NoworodkoweLOVE - nie ma potrzeby psikania Octeniseptem, ale nie zaszkodzi, prawda? Skoro w szpitalu się sprawdza i jest ok, to w warunkach domowych też powinno być ok...
Octanisept działa wysuszająco a im szybciej się kikut zasuszy tym szybciej też odpadnie
aneczkaa006 a była konieczność czyszczenia tego pępka? Wiele położnych niepotrzebnie go w ogóle rusza. Jak położna przyszła do mojej kuzynki i zaczęła jej synkowi czyścić pępuszek, to naderwała kawałek pępowiny i krew małemu leciała...
Na pewno Octenispet nie zaszkodzi. Najważniejsze jest umycie i dokładne osuszenie.
Przy starszaku miałam zalecenia pielęgnacji spirytusem i gazikami. Teraz z kolei jest trend stosowania suchej pielęgnacji kikuta pępowinowego. I taką metodę stosowałam u młodszego syna. W obydwu przypadkach pępek zagoił się po około 10 dniach. Moim zdaniem obie metody są prawidłowe, choć ostatnimi czasy wiele słyszało się, że octenisept zawiera szkodliwą substancję fenoksyetanol. Ja jednak podchodzę do tematu dość racjonalnie i używam kiedy zachodzi taka potrzeba.
Tutaj więcej informacji:
Magicznypazur nic się nie sączyło itp ale mówiła żeby go osuszać. Była przy tym delikatna jak to robiła
U mnie na wizycie patronażowej położna mówiła, żeby delikatnie oczyścić gazikiem zamoczonym w wodzie przegotowanej i osuszyć. I żeby nie używać patyczki bo kawałki waty mogą zostać i zacznie się paskudzic. Nie używałam ani spirytusu ani octaniseptu. A pępek odpadł po kilku dniach.
W szpitalu a także w domu pediatra zalecił obmywanie octaniseptem oraz oczyszczanie patyczkiem do ucha, oczywiście zważając na to by wata nie została przy kikucie. Kikut odpadł około 2 tygodnie po urodzeniu
Mam wrażenie, że trend w pielęgnacji kikuta się zmiania z roku na rok... :-D
A tak poważnie, to wydaje mi się, że trochę tak jak z wszystkim, czyli jak się nic nie dzieje, to po prostu zostawić to w spokoju.
Co szpital to inne zalecenia.
to_ja_Aga_K zalecenia się zmieniają jak ze wszystkim, czy np. zalecenia wyłącznego karmienia piersią do 6 mca, niekąpanie dziecka po porodzie, czy podawanie całych jaj przy rozszerzaniu diety, a nie tylko żółtka. Tak i z czyszczeniem pępuszka są zmiany :)
Osobiście nie zdecydowałabym się na czyszczenie pępka spirytusem. Ktoś w ogóle tak jeszcze robi?
Ja też na pewno bym się nie zdecydowała na spirytus, jak dla mnie jest to sposób z zamierzchłych czasów.
Moja koleżanka przemywała spirytusem. Tak jej zalecili w szpitalu :/
Tez nie przemywalabym spirytusem
Sporo osób używa jeszcze spirytusu mimo aktualnych wytycznych. Jeżeli wykona się to umiejętnie to podobno bardzo szybko kikut odpada. Zazwyczaj po kilku dniach, a teraz przecież nie raz do 2 tygodni nawet siedzi przy innej pielęgnacji. problem jest w tym, że spirytusem zwilżamy tylko kikut i trzeba bardzo uważać na skórę wokół. Co prawda ja się nie zdecydowałam i robiłam tak jak obecnie się zaleca, na szczęście nic się złego nie działo. Trochę jednak bałam się tego spirytusu. Położna na szkole rodzenia była w ciąży i mówiła, że ona tak będzie robić, bo jak kilkanaście lat wcześniej urodziła pierwsze dziecko to tak robiła i było super. A teraz sporo osób przychodzi z problemami z pępkiem.
Ja bym nie ryzykowała skóry dziecka dla szybszego odpadnięcia kikuta
Ja używam oscenisept ale położna powiedziała żebym przemyślała kikut sama przegotowaną wodą
U mnie zalecano octenisept ☺ pępuszek sie zagoil a kikut odpadł ☺
Każda położna czy szpital jak widać co innego zaleca
misiowa no w tych poradach na fejsie na BabyOno raz był czat z położną i ona zaleciła właśnie czyszczenie spirytusem i nie powiem, bo zaskoczyło mnie to bardzo, bo myślałam, że na takich stronach już odchodzi się od starych metod czyszczenia pępka, a tu jednak nie.