Pierwsze pasty do zębów dla dziecka również kupowałam bez fluoru :) Dopóki dziecko samo nie potrafi wypluwać :)
Ja tak samo. Zawsze patrzałam na skład, by tego fluoru nie bylo
ogólnie mogą być od urodzenia pasty z fluorem, ale muszę mieć małą ilość fluoru i są chyba tylko takie 3 na rynku, więc ja takie stosowałam bo można :)
My już długo na Elmex jesteśmy ale niebawem przerzucimy się na coś dla starszych dzieci, co polecacie? Córka uwielbia Elmex :)
Elmex tez używamy chyba najlepsza
Elmex jest fajna pasta i przyznam ze jest dobra nie tylko dla dzieci ale i dla doroslych, zielona pasta pomagala mi przy bolacym zębie który okazal sie kanalem;)
Przy mlodszej uzywam roznie raz elmexa a raz ziajki;)
My tak samo elmex i ziajka. Stomatolog polecał zwłaszcza elmex
Nam tez właśnie stomatolog polecil
elmex jest dobra i można ją stosować od pierwszego ząbka bo ma niską zawartość fluoru
Te ze zdjęcia można stosować. Ja kiedyś zrobiłam screen na Ig i autorka jest stomatologiem :) po tym story wyrzuciłam pasty z ksylitolem i kupiłam elmex
Warto mieć sprawdzone pasty bo niektóre to moja tylko opakowanie kolorowe I zachęcające a skład fatalny
Jeszcze najważniejsze żeby dziecko akceptowało paste, bo my mieliśmy od początku elmex ale niestety synek zaczął się buntować i nie chciał nią myć.. jak wiedział, że czas na mycie ząbków to wpadał w histerię.. potem zmieniłam mu na oral-b i też odrzucił dopiero himalaya mu podpasowała i myje pięknie ząbki bez problemu :)
Himalaya chyba nie miałam.. moi generalnie nie wybrzydzają. Raz kupiłam im jakąś eko marchewkowa ale ona miała rzeczywiście fatalny smak
u mnie tylko z ksylitolem nie chcieli, ale ją akurat dostałam do testów, a tak to ta elmex ciagle jednak jest
Nam się teraz kończy jedna więc muszę kolejna kupić. Chyba, że mam jeszcze jakaś w zapasie bo też kiedyś gdzieś do testów dawali:D
Hahahah ja tez tylko elmex ostatnio
My używałyśmy z Ziajki ale teraz mamy Elmex bo wszędzie są polecane.
Świadomość rodziców odnośnie wizyty profilaktycznej u stomatologa jest dość niska. Problem jest też taki, że nie każdy stomatolog przyjmuje tak małe dzieci. A nawet jak już przyjmuje to nie zawsze ma odpowiednie podejście. Na co zwracam uwagę? W sumie głównie po prostu wybór pada dzięki poleceniom przez inne mamy.
Dziewczyny ja do was z pytaniem;)
Córkaprzyjmowala antybiotyk 12 dni po tym czasie zauważyłam że na jej ząbkach pojawiły się przebarwienia połowę szkliwa jest jak by żółte z tego co czytam to mogą być różne przyczyny od złej diety po też skutki antybiotyku ;/ czy któraś z was miała coś podobnego?
Aniss ja bym na dietę nie zwalała bo pewnie jadła tak jak zawsze. MOże antybiotyk, zobaczysz czy to zniknie za jakiś czas, ale ciekawe to jest
ja nie maiłam tak, a synek przyjmowała teraz antybiotyk przez 10 dni. A jaki antybiotyk podawałaś ?