Posiłki dla malucha

No to pewnie musi być nowa gofrownica i jak położysz na kratkę to się zrobią jeszcze bardziej chrupiące :slight_smile:

Ja do takich zwykłych czasami dodaje trochę zblendowanego szpinaku, czy buraka. Mają wtedy fajny kolor, zazwyczaj wtedy nie daje też cukru i jemy je w formie wytrawnej

Daj znać jak jakąś kupisz i na jaką się zdecydowałaś. :smiling_face:

@Kargaw bylam dziś w Biedrze i znalazłam faktycznie rybki dla maluszków. Kupilam łososia

1 polubienie

Tak to te właśnie. One są super poporcjowane

1 polubienie

A to są z łososia hodowlanego?

My już próbujemy rozszerzać, ale na razie słoiczki, bo spróbuję łyżkę 2 to nie warto brudzić garnka xd

Też planuję zacząć od słoiczków, chyba że od razu wykaże zainteresowanie jedzeniem to wtedy będę gotować. A od którego tygodnia zaczęłaś RD ? I czy synek już sam siedzi ?

1 polubienie

Hodowlany atlantycki (hodowlany w Norwegii).
Wiem że lepszy dla maluchów jest dziki ale te trudniej kupić i pewnie też są odpowiednio droższe.

Ja dosłownie łyżeczkę 2 dałam w święta i na razie to właśnie bardziej próbowanie i u babci na kolanach był, bo jeszcze sam nie siedzi. Prawie 4,5 miesiąca ma, ale czytałam, że marchewka bardzo zdrowa na brzuszek i dlatego testujemy wcześniej.

1 polubienie

A co na to pediatra? Mi znowu mówiono żeby się nie spieszyć z RD bo dzieci będą całe życie jeść więc nie trzeba przyspieszać tego okresu, no chyba że są jakieś zdrowotne przesłanki

2 polubienia

Właśnie mi to samo pediatra mówią, synek ma 5,5 miesiąca. Nie wykazuje w ogóle zainteresowania jedzeniem a walczymy teraz z alergią na BMk więc z pediatrą zdecydujemy za 2 tyg czy rozszerzam już czy jeszcze czekamy

1 polubienie

Od marchewki mogą też być wzdecia także radziła bym uważać. Lepiej zacząć od brokuła, batata a marcheweczke trochę później. Ja zaczynałam RD w 5 miesiącu i właśnie od brokuła. Karmiłam w krzesełku rozkładanym tak na pół siedząco

2 polubienia

A brokuła sama gotowałaś czy ze sloiczka? Czytałam że ze słoiczka są niedobre i nie smakuje jak brokuł

Jadłam ze słoiczka broku i byłam zaskoczona bo smakuje jak brokuł ale jakby lepszy :face_with_peeking_eye: w sensie delikatniejszy. Ze słoiczka polecam dynie i marchewkę bardzo dobre

1 polubienie

@Sylwiaa ja też ze słoiczka dawałam brokuła i bataty w tych małych gerberkach. Nie opłacało się gotować samemu a poza tym też musiała bym brokuła kupić gdzieś w sklepie więc w sumie nie wiadomo który lepszy a słoiczek wygodniejszy na pewno. Pamiętam że mały zjadł prawie pół słoika tak mu smakował ten brokulek

1 polubienie

To mój właśnie nie przepada za brokułem ani batatem ale marchewka czy dynia mu bardzo smakuje

2 polubienia

Marchewka i dynia są dość słodkie, to pewnie dlatego. Chociaż batat też słodszy, no ale wiadomo, że nie każdemu podejdzie smak.
My też z RD się nie spieszyliśmy, czekaliśmy spokojnie aż córka będzie siedzieć samodzielnie, bo co to za przyjemność jeść na pollezaco, ja też był tak nie chciała

1 polubienie

I jak zdecydowałaś się na jakąś ? :smiling_face::smiling_face:

To może potrzymaj chwilkę dłużej i to kładzenie na kratkę faktycznie pomaga robią się takie chrupiące ale powiem ci że dużo zależy od gofrownicy. Ja miałam taką starą i też miałam wrażenie że są niedopieczony ma kilku przepisach próbowałam. Zmieniłam gofrownice na taką z większą mocą i od razu zaczęły wychodzić.

1 polubienie