Pielęgnacja oczu niemowląt

A mnie właśnie zawsze powtarzali wszyscy położne, lekarze, w domu rodzina oczka od zewnątrz do wewnątrz. Bo przecież to w kącikach przy nosku najwięcej nieczystości się zbiera i wtedy jak robimy na odwrót to rozmywamy to wszystko na całe oczko.
Z resztą kosmetyczki tez zawsze powtarzają, u dorosłej kobiety zmywanie oczu od zewnątrz do wewnątrz bo skóry się nie rozciąga.

z rumiankiem do przemywania oczek trzeba uważać bo może uczulać
najlepsza jest przegotowana woda

ja po kapieli przemywam oczka sola fizjologiczna :wink:

wiem, że należy przestrzegac zasady, że od zewnętrznego kącika oka do wewętrznego, żeby uniknąc infekcji różnych, koleżanki córeczka miała przez złe przemywanie zapchanie kącika łzawego i były problemy… ja przemyałam solą fizjologiczną, którą dawałam na gaziki:) i pięknie się goiło po porodzie

najlepsza sol fizjologiczna od zew w kierunku noska bo tak bakterie nie idą dalej tylko mają szanse wypłynąc

Ja raczej będę przemywała przynajmniej na początku roztworem soli fizjologicznej. Tylko jeszcze jedna kwestia, niektórych firm gaziki są dość ostre i szorstkie, wiadomo że nie trze się , ani nie dociska ale dla nawet dla mnie niektóre są drażniące. Delikatniejsze będą chyba włókninowe, oczywiście jałowe. Co do rumianku czy świetlika jestem za ale co najmniej od 4 miesiąca.

Solą fizjologiczna ? Moja polozna zabraniała …podraznia oczy .
Sie zastanawiam jak mam Twarz mojego dziecka pielegnowac …ostatnio zcazely wychodzic mu kropeczki …taka kaszka …

Ja jestem bardzo zadowolona z kropli sulfacetamid, które bezpiecznie można u dzieciaczków stosować i rzeczywiście pomagają. Mam je zawsze w lodówce, bo mogą poleżeć, tak na wszelki wypadek :slight_smile:

My od początku używamy przegotowanej wody i nic się nie dzieje.

Przemywam oczka sola fizjologiczna jak oczka ropieją a jak też nic się nie dzieje to przemywam ciepła woda.

sól fizjologiczna jest obojetna dla oczu.

najlepiej solą fizjologiczną i wacikiem, lub tez przegotowaną wodą w kierunku od skroni do srodka oka, nigdy w odwrotnym kierunku- roznosimy wydzielinę z oka po całym oku- moze to doprowadzic do podraznienia lub zapalenia

Ja do codziennej pielęgnacji oczu używam soli fizjologicznej ale gdy w 6 dobie synkowi ropiały oczka tak że miał sklejone rzęsy i powieki wtedy najłatwiej pozbyć się ropy ciepłą przegotowaną wodą. Każdorazowo do przemycia oka używam nowego gazika lub płatka kosmetycznego aby nie przenosić bakterii.

Ja zakupiłam sól fizjologiczną, ale do tej pory nie było potrzeby żeby ja używać, bo synkowi od początku nie ropiały oczka i do tej pory tak jest. Tylko jak ząbki mu szły to tak przez dwa dni troszkę mu ropiały oczka, ale to w takim stopniu, ze wacik namoczony w ciepłej przegotowanej wodzie zawsze wystarczył. Trzeba też pamiętać, ze oczka powinno przecierać się zawsze od ucha w strone noska, żeby bakterii nie rozcierać na całe oko i do każdego oczka osobny czysty wacik. Ja zawsze wode przegotowaną potrzebną do mycia oczka wlewałam sobie do malutkiej miseczki.

Mojemu synkowi też nie ropieją oczka ale zawsze je przecieram.
Bardzo ważny jest też prawidłowy sposób przemywania oczek.

Jak przemywać oczy niemowlaka?
➜ Krok pierwszy
Właściwa pozycja to połowa sukcesu. Połóż malca na pleckach, jego główkę lekko przechyl na bok – kierunek odchylenia zależy od tego, które oczko myjesz. Jeśli lewe, główkę skieruj odrobinę na prawo, jeśli prawe – skieruj w lewo. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której preparat używany do mycia oczu dostanie się niechcący również do uszu malca, prosto do kanału słuchowego.
➜ Krok drugi
Namocz wacik w wodzie lub preparacie, którego używasz, i przytrzymując główkę stanowczo, ale delikatnie, lekko (bez tarcia i naciskania) przetrzyj oczko w kierunku od skroni do noska, w stronę wewnętrznego kącika oczka. Najwięcej zanieczyszczeń gromadzi się w wewnętrznym kącie oka – przecierając w ten sposób, unikamy roznoszenia bakterii i brudu po całej powierzchni oczka. Z reguły jeden ruch wystarczy, by usunąć zabrudzenia. Ale jeśli oczko jest mocno zanieczyszczone albo nie usunęłaś całej wydzieliny, przetrzyj oczko ponownie w ten sam sposób. Uwaga! Myjąc oczy, przestrzegaj zasady: jeden ruch – jeden wacik. To ważne zwłaszcza podczas infekcji, bo pomaga zapobiegać rozprzestrzenianiu się zakażenia.

Czym przemywać oczy niemowlaka?
Do tego celu możesz stosować przegotowaną wodę (powinna być lekko ciepła). Gotuj ją przez dłuższy czas w garnku bez przykrycia, by odparować chlor. Lekarze zalecają również sól fizjologiczną, która jest dostępna w każdej aptece bez recepty. Najbardziej praktyczne są preparaty w jednorazowych plastikowych ampułkach, które po użyciu można ponownie szczelnie zamknąć. Preparat w takich ampułkach jest sterylny, ale trzeba pamiętać, by już otwartą ampułkę zużyć w ciągu 24 godzin. Wbrew temu, co czasem można przeczytać w internecie, soli fizjologicznej się nie podgrzewa.

ja codziennie przemywam oczka solą fizjologiczną. Aplikuje pół ampulki na kompres o wymiarach 5x5 cm i przemywam jedno oko a później na nowy kompres aplikuje drugą połowe ampułki soli i drugie oko przemywam. i tak codzxiennie. uważam, ze to jest odpowiednia pielęgnacja małych oczek.

Ja do tej pory przemywam synkowi oczka tylko przegotowaną wodą, bo nigdy nie było potrzeby aby robić to solą fizjologiczną lub rumiankiem.

Młodszemu synkowi zaczęło ropiec oczko i przemywam je solą fizjologiczną i wycieram jalowa gaza.
Nie jest to za przyjemne ani dla mnie ani dla synka ale robie to z konieczności - przy starszym smyku przemywanie solą nie było konieczne.

U nas zawsze pomagała zwykła przygotowana woda wiec nic innego nie kombinowalismy

ja zakupiłam sol fizjologiczna i na początku będę nią przemywać przez pierwsze dni a potem woda :wink:

Pielęgnacja oczu niemowlaka powinna być stałym rytuałem podczas kąpieli. Nie należy używać waty, wacików ani ligniny. Powinny to być jałowe gaziki, które moczymy w sterylnej soli fizjologicznej i delikatnie przemywamy oko dziecka zawsze od zewnętrznego kącika do węwnętrznego. Ważne by za każdym razem zmienić gazik na nowy, tak aby nie rozprzestrzeniać bakterii. Z tego samego powodu powinno się też często przemywać rączki i buzię. Kiedy dziecko trze oczy, zanieczyszcza je i rozprzestrzenia bakterie z wydzieliny.