo RD jak szybko maluchy uczą się jeść z łyżeczki? Ja jestem po 3 dniu i młody bierze ochoczo do buzi jedzenie ale potem wypływa to z jego ślina
nie pluje ale jakos tak wypycha…. Tak wyglądają początki?
Tak
na początku maluszek mało co je . Głównie bada teksturę jedzenia a jak coś zasmakuje to coś tam zje . Dlatego ja bardzo lubię RD z kawałkami jedzenia a nie papki . Dziecko się uczy że jedziecie na różne tekstury itd więcej sprzątania niż jedzenia ale to się opłaca jak później zobaczysz troszkę starszego dzieciaczka który ładnie SAM je przy stole ![]()
To dopiero początek, maluszek będzie codziennie zdobywać umiejętność jedzenia ![]()
Te pierwsze dni to zdecydowanie zabawa i sprawdzanie nowych faktur. Nawet jeśli to są papki to jest to zupełna nowość i już ta papka jest bardziej gęsta niż mleko więc wymaga większego wysiłku od malucha
Synek bardzo mało je. Po 2 lub 3 łyżeczki. A
teraz w ogóle odstawiłam i normalne warzywka i słoiczki bo dostał wysypkę wokół ust i nie wiem czy to od jedzenia czy od śliny (mocno się ślini)
Może to być ślina. Myślę, że gdyby to było uczulenie na pokarm to ta wysypka pojawiłaby się na innych częściach ciała.
Ilość stałych pokarmów często też zależy od ilości mleka w diecie maluszka i odwrotnie.
Myślę, że to jest do obserwacji i ewentualnej konsultacji z pediatrą czy specjalistą od żywienia.
Były u Was trudności z karmieniem w puerwszych miesiącach życia ?
Nie. Od urodzenia pięknie łapał pierś. Zero problemów z jedzeniem
Widzialam ze dopiero zaczynacie RD i to zdecydowanie normalne ze dzieci zjadaja 3 lyzeczki i juz. Pierwsze tygodnie to probowanie, poznawanie struktur, rozgniatanie.
Oczywiscie sie nie poddawaj i codziennie proponuj cos, moze w roznych formach
Dokładnie. U nas RD już od ponad 3 miesięcy i córka nadal nie je zbyt wiele. Raz jest to łyżeczka kaszki, innym razem 10 łyżeczek. Nie zmuszamy do jedzenia, jak widzę, że już koniec, to po prostu zabieram jedzenie, a na następne danie czy dzień proponuje coś innego
Ja statalam się przygotowywac posilki sama. Ale nie raz i dwa wlecial słoiczek
kupiłam sobie jedynie parowar jak zavzynalam RD.
Ooooo dobrze wiedzieć. Bo myślałam że jak po 3 tygodniach słabo je mój mały to że to coś złego. Czyli cierpliwie czekać i karmić zgodnie z ideo, “ty
Decydujesz co dziecko je, a dziecko decyduje ile”.
Ja chciałam sama gotować ale po pierwszym tygodniu dostał wokół ust uczulenie i przeszłam na słoiczki ale nie było dużo lepiej, więc zrobiłam przerwę. Trochę się wyciszyło ale nadal jest więc nie wiem czy to związane z jedzeniem (nigdzie indziej nie ma wysypki) czy na przykład że ślinieniem się i zbliżającym się ząbkowaniem.
A może jak skończył jeść to wycieralas buzię chusteczkami mokrymi? Ja ostatnio zobaczyłam że jak nie wytarlam chusteczkami tylko normalnie wacikiem i woda to mała przestała mieć czerwone policzki po zjedzeniu czegoś owocowego, mimo że normalnie używamy tych chusteczek i nic się nie działo
Ooo tak ja też zauważyłam że jak wyceralam mokrymi chusteczkami to zaraz miał czerwone wogol.ust a jak umyłam normalnie wodą to nic się nie działo