W szpitalu zalecili pryskanie wokół osceniseptem. 11 dni i kikut odpadł :)
Magicznypazur pewnie zależy kto się wypowiada
Dziewczyny wychodzi na to, że każda metoda jest dobra :) nie ważne jak, ważne żeby dbać o pępeuszek :)
To prawda. Oby nie dopuścić żeby się pogarszało nie mazalo
Różne są metody mi zalecano oceniseptem ale też na sucho . I nie trzymał się jakoś długo wszystko ładnie odpadło .
Jak już jesteśmy przy pępowinie to pytanie zostawiacie na "pamiątkę " ja zostawiłam i zastanawiam się czy nie zalać bo widziałam że w ten sposób można zachować . Bo jakby nie patrzeć nie zakonserwowane to może z czasem zacząć śmierdzieć . Chętnie poznam waszą opinię na ten temat :)
pati1990 ja to wywaliłam i synka i teraz córki. Jak dla mnie żadna to pamiątka, brzydkie i możliwe, że tak jak mówisz z czasem może zacząć śmierdzieć.
Pati ja też zostawiłam. Moje siostry też mają i niczym nie zalewały. I chyba nic nie śmierdzi bo nie mówiły :)
Ja wywaliłem dla mnie to nie jest pamiątką. Na pamiątkę zostawiłam opaskę z rączki córeczki ze szpitala i figurki z tortu z chrzcin ;)
aneczkaa006 na BabyOno wypowiadała się położna. Generalnie wychodzę z założenia, że wiedzę trzeba aktualizować. A nie, że potrafi się słyszeć trzy rady od trzech różnych osób. Bo o pielęgnacji na sucho, spirytusem i Octeniseptem - także 3 metody i niby jedna aktualna, ale ja przychodzi co do czego, to nib wszystkie aktualne...
Magicznypazur zgodzę się zwłaszcza że położne powinny mieć aktualna wiedze
Aneczka dla jednych jest pamiątka a dla innych nie, każdy przechowuje to co chce :)
Magicznypazur właśnie tak jest z tymi wytycznymi, że co szpital i położna to inne opinie. Już czasami się gubię w tych poradach. Trzeba po prostu robić to, co uważa się za najlepsze i już.
Położne w szpitalu jeszcze gadały o suchej pielęgnacji a same psikały octeniseptem to samo tyczyło się kapania więc mówią co innego a robią co innego...
karolinach dlatego ja robiłam według siebie. Bodajże raz tylko popsikałam Octenispetem pępek małej. A tak tylko czyściłam patyczkiem. I pępek jej odpadł w 9 dobie, więc szybciutko i się nie paprał.
Ja czyscilam gazikami zamoczonymi w wodzie przegotowanej i też odpadł szybko :) octaniseptu nawet nie kupiłam. Raz położna psiknela mi nim na patronażu i to wszystko.
Patrycja tak jest właśnie najgorzej. Mówić jedno robić drugie
Dziewczyny mojemu małemu odpadł wczoraj po tygodniu kikut pępowiny, ale mam pytanie jak u was wyglądał pępuszek po jego odpadnięciu? Bo u nas to wygląda tak jakby jeszcze kawaleczek został i zasycha ta reszta dalej, zastanawiam się czy tak miało to wyglądać bo już nie pamiętam po 5 latach od pierworodnego jak to było, dodam że pępek nie jest zaczerwieniony czy żeby z niego brzydko woniło mały się nie denerwuje jak go pielęgnuje więc chyba to nie jest nic niepokojącego.
Pokrzywa u nas też tak było, wyglądało to jak strupek. Odpadł po kilku dniach i pępeuszek jest czysty :)
Ile osób, tyle porad. Ważne, żeby do okładnie go dokładnie przemywać z podniesieniem kikuta, bo tam jest naprawdę brudno. Jezeli chodzi o to, czym przemywać, to nie ma znaczenia, czy robimy to przegotowaną wodą, czy antyseptykiem (np. Octeniseptem). Oba sposoby wyczyszczą pępuszek. Jeżeli chcemy, żeby kikut odpad raczej prędzej niż pźniej, polecam zakupić w aptece jednorazowe gaziki nasączone spirytusem i przemywanie nnim kikuta raz dziennie- poza dotychczasową pielęgnacją. U nas zdecydowanie to pomogło. I moe przejmujcie się, jeśli do pępka dostanie się woda podczas kąpieli. Wystarczy potem pępek dobrze osuszyć i nie ma problemu :)
Najlepiej zabezpieczyć, żeby dzidziuś przypadkiem nie oberwał go. Do odkażania octenisept
Pokrzywa, nas było tak samo. po odpadnięciu całego kikuta został jeszcze kawałeczek, ale nie ruszałam, bo się bałam i dosłownie po dwóch dniach odpadło samo i pępuszek był czysty, więc myślę że to chyba normalne.