Dziewczyny,
Nie wiem czy jest juz taki watek… Jesli tak to prosze o odeslanie mnie do odpowiedniego linka ( gdyz jestem nowa na forum a nie za bardzo mam czas zeby przegladac wszytskie tematy).
Wiec mam takie pytanie, jestem mam 6-miesiecznej dziewczynki karmie ja wciaz piersia ( mniej niz wczesniej, gdyz mala ma rozszerzana diete), ale chcialabym sie Was zapytac jak wygladaja/ wygladaly Wasze piersi po zakonczeniu karmienia? Czy karmienie mialo na nie jakis istotny wplyw??? Pytam gdyz mam taki problem ze moja lewa piers zawsze byla troszke wieksza niz prawa, a tak sie zlozylo ze podczas karmienia Mala ssala czesciej lewa piers i teraz mam taki problem ze lewa piers jest znacznie wieksza niz prawa:( poki co chce karmic i staram sie karmic czesciej z prawej piersi zeby jakos je wyrownac mniej wiecej… Stad moja ciekawosc jak to wszytsko wyglada po zakonczeniu karmienia… Z gory dziekuje za wszelkie informacje
Jestem w podobnej sytuacji, tylko że ja już nie karmię piersią. Od czasu gdy miałam operację piersi (wycinanie guzów) moja lewa pierś jest mniejsza od prawej. Syna karmiłam naprzemiennie chodź jak byłam na spacerze to częściej zdarzało się że karmiłam lewą piersią (było mi tak wygodniej) i też miałam nadzieję że może po karmieniu piersią moje piersi chociaż trochę się zrównają, ale niestety w moim przypadku nadal lewa pierś jest mniejsza. Życzę aby u Ciebie było inaczej.
Zarówno przed karmieniem jak i po jedną pierś miałam/mam większą drugą nieznacznie mniejszą i uważam że karmienie piersią nie zmieniło moich piersi, no poza jednym szczegółem-rozstępy na jednej piersi spowodowane dużą ilością pokarmu w piersiach.
dzieki dziewczyny
duzo sie mowi o karmieniu piersia jaki ma wplyw na dziecko itd. A nigdzie nie spotkalam sie z tym zeby ktos napisal jak wygladaja piersi po zakonczeniu karmienia, a jest to dosc interesujace, bo sama nieraz sie zastanawiam jak to bedzie jak skoncze karmic czy piersi beda takie jak wczeniej czy troche sie zmienia… Nie mowiac tu o rozstepach bo te wiadomo ze przy duzym naplywie pokamu moga sie pojawic, sama je tez mam
No ja na całe szczęście rozstępów nie mam. Piersi po karmieniu wróciły do dawnego kształtu, z tym że są troszkę bardziej miękkie. Ale wiadomo, nawet u kobiety która rodziła i nie karmiła zmieniają swoją strukturę tkankową. Polecam kremy dla kobiet w ciąży i karmiących na biust. Wbrew pozorom czynią cuda. A co do różnych rozmiarów piersi:jeśli przed porodem wielkość się jakoś tam różniła to i po karmieniu będą takie same. Inaczej jest u nastolatek. Im piersi mogą się wyrównać z zakończeniem okresu dojrzewania, a my musimy pogodzić się z tym co natura dała
Ja przystawiałam małego raz do jednej raz do drugiej piersi, w miarę żeby było po równo wyjadane. ale jak skończyłam karmić pojawił się taki problem że piersi są " puste " i nie ładnie wyglądają. a więc teraz pozostało stosować kremy ujędrniające …
Ja karmię już ponad 15 miesięcy. W ciąży i przed nią piersi były ładniejsze. Teraz zaczynają robić się obwisłe.
Oj moje piersi są straszne, zwłaszcza po “wykarmianiu” nimi dwójki dzieci…jeszcze jedna jest dłuższa, bo Franek odrzucił jedną pierś…
No cóż, wyglądają podobnie jak piersi murzynek z national geografic…
Ja zakończyłam karmienie piersią ok. 9 miesięcy temu i wydaje mi sie ze piersi wrocily do stanu pierwotnego, czyli sprzed ciązy i karmienia piersią. Może są tylko odrobinę wieksze, ale wydaje mi sie ze bardziej jest to spowodowane ze zostało mi jeszcze trochę kilogramów nadwagi po ciązy. Gdybym schudła piersi wrocily do stanu pierwotnego. Ja tez mialam tak, ze lewa piers zawsze mialam większą, w czasie karmienia rowniez, bo corka lubiła tą pierś bardziej, ale teraz jest jak dawniej, czyli nie widac az takiej roznicy, tylko ja to widze
ja karmie 13 mcy, uwazam, ze piersi mam ladniejsze niz wczesniej, przed ciaza wydawalam sie sobie mniej atrakcyjna ale zdaje sie, ze to sprawa indywidualna i nie ma co sie nakrecac w jedna czy druga strone
ja jestem w trakcie karmienia i stwierdzam, że kiedyś miałam piękne piersi a teraz mam zwisy… :DD nie wiem jak będzie jak skończę karmić ale obawiam się że będą MEGA zwisy…
Ja karmiłam dwójkę dzieci ,nie trwało to długo bo pierwszą karmiłam 3 miesiące a drugą córke miesiąc …piersi po karmieniu są mniejsze niż były przed ciążą i zostały mi rozstępy ,to kompletnie nie ten biust co przed ciążą ale mówi się trudno ,karmienie jest ważniejsze niż fajny biust
Magdalenamsl, nie karmiłaś aż tak strasznie długo, ale widać że i to wystarczy, żeby biust się zmienił. Ja karmię ponad 15 miesięcy i już się boję jak moje piersi będą wyglądać po karmieniu.
Myślę że wpływ na wygląd piersi po zakończeniu karmienia ma również ich wielkość. Im większe piersi przed ciążą tym gorzej będą wyglądać. Moje (karmię 5,5 miesiąca) są lekko obwisłe. Ratuję je porządnymi stanikami. Zobaczymy jak będzie jak skończę karmić.
Wielkość piersi też może wpływać. Oczywiście można wyróżnić też więcej czynników, np. wiek matki, jędrność piersi przed karmieniem, długość karmienia, ilość karmień w ciągu dnia itp.
Przed pierwszą ciążą miałam rozmiar miseczki A a w trakcie karmienia C - możecie sobie wyobrazić więc, jak teraz wyglądają moje piersi, które z powrotem są w rozmiarze małego B.
Pełno rozstępów a do tego wiotka skóra, brak sprężystości i jędrności i na nic tu kremy, oliwki i inne cuda. Nawet usztywniane staniki nic nie pomogły…
dodam jeszcze,że NIENAWIDZĘ stanika do karmienia (przy odciąganiu bardzo też przydatny) ale kształt piersi jest beznadziejny, zawsze nosiłam push up a teraz nawet chodząc po domu nie lubię swojego odbicia w lustrze. Odznacza sie bardzo pod bluzką każdy szew i w ogóle jest beznadziejny. Wiem, że można kupić lepsze ale to drogie jest ;/
Ja mam tez kazda z nas ma jedna większą pierś a jedna mniejsza to norma tak mi lekarz mówił
Ja chciałabym kupić stanik do karmienia, ale niestety na moje piersi takiego nie ma. Dziewczyny nie narzekajcie na piersi ja mama miseczkę J i co mam na to powiedzieć, jakoś muszę z tym żyć. Cieszcie się, że możecie normalnie kupić stanik.
Ja karmiłam 3mc a 4mc to juz na zmianę trochę z piersi, trochę z butelki bo miałam malutko pokarmu, i teraz synek ma pul roku a moje piersi są mniejsze niż przed ciąża, i takie wiotkie:-P też Malak tak samo , ze lewego miałam mniejszego,bo częściej karmiłam z prawego ale widzę ze trochę się wyrównają, oczywiście jest małą różnica, ale nie taka jak była gdy karmiłam