Piersi powinny wrócić do swojego rozmiaru sprzed ciąży, tak ejs w teorii i w praktyce w sumie po części też, ale jednak traca na jędrności, kształcie i wyglądzie. U mnie pojawiły się mocne rozstępy bo produkowało mi sie bardzo użo mleka w nocy a synek rpzesypiał nocki a w dzień opróżniał piersi i takie napinanie się skóry i kurczenie sprzyja niestety rozstępom.
Ja już rozstępy miałam wcześniej, ale kurde takie flakowate piersi mi się nie podobają
a w specyfiki do smarowania nie wierzę…
Ja też po 22 miesięcznym karmieniu mam piersi niezbyt piękne. Nadal są większe niż przed ciążą, bo jednak jeszcze karmię. Ale już widzę, że są bardziej obwisłe i sflaczałe.
No niestety minus karmienia piersia. Również mam okropne piersi …ale jesli miałabym 2 dziecko karmic …zrobiłabym to bez wahania bo kontakt z dzieckiem …dawanie mu tego co najlepsze jest duużo ważniejsze niz ładne piersi ktore tak czy siak widzi tylko partner oczywiscie mowie o moim przypadku … parter nie czepia sie i nie docina ze sa male i niezbyt jedrne ![]()
No ja niestety mam takie balony, że gdybym spała bez stanika to rano obudziłabym się z piersiami na plecach… Za bardzo mnie bolą luźno puszczone, wiec śpię w sportowym staniku. Jeszcze karmię, ale już się boję jak będą wyglądały dwa zwisy po karmieniu
Kiedyś uważałam piersi za mój główny atut (albo inaczej, piersi były moim #1, ja uważałam, ze to najlepsza moja część) a teraz brr nie jest źle bo nadal karmię, ale naprawdę po zakończeniu karmienia to chyba będą do pępka wisieć takie są wielkie ![]()
Moje piersi nie urosły mi szczególnie podczas ciąży i karmienia ale straciły swoją jędrność. Podczas ciąży smarowałam piersi oliwką aby nie dopuścić do powstania rozstępów ale gdy zaczęłam karmić zaprzestałam smarowania. czasami mam wrażenie że skóra na piersiach jest strasznie pomarszczona i obwisła. Może po jakimś czasie uporam się z ich nawilżeniem .
Ja w zasadzie nie widzę dużej różnicy względem rozmiaru moich piersi…może o jeden rozmiar. Wg mnie pomimo karmienia nadal są jędrne i oby tak zostało ![]()
Koleżanka przy dwójce dzieci miała tą samą sytuację - dzieci zaczęły jeść w 4 miesięcy tylko z lewej piersi. Podczas karmienia piersi były nierówne, ale po zakończeniu laktacji piersi się wyrównały.
klio ja mam piersi większe o co najmniej 2 rozmiary przez laktację, ale też są fajne póki co, tylko pod ciężarem trochę niżej są, ale mam wrażenie, że jak będą “puste” to wrócą do względnej normy. Mam nadzieję, bo nie zapowiada się różowo.
U mnie piersi po karmieniu wygladala okropnie,to mąż się mnie nawet pytał czy wrócą takie jakie były przed ciążą
Rozstępy,skóra jest bardzo miękka,naciągnięta i piersi nie są już takie jędrne jak były
Smaruje różnymi kremami i nic to nie daje.Jedynie oleje bio-oil pomaga bo już mam mniej rozstępów niż miałam.Mam tylko nadzieję,że piersi wrócą do normalnego kształtu,będę bardziej jędrne,bez rozstępów i piersi będę pełne
Teraz jak na nie patrzę to aż płakać mi siebie
Mam tylko nadzieję,że to chwilowe i po jakimś czasie będa takie jakie były ![]()
Aga a ile minęło od zakończenia karmienia?? Bo dołujesz mnie
A ćwiczysz coś na biust?
Trzeba cwiczyć miesnie podtrzymujące biust np. ściskajac ręce na wysokości klatki piersiowej wielokrotnie w ciągu dnia, samo smarowanie nic nie da. Pod prysznicem na przemian polewa się zimną i ciepła wodą, Dobry krem ujędrniający na pewno nie zaszkodzi. Piersi nalezy podtrzymywac dłonią w czasie karmienia, bo duże dzieci potrafia nieźle wyciągać. Biustonosz powinna dobrac brafiterka, musi miec szerokie ramiączka.
Moja szwagierka karmiła tylko jedną piersią przez 9 miesięcy i przez to teraz ma problemy z doborem biustonosza. Jedna pierś jest większa od drugiej do tego stopnia ze musi pomniejszac jedna miseczkę.
Dlatego polecam mimo wszystko starać się karmić dziecko z obu piersi by uniknąć problemów.
Ja nie zauważyłam większej różnicy w stanie piersi po karmieniu pierwszego dziecka - tylko ogólnie rozmiar mi większy został. Każda z nas ma chyba preferencje co do którejś z piersi, ja pamiętam też miałam. Teraz nie mam tego problemu bo karmiąc bliźniaki równo eksploatuje obie piersi.
Siostra tak miała, dziecko jadło głównie z jednej piersi, preferowało lewą. Różnica w rozmiarze zaczęła być widoczna, więc odciągała z drugiej mleko lakatotorem po trochu. dzięki temu tak nie było widać
Ja karmilam dwoch synow piersia i powiem szczerze ze jedna pierś mam minimalnie wieksza a tak to wszystko jest jak przed
tylko biust mi sie powiekszyl o jeden rozmiar. Nie mam rozstepow ani wiotkiej skory. Mi pomogly kremy i balsamy. Warto sie smarowac bo inaczej ta skora wyglada a i jest elastyczniejsza i sie nie marszczy tylko wazna jest systematycznosc ![]()
co do glownego watka… ogolnie jest tak w organizmie kobiety ze jedna piers jest wieksza od drugiej…lub maja rozny krztalt. ja po zakonczeniu karmienia mialam tez spora roznice miedzy piersiami…jednak z tej jednej sciagalam w miare pokarm a z drugieej maly ssal… potem gdy przeszlam na mm powoli sie to wyrownywalo… laktacja powoli zanikala i tak juz jest w pozadku…samo sie unormowalo… no wiadomo ze po karmieniu piersi traca sprezystosc dlatego tez wazne jest by dbac o nawilzanie balsamami , robic cwiczenia na biust i odpowiednio dopasowany biustonosz nosic… wtedy piersi dochodza do siebie i jest ok…moje wygladaja calkiem ladnie…staram sie by mialy wciaz podparcie i byly balsamowane na biezaco
Ja tez używam na bieżaco balsamów zwykłych nie dla mam karmiacych, bo te nie działaly wcale, tylko sprawdzam, czy nie ma kofeiny w nich.
Jak najskuteczniej ujędrnić piersi?
Ćwiczenia
masaże
Próbowałam swego czasu tabletek na powiększenie biustu i działania praktycznie nie było. Za to pomogło mi serum na biust Frashe:
http://kremnabiust.pl/
Dowiedziałam się o nim na jednym z wątków na forum i jestem wdzięczna dziewczynom ponieważ działanie naprawdę świetne i serum bardzo fajnie ujędrnia piersi.
Najlepiej zapobiegac niz leczyc
wiec podczas ciazy i karmienia nalezy dobrze zadbac o biust, aby pozniej nie bylo problemów. Bo jak juz biust opadnie to ciezko bedzie cos z nim zrobic. A wiadomo przy malych dzieciach tez ciezko cwiczyc regularnie niestety, a regularnosc wtedy najwazniejsza