Chciałabym znać Wasze zdanie na temat profiaktycznej wizyty u stomatologa z dzieckiem.
Kiedy po raz pierwszy poszłyście lub planujecie taką wizytę?
Na co zwracacie uwagę podczas wyboru stomatologa?
Byliśmy w poniedziałek na naszej pierwszej wizycie. Synek ma 2 latka.
Powiem szczerze, że miałam poczucie, że poszłam do dentysty zbyt późno, bo przecież on ma już 2 lata, a Pani Stomatolog wyprowadziła mnie z błędu i mi dziękowała,że przyszłam, bo jest bardzo malutko rodziców, któzy robią przeglądy i dbają o uzębienie takich malców.
To był dla mnie szok!!! Wszędzie trąbi się, aby chodzić od maluszka i oswajać dziecko z fotelem, a o mleczaki należy dbać bardzo!
Ja byłam na wizycie u stomatologa i wyszłam z zapytaniem, kiedy powinnam przyprowadzić córkę na wizytę. Pani stomatolog zapytała o wiek, q kiedy powiedziałam że córka ma 17msc dosłownie mnie wyśmiała i stwierdziła, że nie ma co przychodzić z takim dzieckiem, że może jak skończy trzy - cztery lata bo uwaga - ono i tak nie da sobie nic zrobić. Chyba czas zmienić lekarza od uzębienia. Poczułam się jak jakaś idiotka kiedy tak mnie ustawiła do pionu ta kobieta… a wiem że nie powinnam się tak czuć. No coz , lekarze również są rozni. Nic się z tym nie zrobi ;d. Ja planuję wizytę właśnie tak w okolicy 2rz. Wydaje mi się że to jest najlepszy czas na pierwszą wizytę u dentysty.
Zamarancza, nie mam jeszcze dziecka z mleczakami, ale też wydaje mi się ze dobry czas to 1,5-2 do 3 najlepiej. Pani Doktor może zaproponować jaką szczoteczką i pastą czyścić ząbki. Jak u Sas przebiegła wizyta? Wytłumaczyłas dziecku po co idziecie? To też jest ważne żeby maluch się w przyszłości nie bał
J.Swierczewska żartujesz!!!
Jaka wypowiedź… akim maluszkom raczej nie leczy się ząbkó, chyba, ze sytuacja jest tragiczna, ale spojrzeć do buzi to chyba nie jest wyczyn… Jakoś u nas nawet nie dotknęła jego buzi, a oceniła stan zębów.
No właśnie ja też jestem niemile zaskoczona bo ja nie mówiłam o żadnym leczeniu tylko o kontroli, a kobieta mnie wyśmiała jakby to było coś dziwnego sprawdzić w jakim stanie są ząbki dziecka…
J.Swierczewska, no faktycznie szok. My z synem to się jakoś tak zgapiliśmy i poszliśmy dopiero jak miał 3 lata i bardzo mu się podobało :). Z córa natomiast byłam już jak miała rok i 3 miesiące, bo tak się nieszczęśliwie wywróciła, że ukruszyła sobie ząbka:/. Bez problemu siedząc ze mną na fotelu otworzyła buzię i dała sobie dokładnie wymacać ząbki, a ostatnio lekarka tez jej szlifowała tego ząbka i trzymała ładnie buzię otwartą aż byłam w szoku. Teraz juz standardowo mamy przychodzić co 6 miesięcy na kontrolę. To jest generalnie stomatolog dziecięcy i tam jest normą, że takie małe dzieci też przychodzą, po nas ostatnio też wchodziła mama z dzieckiem tak na oko 1.5 - 2 lat, dlatego tym bardziej nie rozumiem podejścia Twojej lekarki. A ona wogole przyjmuje dzieci? Bo dla dzieci to jednak trzeba poszukać dentysty z podejściem do dzieci, z eby maluch się nie wystraszyl.
A jednak byłam. Zuza mia rok i trochę i miała działo spuchniege bo ząb nie mógł się przebić. To zaprkpo owala nam przecięcie dziosla albo zeka ie. Wybralam czekanie
J.swierczewska normalnie szok.
Ja uważam że tak 1.5 roku 2 latka na pierwszą wizytę to całkiem ok czas. Oczywiście jeśli coś się dzieje z ząbkami np próchnica wcześniej to też warto pójść już wtedy jeśli się widzi niepokojące objawy jednakże trzeba wybrać odpowiedniego stomatologa z podejściem do dziecka aby maluch nie nabawił się jakiejś blokady psychicznej z powodu strasznej wizyty u dentysty.
Kiedyś istniało przekonanie, że mleczaków się nie leczy i my sami w ten sposób byliśmy nie leczeni, dlatego mnóstwo osób to bagatelizuje i ogromna próchnica ich nei przeraża, bo przecież to tylko mleczaki…
Cóż żeby zeby stale były zdrowe to mleczaki też trzeba wyleczyć bo jednak pod mleczakami są ukryte stałe zeby które w odpowiednim czasie się przebija. No tak w naszych czasach było takie przekonanie ale nie do końca znalazło się trochę stomatologów którzy jednak leczyli ale fakt ciężko znaleźć dobra dentystke.
Powiem Wam szczerze, że nawet nie słyszałam takiego przesadu, że mlecznych zębów się nie leczy. Dlatego tym bardziej zadziwia mnie, że niektórzy spotkali się z tak dziwnym podejściem dentystów.
Cos w tym jest. Moi rodzice do tej pory się śmieją że myje zęby 1.5 rocznemu dziecku. W końcu jej zęby się nie psują bo jest na to za mała! Kiedyś nie było czegoś takiego, ludzie inaczej do tego podchodzili i Ci starsi dentyści może są właśnie z tej epoki i tego poglądu ;p
Hehe ja mylam dziecku woda dziaselka same mama się zastanawiała po co kiedyś się tego nie robiło co prawda o mleczaki mama dbała moje więc wiedziała że mleczaki trzeba leczyć chodziła ze mną po dentystach A ja coz byłam trudną pacjentka sama wyrywalam sobie mleczaki które wypadaly dentysta mi nie wyrwał ani jednego mleczaka . Pierwszy mleczak wypadł mi jak miałam 4 lata niecale w przedszkolu byla to jedynka gorna i sobie w lazience przedszkolnej wyrwalam po czym poszłam do pani że mam dziurę i się spytalam czemu mi wypadł ząb!
ja również poszłam do dentysty z córką gdy miała dwa lata. wydawało mi się tak akurat, dentystka nic zresztą nie mówiła…i od tamtej pory chodzimy raz w roku, małą uwielbia swoją Panią dentyskę , zresztą trzeba oddać że kobieta ma podejscie
My byliśmy z synkiem na pierwszej wizycie - przeglądzie ząbków - u stomatologa przed 3 urodzinami. Przed wizytą opowiadałam synkowi co robi dentysta, poczytaliśmy książeczkę o tym jak myszka idzie na wizytę do dentysty i jak to wygląda, więc młody był przygotowany tyle na ile było to możliwe.
Przy wyborze kierowałam się doświadczeniem - żeby dentysta miał podejście do takich maluchów i doświadczenie w pracy z małymi dziećmi.
Pierwsza wizyta to dla każdego termin indywidualny. Dziecko na pewno musi chociaż otworzyć buzię żeby dentysta mógł zerknąć na ząbki. Dentysta też musi mieć podejście do dzieci i tak jak napisała Doris najlepiej popytać znajomych czy na grupie na Fb który dentysta jest polecany przez inne mamy i wtedy zdecydować.
moja córeczka ma 4,5 miesiąca, w tamtym tygodniu pojawił się pierwszy ząbek i po nowym roku zamierzam zabrać ją na wizytę do stomatologa aby dowiedzieć się jak dbać o ząbki u tak małego człowieka
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.