Gosia czasami mamuśki chcą za dobrze i tak wychodzi ![]()
Shejka robię.
Mango
Płatki owsiane
Mandarynka
Orzechy nerkowca
Jarmuz
Szpinak
Mleko sojowe
I trochę miodu
Dobra bomba witaminowa z rana - oczywiśćie takiego szejka robię dla siebie ;)
https://loremvit.pl/herbata-na-pobudzenie/
Raczej unikam kawy ;) Zdecydowanie bardziej wolę herbatę na pobudzenie - na stronie jest opisane, jakie herbaty są polecane z rana.
Brzmi apetycznie
Chyba na alantankowe blw są fajne propozycje. U nas była straszna monotonia w śniadaniach. Zazwyczaj jedno a to samo. A im bardziej się starałam, tym mniej jedli
Chyba zawsze tak jest, że jak matka bardziej się stara, tym jeszcze gorzej wychodzi.
Monotonia ze strony rodzica to jedno, a co jeśli dziecko jest w stanie jeść tylko jedną rzecz. Mój szwagier w dzieciństwie, przez bardzo długi czas, jadł tylko chleb z pasztetem białostockim. Inny pasztet nie wchodził w grę.
masz rację coś w tym jest
u nas od trzech dni syn na obiad je ziemniaki z kefirem :D
U nas nikt kefiru je i kupuje tylko do placków. Wychodzą bardzo smaczne .
Ja kefiru jeszcze nie podawalam ;) ale fakt ze dawno i my nie pilismy;) musze kupic;)
U nas jest on obowiązkowy w lodówce :) lubie też naleśniki na nim robić :) mają od razu inny smak
U mnie niestety dzieci nie lubią kefirów ,ale z mężem pijemy go często :) Najbardziej lubię robic koktajl na bazie kefiru - bananowy lub truskawkowy :)
Moje to by codziennie je piły 😊 lub jadły z kasza lub ziemniakami.
To ja też lubię, zwłaszcza z truskawkami. Mam kilka woreczkow zamrożonych woec pewnie zrobię kiedyś
Moi niestety to alergicy i tylko starszemu zaczęłam podawać mleko bezpośrednio.. wcześniej to tylko jako dodatek do czegoś.. alergolog zaleciła najpierw wprowadzać mleko ryżowe czy roślinne do diety dziecka
U nas też kefir odpada raczej wolimy maślankę, ale to przede wszystkim ja ją piję. Dzieci wolą zjeść jogurt naturalny
U mnie dzieci uwielbiają mleko ,kakao, jogurty czy serki typu piątuś - najlepiej waniliowe :) Ale nie chcą jogurtu naturalnego ,maślanki czy kefiru.
Ja za to kefir i maślankę lubię bardzo :) Nawet do kartofelkòw z koperkiem kiedy są upały i apetyt na jakieś mięsne dania nie ten :)
Moim jedno czy mają kefir czy maslanke ;) muszę mieć zawsze w lodówce w gotowości;)
O tak. Nic tak nie smakuje jak ziemniaki z koperkiem i lejące jajko sądzone z maslanka;)
U nas jakby od początku nie było jogurtów słodzonych, więc jakby dla nich takie kwaśniejsze przetwory mleczne są rutyną i czymś normalnym. Córka owocowe jogurty dopiero poznała w przedszkolu, więc okazjonalnie je dostaje też w domu, ale nie ma problemu jak dostanie normalny naturalny też zje. Nawet jak daję z owocami to wolą by były one osobno niż wymieszane
Mój 3latek nie lubi jogurtów. Serek zje ale jogurtów nie chce , a różne kupowałam.
To też zalezy od dziecka , jedne lubią drugie nie . Moje maluchy uwielbiają, ale on małego dostawały jogurty w dużych ilościach
Przede wszystkim kolorowe i bardzo urozmaicone posiłki. Dzieci kochają różnorodność i możliwość wyboru. Coś na zasadzie dobierania czyli osobne pokrojone warzywa, owoce tak aby samo mogło wybierać i mieszać.