Pielęgnacja kikuta pępowinowego u noworodka

U nas tak samo było że jak odpadł to tak jakby strupek został. Ale szybko zniknął :) 

U nas ta sama sytuacja więc chyba nie ma czym się martwić ;) 

Justyna ja nie użyłam niczego oprócz wody do pępeuszka i odpadł, chyba w 6 dobie nie pamiętam dokładnie ale na pewno do tygodnia. Ten strupek, który został też odpadł szybko bo chyba za, dwa dni i wszystko jest czyściutkie. 

Pokrzywa30 u nas odpadł w 9 dobie i po odpadnięciu pojawił się malutki strupek, który zszedł po około 3 dniach :) Niczym tego już później nie czyścilam ani nie psikałam.

O to super dziewczyny dzięki za odpowiedzi u nas też się robi taki strupek więc chyba będzie wszytko ok:) 

Ja ten strupek też nie pielgnowalam jak kikut. Czekałam az odpadnie 

Lepiej nie ruszać kikuta i dać mu się samodzielnie zagoić. Mój mały zdrapał sobie go w 4-tej dobie i ma teraz taki pępuszek przepuklinowy....

Ja strupka też niczym nie czyscilam no chyba, że przy kąpieli się zamoczył ale nie uważałam już na niego tak jak na kikut. 

Ja u córki stosowałam Octenisept.

Unikanie kontaktu kikuta pępowiny z wodą przyspiesza jego prawidłowe gojenie się i moment jego odpadnięcia. Jednocześnie, zgodnie z podstawowymi zasadami higieny, kikut musi być utrzymywany w czystości. Dlatego jeśli zabrudzi się kałem lub moczem, należy go przemyć czystą wodą z mydłem, a następnie delikatnie osuszyć. W innych przypadkach należy unikać kontaktów z wodą.

Standardowe postępowanie z kikutem pępowiny:

• -Przed pielęgnacją niezagojonego kikut pępowiny należy zawsze starannie myć ręce ciepłą wodą z mydłem.
  • -Do czasu zagojenia się kikuta należy nalewać mniej wody do wanienki, aby w czasie kąpieli nie zanurzać okolic pępka w wodzie. Niewielkie zamoczenie wynikające np. z rozchlapania wody rączkami dziecka nie jest powodem do zmartwień. Po kąpieli należy delikatnie osuszyć skórę poprzez przykładanie gazika/ręcznika, należy unikać pocierania skóry.
  • -Pierścień między skórą a kikutem pępowinowym należy przemywać także w ciągu dnia, 4–5 razy na dobę za pomocą jałowych gazików lub patyczków higienicznych zamoczonych w wodzie.
  • -Kikut pępowiny nie powinien być zakrywany pieluszką. Do czasu jego dopadnięcia, brzeg pieluszki należy podwijać, by zapewnić swobodny dostęp powietrza do niezagojonego pępka i by niepotrzebnie go nie podrażniać.
  • -Kikut pępowinowy powinien odpaść do czwartego tygodnia po porodzie. Zwykle dzieje się to po dwóch tygodniach życia dziecka. Skutkiem tego może być niewielkie krwawienie. Pępek dziecka można zdezynfekować i oczyścić z resztek krwi preparatem na bazie octenidyny. Jeszcze przez tydzień należy wywijać pieluszkę, by minimalizować otarcia wrażliwego miejsca.

Octanisept działa wysuszająco a o to chodzi żeby kikut zasuszyl się j odpadl

Mega Naczelny Papuśny Bobas jak to możliwe, że 4 dniowe dziecko "zdrapało" sobie pępowinę? Przecież to wymaga siły od noworodka. Ponadto jest ubrane, więc dostęp do pępuszka jest ograniczony.

Przez ubranie napewno by się tak nie stało. Wiem może kiedy pampersa się rozpinało żeby go zmienić. 

Aneczka mojej córeczce zasuszyl się i odpadł bez octaniseptu. I nic się nie działo, nie sączyło. Więc tak też można :) 

Ja niestety bardzo obawiałam się pielęgnacji kikuta i moje obawy się spełniły bo po powrocie do domu przy którymś przebieraniu się złamał. Było trochę krwi i telefon do położnej. Na szczęście żadna infekcja się nie wdala ale ja osobiscie byłam przerażona. 

Też wystraszyliśmy się jak nam synek oderwał swój kikut :/. Infekcji też dzięki Bogu nie było, ale strach był spory.

Dzisiaj położna rozwiała moje wątpliwości nic złego się nie dzieje z resztą kikuta musi się zagoić

Karolina na szkole rodzenia mówiliśmy na ten temat i położne mówiły żeby nie panikować w takiej sytuacji :) odkazić i obserwować :) 

My psiknelismy octaniseptem moze ze 3 razy i tez było ok. 

Karolina to prawda może się i sam zasuszyc i bez octaniseptu.

Nam na szkołe rodzenia mówili żeby wacikiem na sucho czyścić. Ale w szpitalu położne psikaly tym octaniseptem i przy wypisie kazał go zakupić i tym psiakac. Psiakalam raz dziennie przy codziennej pielęgnacji i odpadł po jakis 2 tygodniach.