ja dziś mojej Gabi zrobiłam jajeczka myszki. Ugotowałam na twardo jajka i dla niej w jajeczka powtykałam szczypiorek jako ogonek, oczka i nosek z ketchupu a uszka i buźka myszki z rzodkiewki i wiecie co prosiłam córkę żeby poczekała mama przyniesie aparat, ale jak przyszłam myszki dwie już zjedzone były (nie w całości ale zostały tylko resztki (no i nie ma zdjęcia:()
93% to juz calkiem sporo , ja tylko te kupuje , Sz. bardzo lubi a Kapi czasem skubnie
Osmioniczki swietne !
Ja wam powiem, że Pikok to w ogóle ma świetne produkty mięsne. Nie tylko parówki. Chociaż normalne wieprzowe parówki Pikok mają 83% mięsa, więc też dobrze.
Dzisiejsze drugie śniadanie:
Jogurt naturalny z truskawkami, zmiksowane na koktajl. Do tego plasterki banana i kawałki biszkoptów.
a u nas dziś na drugie śniadanka owsianka z jogurcikami mała dostała z owoców leśnych a młody dostał z nestle. Protest podniósł tylko Fi
u nas na sniadanko płatki owsiane z bananikiem
a na drugie kiwii
u nas Madzia nie lubi płatków owsianych ;(
Basia nie dziwię się Madzi,b o ja też nie lubię.
No a ja sie ciesze ,ze maly lubi …bo to jest bardzo zdrowe sniadanko !
Dobrą metodą na przygotowanie płatków zbożowych jest zalanie ich wrzątkiem i odstawienie na jakiś czas. Już wieczorem można sobie przygotować w ten sposób płatki na śniadanie. Płatki nasiąkną wodą, wystraczy zagotowac mleko wsypac platki , chwile pogotowac i goootowe
dodaje małemu
- rodzynki wczesniej namoczone albo zurawinke
- banany , jabłuszko
- miele słonecznik , czasem odrobine migdałów
- jakies suszone morele itd…
a zeby smak nie byl jakos super mdły dodaje odrobine soku z limonki albo cytryny
mozna dodac miod
Płatki owsiane sa różnego rodzaju u nas przechodza błyskawiczne, kiedyś kupiłam takie coś na podobieństwo otrębów owsianych i mała też je z checią jadła, jednak jeśli owsianka to musowo musza być rodzynki opcjonalnie banan;)
Zauważyłam ze dzieci które lubią gotowe kaszki zalewane wodą nie zbyt chetnie podchodzą do naturalnych i odwrotnie;) u nas przeważają naturalne
Monia my z kolei robimy na wodzie a mleko delewamy rozrobione ciepłe, ponieważ mała pije mało mleka modyfikowanego wolę nie gotować na krowim tylko w ten sposób, aby miała dostarczane na jak długo się da;)
rozumiem …Mój 2 kubki dziennie wypija …na krowim kaszka , platki i czasami kakao
Naleśniki z nadzieniem owocowym:
-100g mąki pszennej
- jajko (jeśli dziecko jest uczulone na jajko kurze, można je usunąć z przepisu, wtedy mąkę pszenną zastępujemy mąką kukurydzianą)
- mleko modyfikowane- 7 i 1/2 płaskich miarek
- 225ml wody do przygotowania mleka
- ewentualnie sól do smaku
- olej do smażenia
Nadzienie:
- deser lub mus owocowy np. BoboVita
- cukier puder
- Mleko przygotowujemy według przepisu na opanowaniu.
- Do garnka wbijamy jajko, dodajemy przygotowane mleko, sól, mieszamy trzepaczką
- Wsypujemy przesianą mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto będzie jednolite
- Rozprowadzamy ciasto wodą, mieszamy
- Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy tłuszczem
- Wlewamy niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzamy po dnie patelni (nadmiar ciasta zlewamy do naczynia)
- Naleśniki smażymy z obu stron, obracamy łopatką, gdy brzegi naleśnika odchodzą od brzegów patelni
- Po usmażeniu podajemy z deserkiem lub musem owocowym, posypujemy cukrem pudrem.
Mini omlet z owocami:
- jajko
- łyżka masła
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
- mleko modyfikowane
- deserek lub mus owocowy- 1 łyżeczka
- Umyć jajko i wytrzeć do sucha
- Starannie oddzielić białko od żółtka
- Dokładnie wymieszać żółtko z mlekiem i mąką
- Ubić białko na pianę i dołączyć do masy z żółtkiem
- Wszystko delikatnie wymieszać
- Całość smażyć pod przykryciem na maśle.
- Gotowy omlet podawać z deserkiem lub musem owocowym.
Kaszka z jogurtem:
- jogurt naturalny 150g
- kaszka BoboVita z malinami 3-4 łyżeczki
- mus owocowy BoboVita z jabłek, gruszek, moreli i bananów- 2 łyżeczki
1.Jogurt przełożyć do miseczki
2. Dodać określoną ilość kaszki i dokładnie rozmieszać.
3. Na koniec dodać mus owocowy
My dopiero będziemy wprowadzać śniadanka, właśnie zakupiłam kaszkę z sokiem malinowym,
ja bym chciała żeby moja córeczka piła butle kaszy albo mleka chociaż na śniadanie
tak więc na śniadanie kanapeczka albo serek
a jajecznicą mała pluje przed siebie
Moja córcia zjada po przebudzeniu butlę mleka (tak jak i przed snem), a później zjada z nami śniadanko. Jajecznicę, kanapeczki czy parówki czasem. Niczym nie gardzi
A powiedzcie mi, czy odkrajacie skórkę chleba podając dzieciom kanapki?
Gosia ja nie odkrawam, młoda zjada skórkę a resztę wywala Ale to kwestia ząbkowania, skórę lepiej się nagryza. W każdym razie robiąc jej kanapkę z masełkiem albo serkiem to skórki zostawiam.
Albo coś działa źle z moją przeglądarką, albo kilka wypowiedzi zniknęło?
No właśnie ja odkąd zaczęłam podawać Lence chlebek, nie odkrawam skórek, dzięki temu ćwiczy mięśnie żuchwy i dlatego nie mogę też pojąć, jak rodzice specjalnie to robią. Mój chrześniak (7 lat) do tej pory nie zjada często całej kromki, a tylko miękki środek